Of je nu gaat surfen, suppen, kajakken of canyoningen; goede waterschoenen mogen niet aan je uitrusting ontbreken. Zwemschoenen beschermen je voeten tegen scherpe steentjes en schelpen, maar ook tegen gloeiend heet zand. Daarnaast dragen ze bij aan een goede grip. Maar hoe kies je de beste waterschoenen? Ga je voor de retro watersandaal? Kies je een hippe waterschoen in sneakermodel of ga je voor waterschoenen waarmee je lange afstanden kunt wandelen? Er komt heel wat kijken bij het vinden van de beste waterschoenen. Daarbij zijn er zowel waterschoentjes voor kinderen als volwassenen te koop. In dit artikelen vertellen we je alles wat je moet weten om de juiste zwemschoenen te kiezen. Ook hebben we de beste waterschoenen voor je op een rijtje gezet.

Table Of Contents

Beste waterschoenen dames

1. Jobe Discover Watersport Sneakers Hoog Teal

Jobe Discover Watersport Sneakers Hoog Teal

De beste waterschoenen voor dames zijn volgens ons de Discover Sneakers van het merk Jobe. Deze hoge waterschoenen geven je voeten en enkels een goede ondersteuning en zijn er tegelijkertijd nog erg hip uit ook. Ze zijn uiterst licht van gewicht en hebben een hoog draagcomfort. Hierdoor zijn ze geschikt voor een grote verscheidenheid aan watersporten en wateractiviteiten.

Het buitenmateriaal is sneldrogend en de hiel en zool van EVA materiaal zorgen voor een goede bescherming en ondersteuning. De zachte sok van neopreen aan de binnenkant zorgt voor comfort. De buitenzool zorgt voor veel grip op verschillende ondergronden. De Jobe waterschoen is verkrijgbaar in verschillende maten en je kunt kiezen uit een blauwe of zwarte variant.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 7 juli 2021 10:13

2. Subea Decathlon waterschoenen

Subea Decathlon waterschoenen

De Subea waterschoenen van Decathlon zijn een hele betaalbare keuze, maar perfect voor elke strandvakantie, zeker als je kiezelstranden bezoekt. De lichte waterschoentjes voor dames zijn gemaakt van rubber en polyester en hebben een hippe zalmroze kleur. Ze zijn onder andere geschikt voor snorkelen, suppen, strandwandelingen en kajakken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en je kunt ze ook in een neutrale grijze kleur krijgen.

Het materiaal droogt snel en dankzij het elastische bovenwerk van mesh kun je de Decathlon waterschoenen gemakkelijk aan- en uittrekken. De zool heeft een profiel van 5mm om uitglijden te voorkomen.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

3. Waimea Aquaschoenen Waterflow – Blacktip – Zwart

Waimea Aquaschoenen Waterflow - Blacktip - Zwart

Ook de Waimea Waterflow waterschoenen zijn een hele goede keus voor dames. Het zijn bijna naadloze waterschoenen, waardoor ze erg comfortabel zitten. De zool is goed waterdoorlatend en is voorzien van een uitnembare binnenzool. Het is een sportieve waterschoen met een subtiele bedrukking. Je kunt de waterschoenen heel klein oprollen, waardoor ze ook ideaal zijn om mee te nemen in een backpack.

De zool is gemaakt van flexibel TPR en voorzien van een anti-sliplaag. De bovenzijde is gemaakt van lycra en droogt snel. Verder zijn deze Waimea waterschoenen gemakkelijk aan te trekken dankzij de aantreklus op de hiel.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen


Beste waterschoenen heren

1. Jobe Discover Slip On waterschoenen black

Jobe Discover Slip On waterschoenen black

De beste waterschoenen voor heren zijn op dit moment de Jobe Discover Slip On waterschoenen. Deze stijlvolle watersport sneakers zijn zeer licht van gewicht en hebben toch een dikke zool met een goede demping. Hierdoor lopen ze erg comfortabel en zijn ze ook geschikt voor lange strandwandelingen. Het materiaal is goed waterdoorlatend en droogt erg snel. Hierdoor hou je niet te lang natte voeten.

De dempende zool zorgt niet alleen voor comfort, maar staat ook garant voor een goede grip. Hierdoor kun je de Jobe waterschoenen ook heel goed gebruiken voor bijvoorbeeld suppen. Verder hebben ze geen veters, maar zijn ze door de elastische bovenlaag wel heel gemakkelijk aan en uit te trekken.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 7 juli 2021 10:13

2. Beco waterschoenen Zwart

Beco waterschoenen Zwart

Ook de Beco waterschoenen zijn een goede keuze voor heren. Deze betaalbare waterschoenen zijn licht van gewicht en hebben een goed doorlatende mesh bovenlaag. Hierdoor blijft het water niet in de schoenen staan, maar loopt het er meteen weer uit. Dankzij het handige trekkoord kun je de waterschoenen voor heren mooi laten aansluiten rond je enkels. Hierdoor wordt voorkomen dat er zand en steentjes in de waterschoenen komen.

De Beco waterschoenen zijn ideaal om te dragen wanneer je gaat zwemmen in een rivier, een meertje of de zee. Ze beschermen je tegen scherpe voorwerpen op de bodem. Door de flexibele zool kun je ze ook gebruiken als surfschoenen of supschoenen.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 7 juli 2021 10:13

3. Waimea – Waterschoenen – Unisex – Blauw;Kobalt

Waimea - Waterschoenen - Unisex - Blauw;Kobalt

Ook de Waimea waterschoenen zijn goed betaalbaar. Ze zijn verkrijgbaar in blauw of zwart en verschillende maten. Ze zijn ideaal wanneer je gaat kajakken of wanneer je gaat zwemmen in de zee, een meertje of een rivier. De Waimea waterschoenen voor heren en dames beschermen je voeten tegen scherpe steentjes en schelpen, maar ook tegen dieren op de bodem van de zee. De zool is gemaakt van flexibel TPR en heeft een goede anti-slipwerking.

De bovenlaag is gemaakt van neopreen gecombineerd met mesh. Hierdoor dragen de Waimea waterschoenen heel comfortabel en blijft er geen water instaan. Zo zijn je voeten snel weer droog.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 7 juli 2021 10:13

Beste waterschoentjes kinderen

1. Waimea Aquaschoenen – Wave Rider – Zwart

Waimea Aquaschoenen - Wave Rider - Zwart

De beste waterschoenen voor kinderen zijn de Waimea Wave Rider waterschoenen. Deze waterschoentjes zijn zowel voor kinderen als dames en heren verkrijgbaar, maar dat maakt ze zeker niet minder geschikt voor kinderen. De waterschoentjes hebben een soepele anti-slipzool van TPR en ook de neus van de waterschoenen voor kinderen is van dit materiaal.

Het bovenwerk van de waterschoentjes is gemaakt van neopreen en mesh. Neopreen zorgt voor extra bescherming en comfort, terwijl mesh zorgt voor ventilatie en een vlotte afvoer van water. Je kunt de waterschoentjes goed laten aansluiten met behulp van een koordsluiting.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

2. Beco Sealife Blauw

Beco Sealife Blauw

Ook de Beco Sealife waterschoentjes behoren tot de beste waterschoenen voor kinderen. De Beco kinder waterschoenen zijn verkrijgbaar in 2 leuke uitvoeringen. Je kunt kiezen voor een blauw met gele versie of een schattige roze variant. Ze zijn gemaakt van neopreen gecombineerd met mesh. Hierdoor zijn de waterschoentjes snel weer droog na een duik in de zee of het zwembad.

De zool is gemaakt van flexibel materiaal dat toch stevig genoeg is om bescherming te bieden tegen scherpe voorwerpen. Met een trekkoordje kun je de waterschoentjes mooi laten aansluiten.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 7 juli 2021 10:13

3. Igor waterschoenen bruin

Igor waterschoenen bruin

Als je op zoekt bent naar het ultieme retrogevoel zijn de Igor watersandalen de beste waterschoentjes voor jouw kindje. Deze schattige bruine watersandalen zijn uitgevoerd in een gave retrostijl en zijn zowel in als rond het water ideaal. Daarnaast kun je ze ook gewoon als sandaaltje gebruiken.

De Igor waterschoenen zijn voor minimaal 70% gemaakt van gerecycled materiaal, waardoor het niet alleen een mooie, maar ook een duurzame keuze is. De waterschoentjes sluiten met klittenband.

Je kunt deze waterschoenen bij de volgende webshops bestellen

Waarom waterschoenen?

Er zijn verschillende redenen om waterschoenen te dragen tijdens wateractiviteiten. Zo bieden waterschoenen bijvoorbeeld bescherming en grip. Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillende redenen om waterschoenen of zwemschoenen te dragen.

Bescherming

In de eerste plaats bieden waterschoenen bescherming voor je voeten. Veel stranden bestaan uit kiezelsteentjes en ook riviertjes liggen in rotsachtig gebied vol stenen en rotsen. Als je door het water loopt, kun je je gemakkelijk bezeren aan scherpe stenen, takken, schelpen en andere voorwerpen in het water. Zeker als je de bodem niet goed kunt zien, kan het lastig zijn om heelhuids het water weer uit te komen. 

Daarbij kunnen er ook planten dieren die in het water leven voor verwondingen kunnen zorgen. Als je bijvoorbeeld in een zee-egel gaat staan, kunnen de stekels diep in je huid doordringen en voor vervelende (soms zelfs langdurige) klachten zorgen. Ook andere waterdieren en -planten kunnen voor schade zorgen, denk hierbij aan kreeften en koraal bijvoorbeeld.

Verder kan een zandstrand juist zo heet zijn dat je je voeten kunt branden. Ook dan zijn goede waterschoenen of watersandalen geen overbodige luxe.

Grip

Als je op blote voeten of verkeerd schoeisel door een bergriviertje glibbert – bijvoorbeeld tijdens canyoning – heb je vaak erg weinig grip en kun je gemakkelijk vallen. Met de juiste waterschoenen heb je een goede grip en zul je je meteen een stuk zekerder voelen. Dit geldt ook wanneer je langs een zwembad loopt of op een surfplank of SUP-board staat.

Sneldrogend

Voor sommige wateractiviteiten kun je ook voor gewone sandalen of sportschoenen kiezen. Het nadeel hiervan is vaak dat deze langzaam drogen. Hierdoor gaan je schoenen schuren en loop je een verhoogd risico op het krijgen van blaren. Goede waterschoenen – zoals de Jobe Discover Slip On waterschoenen – drogen snel, waardoor je voeten niet de rest van de dag geweekt worden.

Zwemles

Wanneer kinderen gaan afzwemmen, moeten ze ook met kleren aan zwemmen. Hier horen gesloten schoenen bij, waardoor waterschoenen een hele goede keus zijn. Ze zitten comfortabel en ze beschadigen niet door het gebruik in het zwembad.

Temperatuur

Voor sommige wateractiviteiten zijn waterschoenen of watersokken ook belangrijk om te voorkomen dat je voeten te veel afkoelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duiken of surfen. Vaak draag je tijdens deze watersporten een wetsuit om je lichaam te beschermen tegen onder andere koude. Waterschoenen doen hetzelfde voor je voeten.

Waterschoenen beste

Bij welke activiteiten gebruik je waterschoenen?

Waterschoenen kunnen bij een grote verscheidenheid aan outdoor activiteiten gebruikt worden. Hieronder vertellen we iets meer over watersporten waarbij je het beste waterschoenen of zwemschoenen kunt gebruiken. Dit zijn echter lang niet alle wateractiviteiten waarbij waterschoenen aanbevolen worden. Je kunt ze natuurlijk naar eigen inzicht voor welke wateractiviteit dan ook gebruiken.

Canyoning

Bij Canyoning loop en klauter je door een rivier in de bergen of door een kloof. Je bent voortdurend in- en rond het water en daalt bijvoorbeeld af bij hoge watervallen. Het is een avontuurlijke watersport waarbij de juiste uitrusting erg belangrijk is. Om uitglijden te voorkomen, kun je dan ook het beste waterschoenen dragen tijdens het beoefenen van deze activiteit. Belangrijk hierbij is te kiezen voor een waterschoen met een hoge schacht en stevige zool waarmee je voldoende grip hebt.

Kajakken

Ook als je gaat kajakken kun je het beste waterschoenen dragen. Zolang je in je kajak zit, heb je in principe geen schoenen nodig, maar vaak kajakkers gaan even pauzeren aan land en misschien ben je zelfs via een oever ingestapt. Dan loop je vaak eerst een stukje door het water, waardoor de juiste bescherming aan je voeten wenselijk is. Voor kajakken heb je echter geen heel geavanceerde waterschoenen nodig, meestal ga je er namelijk niet ver op lopen.

Surfen

Ook surfers dragen vaak waterschoenen, met name wanneer de watertemperatuur wat lager is. Surfschoenen zijn vaak van neopreen – hetzelfde materiaal als wetsuits – waardoor ze voor een isolatielaagje zorgen. Hierdoor blijven je voeten lekker warm. Daarnaast heb je meer grip als je goede waterschoenen of surfschoenen – zoals draagt. Als je gaat surfen, kun je het beste waterschoenen kiezen met een flexibele zool. Zo blijf je wel het contact gevoel met je surfplank houden.

Suppen

SUP staat voor Stand Up Paddling; staand peddelen dus. Hierbij sta je bovenop een zogenaamd SUP-board en peddel je om je te verplaatsen door het water. Deze watersport heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen en kunt tegenwoordig dan ook op heel veel plekken SUP-boards huren. Zowel in grote steden als op tropische eilanden. Net als bij surfen, is het bij suppen belangrijk om je board goed te blijven voelen. Je kunt dan ook het beste waterschoenen kiezen met een dunne, flexibele zool die voor een goede grip zorgt.

Snorkelen

Als je gaat snorkelen, is dat vaak in warm water. Je hebt dan ook geen waterschoenen nodig om op temperatuur te blijven. Waterschoenen dienen tijdens het snorkelen vooral om je voeten te beschermen tegen scherpe voorwerpen op de bodem van de zee.

Strandwandeling

Een strandwandeling is heerlijk en kan erg romantisch zijn. Je wilt dan ook niet dat gloeiend heet zand of scherpe stenen de pret bederven. Voor langere standwandelingen, kun je het beste waterschoenen kiezen met een comfortabel voetbed en een nauwsluitende bovenkant, zoals de Jobe Discover Slip On waterschoenen. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel loopt en dat er geen zand en steentjes in de waterschoenen terechtkomen.

Rivierwandeling

Als je op reis een mooie tocht door de natuur gaat maken, kan het gebeuren dat je rivieren moet doorkruisen. Sommige wandelingen – zoals de Los Cahorros de Monachil

 in Spanje – gaan zelf over bijna de hele afstand door een rivier. Bij dergelijke wandeltochten kun je het beste waterschoenen kopen die speciaal ontwikkeld zijn om grote afstanden mee te wandelen, zoals de Merrell CHOPROCK Waterschoenen.

Soorten waterschoenen

Er zijn verschillende soorten waterschoenen verkrijgbaar. Wat de beste waterschoen voor jou is, hangt onder andere van de activiteit af. Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillende soorten.

Watersandalen

Waarschijnlijk ken je dit type waterschoenen nog wel uit je kindertijd. Het zijn de open plastic waterschoentjes die kinderen vaak dragen. Zowel op het strand, de camping als gewoon in de achtertuin zijn ze erg handig. Watersandalen – zoals de Crocs Crocband watersandalen – zijn luchtig en hebben vaak een hippe retro uitstraling. Een nadeel van watersandalen is wel dat er gemakkelijk steentjes in terecht kunnen komen. Je schudt ze er in het water overigens wel zo weer uit.

Dichte waterschoenen

De meeste waterschoenen vallen binnen deze categorie. Je hebt ze in verschillende materialen, hoogtes en zooldiktes, maar allemaal hebben ze een dichte schoen die zoveel mogelijk zand en steentjes buitenhoudt. Ze dragen vaak wat comfortabeler dan watersandalen, maar ze blijven ook iets langer nat. Al verschilt dit wel van de ene waterschoen tot de andere.

Wandel waterschoenen

En zijn ook speciale wandel waterschoenen. Dit is een soort kruising tussen wandelschoenen en waterschoentjes. Ze zijn speciaal ontwikkeld om wandeltochten mee te maken, waarbij je door rivieren of andere waterbronnen loopt. Ze hebben doorgaans een zeer goed voetbed en een aangename pasvorm. De zool is dik genoeg om geen last te hebben van oneffen terrein, maar wel flexibel genoeg voor een goede afwikkeling van je voet. Ze zijn vaak licht van gewicht en luchtiger dan normale wandelschoenen. Wanneer je door het water hebt gelopen, zijn ze vaak ook snel weer droog. Wanneer je met gewone sportschoenen door het water loopt, blijven je schoenen vaak lang nat waardoor je meer kans loopt op het krijgen van blaren. Goede wandel waterschoenen zijn bijvoorbeelde de Merrell Choprock Leather Sandal voor heren Waterschoenen.

Surfschoenen

Surfschoenen zijn dunne, flexibele waterschoenen. Ze hebben een dunne of helemaal geen zool, maar zijn wel voorzien van een goede anti-sliplaag. Bij surfschoenen is het heel belangrijk dat je je surfplank of supboard nog steeds goed aanvoelt. Een te dikke of te harde zool belemmert dit. Vaak zijn surfschoenen gemaakt van neopreen waardoor ze ook een isolerende werking hebben.

Anti-slip slofjes

Speciaal voor kinderen heeft het merk Slipstop waterschoentjes ontwikkeld met een goede anti-sliplaag. Het zijn een soort dunne slofjes die kinderen kunnen dragen in het zwembad, in de badkamer of tijdens het gymmen. Ze kunnen zowel nat als droog gebruikt worden en zorgen ervoor dat jij als ouders met een gerust hart toekijkt als jouw zoon of dochter enthousiast het zwembad uit komt rennen. Ze zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan hippe kleuren en printjes.

Waar je op moet letten om de beste waterschoenen te vinden

Om de beste waterschoenen voor jouw favoriete wateractiviteit te vinden, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Maat en pasvorm

De juiste maat en pasvorm zijn heel belangrijk om voldoende draagcomfort te garanderen. Waterschoenen mogen niet te los zitten, omdat je ze dan kwijt zou kunnen raken. Ook kunnen er dan gemakkelijk steentjes en andere voorwerpen in je waterschoen komen. Aan de andere kant kunnen te strakke waterschoenen voor afknelling of blaren zorgen.

Materiaal

Ook het materiaal is van invloed op het draagcomfort. Daarnaast bepaalt het materiaal hoe snel de waterschoenen drogen, of ze een isolerende werking hebben en hoe zwaar ze zijn. Neopreen waterschoenen, zoals de Waimea Waterflow waterschoenen, dragen over het algemeen prettig en hebben een isolerende werking, daarnaast zorgt het materiaal ook voor een lichte demping bij stoten. Wanneer het gecombineerd wordt met mesh, wordt water ook weer snel afgevoerd. Plastic is vaak goedkoper en heeft als voordeel dat het geen vocht opneemt. Een nadeel is wel dat het vormvast is en daardoor minder goed rond je voet sluit. De kans dat er zand en steentjes in de waterschoenen terechtkomen is dan ook groter.

Sluiting

Waterschoenen worden geleverd met verschillende sluitsystemen. Veel waterschoenen zijn voorzien van een trekkoord, waarmee je de waterschoenen gemakkelijk strakker of losser kunt maken. Je kunt echter ook kiezen voor watersandalen met een klassiek gespje of waterschoenen met klittenband, zoals de Waimea Dory waterschoenen.

Grip

Je kunt het beste waterschoenen kiezen met een goede grip. Zowel langs het zwembad, in riviertjes als op een surfplank is je grip van belang om uitglijden te voorkomen. Echter is het wanneer je op een surfplank staat of aan canyoning doet wel extra belangrijk, omdat de risico’s dan groter zijn. Een stroeve zool met nopjes werkt vaak erg goed.

Draagcomfort

Ook het draagcomfort is een belangrijke factor bij het vinden van de beste waterschoenen of zwemschoenen. Zeker als je de waterschoenen ook gaat gebruiken om te wandelen, moet de schoen goed zitten. Een goede demping kan hierbij ook wenselijk zijn. De beste waterschoenen om lange afstanden mee te lopen zijn volgens ons de Merrell Choprock Waterschoenen en de Jobe Discover Waterschoenen.

Stevigheid / flexibiliteit

Waterschoenen kunnen een verschillende zooldikte en flexibiliteit of stevigheid hebben. Wanneer je op oneffen terrein, zoals door een rivier of rotsen aan zee, gaat lopen, kun je het beste waterschoenen kiezen met een stevige zool, zoals de Jobe Discover Watersport Sneakers. Als je gaat surfen, kun je het beste waterschoenen kiezen met een dunne, flexibele zool kiezen, zoals de IST Tropical waterschoentjes. Ook watersokken kunnen een goede keuze zijn, zolang er maar een anti-sliplaag is voorzien. Wanneer je op een surfplank staat, is het belangrijk om goed contact te maken met je plank, dat gaat niet met dikke, stugge zolen.

Gewicht

Hou ook rekening met het gewicht van de waterschoenen. Zeker wanneer je de waterschoenen mee moet dragen of wanneer je er langere afstanden mee gaat lopen. Ook de hoeveelheid vocht die waterschoenen opnemen is hierbij belangrijk. 

Geslacht en leeftijd

Tot slot kan het ook zinvol zijn om te letten op waterschoenen specifiek voor dames of heren. En natuurlijk zijn er ook nog de waterschoenen voor kinderen. Dames- en herenvoeten hebben doorgaans een andere vorm, waardoor wandelschoenen en hardloopschoenen ook van geslachtsgebonden zijn. Vrouwen hebben vaak een bredere voorvoet en een smalle hiel, terwijl dit bij heren juist andersom is. Ook kan de demping verschillen door het gemiddelde gewicht van dames en heren. Als je waterschoenen zoekt om alleen even naar de zee en terug te lopen, zijn unisex wandelschoenen een prima keuze. Ga je een flinke afstand wandelen, dan kun je wel het beste waterschoenen voor dames of waterschoenen voor heren kiezen. Zoals de Merrell Choprock Waterschoenen voor heren en de Merrell CHOPROCK Waterschoenen voor dames.

Sommige unisex wandelschoenen – zoals de Waimea Wave Rider waterschoenen – zijn zowel in kinder- als volwassen maten verkrijgbaar. Er zijn uiteraard ook wandelschoenen specifiek voor kinderen, zoals de Beco Sealife waterschoentjes.

Samenvatting

Waterschoenen beschermen je voeten tegen scherme steentjes, schelpen en takken op de bodem van riviertjes, meertjes en de zee. Daarbij kun je voor een goede grip op gladde oppervlakken ook het beste waterschoenen gebruiken. Je kunt uit verschillende soorten waterschoentjes kiezen; er zijn bijvoorbeeld open watersandalen, gesloten waterschoenen, wandel waterschoenen en surfschoentjes. Wat de beste waterschoenen zijn, hangt er met name vanaf waar je ze voor gaat gebruiken. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste waterschoenen voor jouw volgende wateractiviteit hebt gevonden.