Als je de bergen ingaat om te klimmen is een goede klimuitrusting essentieel. Een goede klimhelm mag dan zeker niet ontbreken, veiligheid gaat tenslotte voor alles. Maat hoe kies je de beste klimhelm? Ga je voor een Petzl klimhelm of is een Mammut klimhelm beter? Wat de beste klimhelm is voor jou, hangt van verschillende factoren af. Waar ga je bijvoorbeeld klimmen en hoe lang verwacht je onderweg te zijn? Ook de kleur en het gewicht zijn belangrijke kenmerken om over na te denken. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om de beste klimhelm voor jouw klimavonturen te vinden. Ook hebben we onze favoriete klimhelmen voor je op een rijtje gezet.

Table Of Contents

Top 10 klimhelmen

1. Petzl Boreo – Lichtgewicht klimhelm met goede ventilatie

Petzl Boreo - Lichtgewicht klimhelm met goede ventilatie

De beste klimhelm van dit moment is volgens ons de Petzl Boreo. Deze lichtgewicht klimhelm is geschikt voor een grote verscheidenheid aan activiteiten, zoals klettersteigen, canyoning en klimmen. Dankzij de lage pasvorm is het hoofd aan alle kanten goed beschermd. De schaal heeft brede ventilatie-openingen en is verder volledig voorzien van foam.

De klimhelm is eenvoudig op maat te maken en de lagere webbing van de kinband zorgt ervoor dat de bandjes niet op het oor drukken. Verder is de helm van 4 clips voorzien waarop je een hoofdlamp kunt bevestigen. Tot slot is de helm is S/M en M/L verkrijgbaar en kun je uit verschillende kleuren kiezen.

Je kunt deze klimhelm bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 29 juni 2021 20:11

2. Black Diamond Half Dome – Allround klimhelm

Black Diamond Half Dome - Allround klimhelm

Ook de Half Dome van Black Diamond is een goede keuze als je een allround klimhelm zoekt. Het hybride ontwerp voorziet in een optimale schokabsorptie en een hoog draagcomfort. De klimhelm is licht van gewicht en eenvoudig op maat te maken met behulp van een draaiknop. Verder is de helm voorzien van goede ventilatie en heeft de kinband een praktische snelsluiting.

Op de Black Diamond klimhelm zijn ook clips voorzien voor het bevestigen van een hoofdlamp. Je kunt kiezen uit 2 maten en verschillende mooie kleurcombinaties.

Je kunt deze klimhelm bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 29 juni 2021 20:11

3. Edelrid Shield II de Klimhelm met Wing-Fit systeem Sahara S/M EOL

Edelrid Shield II de Klimhelm met Wing-Fit systeem Sahara

De Edelrid Shield 2 klimhelm mag ook niet ontbreken op onze lijst met beste klimhelmen. Deze lichtgewicht softshell klimhelm heeft een fijne pasvorm en is voorzien van unieke graphics. De helm bestaat uit een harde schaal met daarin polystyreenschuim voor een goede demping. Daarin zit extra ergonomische padding voor meer comfort.

Deze kun je eenvoudig verwijderen om te wassen na een intensieve tocht. Verder kun je de kinband zo afstellen dat hij onder het oor uitkomt en is de klimhelm voorzien van clips voor een hoofdlamp. De helm weegt slechts 248 gram en is verkrijgbaar in 2 maten.

Je kunt deze klimhelm bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 29 juni 2021 20:11

Waarom een klimhelm

Een klimhelm is een essentieel onderdeel van je klimuitrusting als je buiten gaat klimmen. Maar ook als je andere outdoor activiteiten gaat ondernemen waarbij je het risico loopt dat er stenen op je hoofd vallen. Een klimhelm beschermt je namelijk niet alleen tegen vallen. De belangrijkste reden om een klimhelm te dragen in de bergen is het risico op vallende stenen. Vooral als er andere mensen boven jou aan het klimmen zijn, gebeurt het regelmatig dat er steentjes naar beneden vallen. Zonder goede klimhelm kan je serieuze blessures oplopen door dit vallende puin.

Waar je op moet letten bij het kopen van een klimhelm

Om de beste klimhelm te vinden, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Maat

Het is heel belangrijk dat de helm de juiste maat heeft. Een verkeerde maat kan gaan knellen of irriteren, waardoor je afgeleid kunt worden tijdens een klim. Ook kan een te grote helm heen en weer schuiven of voor je ogen gaan hangen. Kies een helm die niet knelt, maar wel goed op z’n plaats blijft zitten.

Klimhelm beste

Soort helm

Er zijn grofweg drie verschillende soorten klimhelmen; de schaalhelm, hybride en schuimhelm. De schaalhelm heeft alleen een harde buitenlaag; dit zie je vaak bij bouwhelmen. Het gewicht is licht, maar er is weinig schokdemping. Een Schuimhelm – zoals de Petzl Sirocco – heeft alleen een schuimlaag, zonder harde buitenkant. Dit zorgt voor een laag gewicht, maar de helm kan makkelijker beschadigen door harde voorwerpen. Een hybride – zoals de Black Diamond Half Dome – is een combinatie van de schaalhelm en schuimhelm. Hij combineert de harde buitenlaag met een schuim binnenlaag. Zo heb je voldoende schokdemping en draagcomfort, maar ben je ook goed beschermd tegen harde voorwerpen als stenen.

Ventilatie

Zeker als je in de zomer een klimhelm gaat dragen, is de kans groot dat je gaat zweten. Om te voorkomen dat je hoofd drijfnat wordt, is goede ventilatie heel belangrijk. Zo blijft je hoofd koel en voorkom je irritatie.

Gewicht

Zeker als je lange intensieve tochten gaat maken, mag je klimhelm niet te zwaar zijn. Als je een hele moeilijke klim gaat maken, kun je het beste een klimhelm kiezen met een zo laag mogelijk gewicht. De Petzl Meteor weegt bijvoorbeeld maar 220 gram.

Accessoires bevestigen

Veel klimhelmen zijn voorzien van clips voor een hoofdlamp. Dit is met name handig als je door donkere spleten gaat klimmen of als je door tunnels of grotten komt. Dit is niet ongebruikelijk, dus hou hier zeker rekening mee.

Merk

Een merk zegt niet altijd alles, maar als je het om een goede klimuitrusting gaat, zijn er zeker merken waarbij je verzekerd bent van een goede kwaliteit en pasvorm. Goede merken zijn  bijvoorbeeld Petzl, Mammut, Edelrid en Black Diamond.

Kleur

Deels is de kleur van je klimhelm een smaakkwestie. Voor je klimuitrusting geldt echter ook dat felle kleuren voordelen hebben ten opzichte van minder opvallende kleuren. Stel dat er iets gebeurt en je moet opgepikt worden door een helikopter, dan ben je veel eenvoudiger te lokaliseren als je klimuitrusting – en dus ook je klimhelm – een opvallende kleur heeft.

Samenvatting

Een goede klimhelm beschermt je tegen verwondingen door vallen, maar ook tegen vallende rotsen en stenen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten klimhelmen, waarvan de hybride het vaakst voorkomt. Dit is een combinatie van een harde schaal met een schuimbinnenkant. Zorg dat je de juiste maat kiest en overweeg een opvallende kleur voor goede zichtbaarheid. Als je lange tochten gaat maken, kun je het beste voor een lichtgewicht klimhelm kiezen. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goede klimhelm hebt gevonden.