De kans is groot dat je tijdens je outdoor avonturen vergezeld wordt door je smartphone. En misschien neem je ook wel een action camera, smartwatch of tablet mee. Al deze apparaten verbruiken onderweg stroom, zeker als je ze actief gebruikt om mooie foto’s en video’s te maken of de juiste route te vinden via GPS. Om ervoor te zorgen dat je alle apparaten kunt blijven gebruiken, kun je het beste een powerbank aan je uitrusting toevoegen. Wat de beste powerbank is, hangt er maar net vanaf waar je hem voor wilt gebruiken en hoelang je niet in de buurt van een stopcontact komt. Voor de een is een solar powerbank met los zonnepaneel de beste keuze, terwijl voor iemand anders de beste powerbank een powerbank met een zo groot mogelijke batterijcapaciteit is. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om zelf de beste powerbank te vinden. Ook hebben we onze eigen favorieten voor je op een rijtje gezet.

In dit artikel:

Dit zijn de beste powerbanks van 2021


1. Powertraveller Sport 25 Solar Kit

Powertraveller Sport 25 Solar Kit

De beste powerbank voor outdoor is wat ons betreft de Sport 25 solar powerbank van het merk Powertraveller. Deze robuuste solar powerbank is waterdicht, heeft een accucapaciteit van 6700 mAh en levert een output van 5V. Hij is geschikt voor het opladen van smartphones, tablets, GPS-systemen, action camera’s, smartwatches en zaklampen. 

De Powertraveller solar powerbank set is een combinatie van de Sport 25 powerbank en het Falcon 7 zonnepaneel. Het is een 7W opvouwbaar zonnepaneel dat spatwaterdicht is en voorzien van een stevige polyester stof. Het zonnepaneel is zeer efficiënt en slaagt er op een zonnige dag in de Sport 25 powerbank volledig op te laden. Het zonnepaneel is voorzien van handige oogjes, waarmee je hem bijvoorbeeld aan je backpack kunt bevestigen.

Je kunt deze powerbank bij de volgende webshops bestellen

2. WakaWaka Power+ Outdoor Solar Powerbank – Geel

WakaWaka Power+ Outdoor Solar Powerbank - Geel

Ook de WakaWaka Power+ solar powerbank mag niet ontbreken op onze lijst met beste powerbanks voor outdoor gebruik. Het merk WakaWaka is in 2010 opgericht door twee Nederlanders en zet er zich sindsdien voor in om iedereen te voorzien van licht en zonne-energie. Ze zijn vooral actief in ontwikkelingslanden en door een WakaWaka solar powerbank te kopen, draag je ook je steentje bij. 

De WakaWaka Power+ heeft een batterijcapaciteit van 3000 mAh, voldoende om je smartphone mee op te laden. Ook is deze solar powerbank voorzien van een ingebouwde lamp, waardoor je ‘s avonds altijd een lampje bij de hand hebt. Hij weegt slechts 327 gram en is klein van formaat; je kunt hem meenemen in je jas- of broekzak. Door hem open te klappen, kun je hem optimaal naar de zon richten. hij is ook eenvoudig op een fles te bevestigen, zodat je de lamp hoger neer kunt zetten. De WakaWaka powerbank is verkrijgbaar in geel of zwart.

Je kunt deze powerbank bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 28 juni 2021 17:21

3. Goal Zero Nomad 5 Solar kit 3350mAh

Goal Zero Nomad 5 Solar kit 3350mAh

De Goal Zero Nomad 5 Solar kit is uitermate geschikt voor outdoor liefhebbers die graag gaan wandelen of kamperen. De set bestaat uit de Goal Zero Flip 12 powerbank van 3350 mAh en het Goal Zero Nomad 5 zonnepaneel van 5W. Je kunt de Goal Zero in het stopcontact in 3 uur opladen, met het zonnepaneel doet hij er 4 tot 8 uur over. Dat betekent dat je ook in de middle of nowhere elke dag je smartphone volledig op kunt laden. 

Het zonnepaneel het een ingebouwde standaard waarmee je het zonnepaneel optimaal kunt positioneren ten opzichte van de zon. De solar powerbank kun je aan de achterzijde bevestigen, zodat hij rechtstreeks oplaadt. Je kunt ook een Goal Zero powerbank met meer batterijcapaciteit aansluiten. Het is ook mogelijk om het Nomad 5 paneel aan een backpack te bevestigen, dankzij de openingen in alle hoeken van het paneel.

Je kunt deze powerbank bij de volgende webshops bestellen

4. WakaWaka Power 10 Outdoor Powerbank

WakaWaka Power 10 Outdoor Powerbank

De WakaWaka Power 10 is de grote broer van de WakaWaka Power+. Deze outdoor powerbank heeft een batterijcapaciteit van 10.000 mAh, waarmee je je telefoon met gemak 3 keer oplaadt. Je kunt er ook 3 telefoons tegelijkertijd mee opladen, hij heeft namelijk 3 snelle USB-poorten. Je kunt de WakaWaka powerbank thuis aan het stroom leggen voordat je op reis gaat, maar je kunt er ook het opvouwbare Wakawaka zonnepaneel van 10W bij kopen. Met deze combinatie, kun je de powerbank overal bijladen en als hij vol is, kun je je apparaten ook rechtstreeks aansluiten op de bijgeleverde Solar Link. Deze omvormer zorgt ervoor dat je smartphone of action camera de juiste spanning krijgt.

De 10W zonnepanelen kunnen de WakaWaka Power 10 powerbank in 6 tot 12 uur weer opladen. Deze set is perfect als je meerdere dagen gaat kamperen in de middle of nowhere of als je bijvoorbeeld een meerdaagse trektocht maakt. Doordat je de zonnepanelen op je backpack kunt bevestigen, kun je onderweg de solar powerbank opladen. Hou er wel rekening mee dat het gewicht van de combinatie powerbank en zonnepaneel wat hoger ligt.

Je kunt deze powerbank bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 28 juni 2021 17:21

5. Lideka® Solar Powerbank 30000mAh

Als je op zoek bent naar zoveel mogelijk power, is de Lideka Solar Powerbank misschien wel de beste powerbank voor jou. Met maar liefst 30.000 mAh kun je je er een verscheidenheid aan apparaten meerdere keren mee opladen. Als je een weekend weg gaat met vrienden, heb je genoeg power om alle telefoons van stroom te voorzien. Via de USB-C zou je zelfs een nieuwere Macbook kunnen opladen. 

Je kunt de powerbank opladen met zonne-energie, verwacht alleen niet dat hij in een dag weer vol is. Het zonnepaneel is namelijk niet groot en sterk genoeg om een powerbank met deze capaciteit in korte tijd op te laden. Bijladen kan natuurlijk altijd en het is in geval van nood absoluut een meerwaarde. Het is een wat zwaardere powerbank – hij weegt 865 gram – dus dat is iets om rekening mee te houden. Overigens is deze powerbank wel volledig stof- en waterdicht, waardoor het geen ramp is als hij een keer in de regen heeft gelegen

Je kunt deze powerbank bij de volgende webshops bestellen

Waarom een outdoor powerbank?

Tegenwoordig zijn we bijna allemaal bereikbaar op onze smartphone. Daarbij gebruiken we hem niet alleen om te bellen of appen. We gebruiken hem ook om onze reizen en outdoor avonturen vast te leggen en te delen met familie, vrienden en volgers op social media. En dan hebben we het nog niet eens over de andere functie van een smartphone. Zo gebruik je de navigatiefunctie waarschijnlijk ook en zoek je er relevante informatie over je reis mee op. Kortom: je smartphone is onmisbaar op reis. Omdat de batterij in de meeste gevallen (zeker bij actief gebruik) geen dagen meegaat, kun je het beste een powerbank meenemen om je smartphone op te laden. 

Meerdaagse tochten

Of je de natuur nu intrekt met een backpack, een fiets of een kano; als je meerdere dagen van het elektriciteitsnet verwijderd bent, kun je het beste een solar powerbank aan je uitrusting toevoegen. Zo kun je je smartphone tijdens de hele reis blijven gebruiken en ook andere apparaten kun je tussendoor opladen. Denk bijvoorbeeld aan je GPS horloge, action camera, tablet, e-reader of zaklamp. Overigens zijn veel powerbanks zelf ook voorzien van een ingebouwde zaklamp.

Wildkamperen

Ook als je niet gaat rondtrekken, maar gaat wildkamperen is een goede powerbank onmisbaar. In dit geval speelt gewicht vaak ook een wat kleinere rol, waardoor je een powerbank met grote capaciteit mee kunt nemen. Zo heb je tijdens je hele kampeeravontuur voldoende stroom.

Soorten outdoor powerbanks

Er is ontzettend veel keuze als je om powerbanks gaat, maar niet alle powerbanks zijn even interessant om outdoor te gebruiken

Powerbank zonder zonnelader

Een powerbank zonder zonnelader laad je op via het stopcontact of via usb aan je computer of laptop. Als hij vol is, kun je hem waar je maar wilt, gebruiken om je smartphone of ander apparaat op te laden. Dit is ideaal als je dagtochten maakt of bijvoorbeeld één nacht in de bergen kampeert. Zo kun je je smartphone tussentijds opladen en hoef je je geen zorgen te maken dat je geen foto’s of video’s meer kunt maken. Ook als je navigatie op je telefoon gebruikt, redt hij het vaak geen 24 uur. Een goede powerbank – zoals de Anker Powercore powerbank – laadt je iPhone of Android telefoon met gemak meerdere keren op. Deze Anker powerbank heeft een capaciteit van ruim 20.000 mAh waardoor je er meerdere apparaten mee op kunt laden.

Solar powerbank met ingebouwde zonnecel

Als je langer dan een dag van het elektriciteitsnet verwijderd bent, is een powerbank op zonne-energie een goede keuze. Zo kun je de solar powerbank onderweg bijladen en heb je ‘s avonds en ‘s nachts genoeg energie om je smartphone en andere apparaten op te laden. Een powerbank met ingebouwde zonnecel, is niet altijd in staat om volledig op te laden met zonne-energie. Dit komt doordat het zonnepaneeltje vaak te klein en niet efficiënt genoeg is om een batterij in korte tijd op te laden. Dit geldt met name voor powerbanks met een grote batterijcapaciteit. Als je voor een kleinere powerbank, zoals de WakaWaka Power+ powerbank – kiest, lukt het meestal wel om hem in een dag helemaal op te laden. 

Solar powerbank met losse zonnecel

Als je niet in de gelegenheid bent om de powerbank tussendoor aan het stroom te leggen, kun je het beste voor een solar powerbank met los zonnepaneel kiezen. Deze zonnepanelen, zoals de Powertraveller Sport 25 Solar Kit zijn vaak wat groter en in het geval van de Powertraveller ook nog eens uiterst efficiënt. Met een los zonnepaneel lukt het op een zonnige dag vaak wel om de powerbank weer helemaal vol te krijgen. Je bent dan niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet voor het opladen van je telefoon, tablet of smartwatch. Vaak kun je deze zonnepanelen op je rugzak bevestigen, waardoor de powerbank tijdens het lopen oplaadt. 

Powerbank beste

Waar je verder op moet letten om de beste powerbank te vinden

Om de beste powerbank voor outdoor te vinden, zijn er verschillende eigenschappen om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de accucapaciteit, de grootte en het gewicht. Hieronder vertellen we je waar je nog meer op moet letten om de beste (solar) powerbank te vinden.

Capaciteit accu

De accucapaciteit van een powerbank wordt uitgedrukt in mAh (milliampère uur). Hoeveel MAh je nodig hebt, hangt ervan af wat je wilt opladen en hoe vaak. Voor een smartphone heb je gemiddeld 3000 mAh nodig. Oudere smartphones, zoals de iPhone 6, hebben soms nog een batterij van 2000 mAh, terwijl de nieuwste modellen, zoals de iPhone Pro 12 Max, een batterij van ruim 3000 mAh hebben. Als je sowieso genoeg batterij wilt hebben om 2 keer een smartphone op te laden, kun je het beste een powerbank kiezen van minimaal 8.000 mAh. 

Wanneer je een tablet meeneemt op reis, heb je zo’n 5.000 tot 10.000 mAh nodig om één keer op te laden. Een laptop vraagt minimaal 12.500 mAh. Hou er rekening mee dat een deel van de capaciteit wordt omgezet in warmte en niet in je telefoon, tablet of laptop terechtkomt, je hebt altijd een beetje verlies. Reken dus niet te krap.

Batterij indicator

Je kunt het beste een powerbank kiezen met batterij indicator. Zo weet je ongeveer hoeveel energie er nog in de batterij zit en hoeveel je er nog mee kunt opladen. Doordat je dit weet, kun je een beter afweging maken of je je wat zuiniger moet zijn en welke apparaten je nog wel en welke je niet meer gaat opladen.

Solar laadfunctie

Een solar powerbank is ideaal als je meerdere dagen geen stopcontact tegenkomt. Je hebt alleen de zon nodig om je telefoon of tablet op te laden. Hou er echter wel rekening mee dat een powerbank met een grote capaciteit niet altijd genoeg heeft aan het kleine zonnepaneeltje dat erop zit. Een solar powerbank met een los (groter) paneel kan vaak meer energie opwekken. Het WakaWaka 10W zonnepaneel kan in een dag voldoende energie opwekken om een powerbank van 10.000 mAh op te laden. Ook de Powertraveller Sport 25 Solar Kit en de Goal Zero Nomad 5 solar kit is een goede keuze als je op de zon rekent om je apparaten van stroom te voorzien. 

Als een groter zonnepaneel niet is wat je zoekt, kun je natuurlijk ook voor een solar powerbank met ingebouwde zonnecel kiezen. Dit neemt geen extra ruimte in, maar je moet er dus wel rekening mee houden dat het veel langer duurt voor de powerbank weer is opgeladen.

Het is ook handig als de solar powerbank laat zien hoeveel zonne-energie hij opwekt. Zo kun je de zonnecel optimaal positioneren ten opzichte van de zon. Zeker als je een opvouwbaar zonnepaneel gebruikt, is het prettig dat het apparaat je laat zien of alle panelen goed staan.

Grootte

Als je een powerbank wilt kopen voor outdoor gebruik, betekent dat dat je de powerbank mee gaat nemen. Het formaat van de powerbank speelt dan uiteraard ook een rol. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een powerbank die gemakkelijk in je broekzak past, zoals de WakaWaka Power+ of de Anker powerbank. Powerbanks die in je broek- of jaszak passen hebben vaak een batterijcapaciteit van maximaal 3.000 tot 3.500 mAh. Hier kun je je telefoon 1 tot 1,5 keer mee opladen. Als je meer capaciteit nodig hebt, kom je al snel uit bij grotere powerbanks. De Lideka® Solar Powerbank is voor de batterijcapaciteit van 30.000 mAh nog relatief klein en neemt dus niet al teveel ruimte in in je backpack of koffer. Zijn gewicht ligt echter wel vrij hoog.

Aansluitingen

Het aantal- en de hoeveelheid aansluitingen die de powerbank heeft, bepalen welke apparaten je ermee kunt opladen. Ook zegt dit iets over hoeveel apparaten je tegelijkertijd kunt opladen. Elk apparaat heeft een bepaalde stroomspanning nodig, dit wordt uitgedrukt in Watt en Volt. De meeste powerbanks hebben een output van 5V, dit is een prima spanning om je telefoon op te laden. Hoe meer volt, hoe sneller het laden in principe gaat. Het hangt er dan met name vanaf hoeveel volt je telefoon of een ander apparaat aankan. 

Gewicht

Over het algemeen is het zo dat een powerbank met een grotere capaciteit ook meer weegt. Als je zo licht mogelijk wilt reizen, bijvoorbeeld omdat je gaat hiken in de bergen of omdat je gaat klimmen, dan kom je vaak bij een lichter model uit met een lagere capaciteit. Als je in een zonnige omgeving bent, kun je het beste een solar powerbank gebruiken. Dan kun je overdag bijladen en is een capaciteit van 3000 mAh vaak al voldoende als je alleen een smartphone wilt opladen. De Powertraveller Sport 25 Solar Kit is ook relatief licht van gewicht – de set weegt slechts 417 gram – en kan op een zonnige dag de solar powerbank van 7.000 mAh volledig opladen.

De beste powerbanks om veel apparaten tegelijk op te laden, hebben vaak een grotere capaciteit en zijn zwaarder. Als je met meerdere personen op pad gaat, kan het voldoende zijn dat één van jullie een goede solar powerbank meeneemt.

(Spat)waterdicht

Een powerbank voor binnengebruik heeft vaak niet zoveel te lijden, een powerbank voor outdoor gebruik daarentegen wel. Je kunt dan ook het beste voor een powerbank kiezen die op z’n minst spatwaterdicht is. Nog beter is een powerbank die volledig waterdicht is – zoals de Lideka® Solar Powerbank. Als je een meerdaagse wandel-, fiets- of kanotocht gaat maken, is het het handigst om een powerbank op zonne-energie aan je rugzak, op je bagagedrager of op in je kano te leggen. Zo kan hij de hele dag bijladen en heb je genoeg capaciteit om al je apparaten weer van stroom te voorzien. Het kan echter ook maar zo gaan regenen en in een kano is het ook niet altijd te voorkomen dat je powerbank een plens water over zich heen krijgt. Een goede waterdichtheid is voor dit soort gebruik dan ook wel zo prettig.

Schokbestendig

Net als waterdichtheid is ook schokbestendigheid een belangrijke eigenschap voor een outdoor powerbank. De kans dat hij een keer valt, is een stuk groter wanneer je hem outdoor gebruikt en je wilt dan ook niet dat hij meteen kapot is. Je kunt het beste voor een powerbank kiezen met een schokbestendige buitenkant om een eventuele val op te vangen. Een siliconen of rubberen buitenkant raakt ook minder snel bekrast, waardoor je hem met een gerust hart op een steen kunt leggen om op te laden in de zon.

Bevestiging

Als je je outdoor powerbank meeneemt tijdens een meerdaagse tocht, is het handig als je hem ergens aan kunt bevestigen, zodat hij onderweg kan laden. Als je gaat hiken, is het het handigst om hem op je backpack te bevestigen. Wanneer je gaat