De Tour de France is inmiddels toe aan de vijfde etappe. Mathieu van der Poel mocht twee ritten het geel dragen, maar moest vandaag extra genieten van de leiderstrui. De kans dat hij het geel na de individuele tijdrit kwijt raakte, was namelijk levensgroot. Maar opnieuw spotte hij met aller wielerwetten.

Het waren vier bijzondere dagen. Op de openingsdag veroorzaakte een toeschouwer een massale val doordat ze haar opa en oma wilde begroeten, even later lag het peloton weer massaal op het asfalt en in de berm. De etappe van zondag leverde gelukkig geen noemenswaardige valpartijen op en werd vooral kleur gegeven door Mathieu van der Poel, die zijn overleden opa Raymond Poulidor een mooie eer bewees door het geel te veroveren. Iets wat Poupou nooit lukte. “Geel leek niet voorbestemd, tot nu”, stond er dagenlang op de gele bovenbuis van zijn kleinzoon.

Tekst aan Poupou van Mathieu

In het geel ontweek hij maandag de valpartijen in de chaotische derde rit. “We moeten iets veranderen, anders vallen er nog doden”, reageerde FDJ-ploegbaas Marc Madiot op de bizarre finale. Een deel van het peloton vroeg nog voor de etappe aan de wedstrijdorganisatie om de tijden eerder op te nemen en zo een nerveuze finale te voorkomen, maar de jury had daar geen oren naar. Het gevolg: meerdere valpartijen, grotendeels als gevolg van het smalle, ondoordachte parcours. Met een aankomst na een korte afdaling en bocht in de laatste 150 meter is het vragen om problemen. Caleb Ewan – die zelf ook risico’s nam – kwam hard ten val en brak zijn sleutelbeen. De schade bleef in die laatste bocht gelukkig beperkt, maar dat kwam vooral doordat het peloton door de eerdere valpartijen al was uitgedund. Andere slachtoffers: Jack Haig (abandon, kopman van Bahrain-Victorious) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma), die meer dan een minuut verloor.

Ook op de vierde dag van de Tour werd een mooi verhaal geschreven, net als de andere dagen met de ritwinnaars al mooie verhalen opleverden. Ditmaal was het Mark Cavendish die won, de man die vorig jaar zielloos in de rondte reed en zinspeelde op het einde van zijn carrière. Ternauwernood kon hij zelf een contractje regelen bij Deceuninck-Quick Step doordat hij zijn eigen sponsoren meebracht. Zijn functie: af en toe een ritje meerijden en vooral de jonge sprinters veel bijleren. Het draaide even anders. Sam Bennett kwakkelde met zijn gezondheid (en rijdt volgend jaar weer Bora-hansgrohe, dat speelt ook mee) en ging niet naar de Tour. Last minute werd Cavendish als vervanger opgeroepen.

“Als de pers je weer vraagt of je het record van Eddy Merckx gaat verbreken”, zette Cavendish onlangs nog op Instagram met een leuk GIFje erbij. Dat hij daadwerkelijk een zege in de buurt zou komen van het record (34) zag de Engelsman duidelijk niet aan komen. Met veel emotie boekte hij een welverdiende sprintzege. Natuurlijk met wat geluk (Ewan is er niet meer bij, Sagan en Démare gehavend), maar zoals Cavendish het zelf zei: de sterren stonden goed. Een videoboodschap van Fabio Jakobsen maakte de dag voor Cav compleet.

Mark Cavendish 2021

Vandaag moeten de klassementsmannen op de afspraak zijn. De gehavende klassementsmannen wel te verstaan. Primoz Roglic rijdt als een mummie rond, Geraint Thomas’ schouder is gehavend en was even uit de kom, Wilco Kelderman viel op de openingsdag op zijn pols en veel andere renners hebben al minuten achterstand opgelopen. Voor Steven Kruijswijk, Miguel Angel Lopez en Michael Woods is het vooral zaak om niet nóg meer tijd te verliezen.

Maar wie neemt het geel vandaag over van Van der Poel, aangezien de Nederlander echt alles kan maar in principe niet is opgewassen tegen de pure kanonnen? Wout van Aert is dan de grootste kanshebber. De Belg staat vierde in het klassement op 31 seconden van zijn rivaal en dat moet in principe voldoende zijn om op het 27,2 kilometer lange parcours goed te maken. De laatste tijdritresultaten van Van der Poel zijn niet ‘je van het’, maar dan moeten we er ook bij vermelden dat hij geen klassement had te verdedigen. In 2020 had hij dat in de BinckBank Tour wel en toen eindigde hij op het acht kilometer lange rondje in Riemst als vijfde op slechts enkele tellen van Soren Kragh Andersen, Stefan Kung en Stefan Bissegger, de outsiders voor vandaag. Kortom: als Mathieu zich kwaad maakt, zou het misschien toch nog goed kunnen komen.

Er is ook een kans dat de gele trui in handen blijft van een Nederlander. Wilco Kelderman staat namelijk vijfde op 38 seconden, slechts zeven minder dan Van Aert. Ja, hij heeft een werelddag nodig, maar Kelderman beschikt over goede benen. Kan hij – en dat is misschien nog wel belangrijker – vandaag uitlopen op zijn concurrenten? De 27,2 kilometer lange tijdrit van Changé naar Laval volg je vandaag via onze liveticker. Je ziet dan de starttijden,  tussentijden op de twee tussenpunten en de eindtijd. Handig!

Update: Van der Poel blijft dus ‘gewoon’ leider. De man die nog nooit van binnenuit een windtunnel heeft gezien en amper op zijn tijdritfiets zit, eindigde als vijfde in de tijdrit op een halve minuut van de oersterke Tadej Pogacar. De Sloveen leek even het geel af te pakken van Mathieu, maar die stak er met een goede slotkilometer een stok voor. Zo rijdt hij ook donderdag weer gewoon in het geel… ongekend.

Mathieu van der poel 2021