Negen etappes hebben we gehad, nog twaalf te gaan. De eerste Tourweek was er een om niet snel te vergeten. Elke dag leverde wel een bijzonder verhaal op en nooit was het saai. Maar hoe staan alle klassementen er na negen etappes voor?

Algemeen klassement
We beginnen met de strijd om het geel, de belangrijkste strijd. Tadej Pogacar is leider en blijft dat waarschijnlijk ook tot Parijs. Ja, Parijs is nog ver, maar wat de Sloveen laat zien is niet normaal. Als Pogi op zijn fiets blijft zitten, wint hij met twee vingers in de neus de Tour. De eerste echte concurrent (Rigoberto Uran) staat namelijk al op meer dan vijf minuten. De strijd om het podium ligt daarentegen wel helemaal open. Ben O’Connor staat tweede op 2.01 minuten, maar zal in de bergetappes ten opzichte van mannen als Uran, Richard Carapaz, Enric Mas en Wilco Kelderman normaal gesproken tijd verliezen. De kans op een Nederlander op het eindpodium is dus groot, helemaal als Kelderman – in tegenstelling tot de eerste tijdrit – straks wel een goede tweede tijdrit aflegt.

1. Tadej Pogacar (UAE Emirates) 34:11:10 uur
2. Ben O’Connor (AG2R-Citroën) + 2.01 minuten
3. Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) + 5.18 minuten
4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) + 5.32 minuten
5. Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers) + 5.33 minuten

Bekijk hier het volledige algemeen klassement

Puntenklassement
We wisten al dat het een lastige taak zou worden voor Peter Sagan om voor de achtste keer het groen te veroveren, maar na negen ritten kunnen we wel stellen dat het een wel héél lastige opdracht is geworden. Hij staat op dit moment achtste in het puntenklassement met 72 punten, 96 minder dan tweevoudig ritwinnaar Mark Cavendish. De Brit is op het vlakke de snelste, maar loopt het gevaar om in de bergetappes in de tussensprints terrein te verliezen. Er is echter goed nieuws voor Cav: als we naar het routeschema kijken zien we dat er in de komende twaalf etappes alleen in etappe 16 een tussensprint is getrokken ná een klim van tweede categorie of zwaarder. Alle andere tussensprints vinden voor een zware beklimming plaats of na een klim van ‘slechts’ vierde categorie, en dat moet Cavendish nog wel kunnen overleven. Aangezien er wel meerdere overgangsetappes op het programma staan en Cavendish in tegenstelling tot Sonny Colbrelli en Michael Matthews minder makkelijk de heuvels verteert, is het spel nog op de wagen!

1. Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) 168 punten
2. Michael Matthews (BikeExchange) 130 punten
3. Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) 121 punten
4. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) 102 punten
5. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) 99 punten

Bekijk hier het volledige puntenklassement

Mark Cavendish 2021

Bergklassement
De strijd om de bollen is ook spannend, al zijn er nog maar 5 à 6 etappes waarin de renners het verschil kunnen maken. Nairo Quintana gaat sinds zondag aan de leiding en lijkt van de bolletjestrui echt een doel gemaakt te hebben. Nairoman verzamelde al 50 punten, 8 meer dan Michael Woods en 11 meer dan Wout Poels. Alles is nog mogelijk en een dag de vlucht missen zorgt er al voor dat iemand anders in de befaamde trui kan rijden. Quintana, Woods en Poels lijken van de trui wel echt een doel gemaakt te hebben. Benieuwd of een klassementsrenner als Pogacar (9de met 10 punten) hen nog kan bedreigen.

1. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) 50 punten
2. Michael Woods (Israel Start-Up Nation 42 punten
3. Wout Poels (Bahrain-Victorious) 39 punten
4. Ben O’Connor (AG2R-Citroën) 24 punten
5. Sergio Higuita (EF Education-Nippo) 22 punten

Bekijk het bergklassement hier.

Nairo Quintana 2021

Jongerenklassement
Voor het jongerenklassement geldt hetzelfde als het algemeen klassement, aangezien het om dezelfde renner gaat: Tadej Pogacar. De Sloveen heeft 5.32 minuten voorsprong op Jonas Vingegaard en gaat de leiding normaal gesproken nooit meer uit handen geven. Ook de strijd om het podium is wel redelijk gestreden, want David Gaudu staat derde en wordt op vier minuten gevolgd door Aurélien Paret-Peintre. Higuita volgt al op 44 minuten van Pogacar.

1. Tadej Pogacar (UAE Emirates) 34:11:20 uur
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) + 5.32 minuten
3. David Gaudu (Groupama-FDJ) + 7.22 minuten
4. Aurélien Paret-Peintre (AG2R-Citroën) + 11.54 minuten
5. Sergio Higuita (EF Education-Nippo) + 44.01 minuten

Bekijk hier het volledige jongerenklassement.

Tadej Pogacar 2021

Ploegenklassement
Over het ploegenklassement valt nog geen zinnig woord te zeggen, behalve dat Movistar nogal tegenvalt. De Spanjaarden vallen sowieso tegen en doen alleen met Enric Mas nog mee om de prijzen, verder laten ze zich vooral zien door Richard Carapaz net als vorig jaar terug te pakken en door onbegrijpelijk te rijden. In het ploegenklassement staan ze negende op meer dan 1.13 uur. Bahrain-Victorious gaat aan de leiding en heeft al een voorsprong van 18 minuten op AG2R-Citroën. Ineos-Grenadiers staat derde op 27 minuten. Kortom: dat ziet er goed uit voor Bahrain.

1. Bahrain-Victorious 2:51:07 uur
2. AG2R-Citroën + 18.04 minuten
3. Ineos-Grenadiers +27.33 minuten
4. Astana + 34.01 minuten
5. EF Education-Nippo + 42.38 minuten

Bekijk hier het volledige ploegenklassement.

Wout Poels 2021