Mûr-de-Bretagne. Het hart van Bretagne, voer voor puncheurs. Drie keer zat hij al in het parcours van de Tour de France. Tom Dumoulin verloor in 2018 kostbare seconden toen hij vlak voor de venijnige klim materiaalpech kreeg. En vandaag de dag is deze Muur actueler dan ooit. Want op 27 juni 2021 koerst het peloton er tijdens de tweede Tour-etappe opnieuw op af.

Schrijver en fietsliefhebber Michiel de Vlieger vond in de Bretonse kuitenbijter dé inspiratie voor zijn debuutroman ‘De Muur van Bretagne’, die dit jaar verscheen. Een roman over persoonlijke thema’s als vertrouwen, liefde, dood. Een fictief verhaal, tegelijkertijd een eerbetoon aan het fascinerende Bretagne. Maar ook: een wielerroman met een lange fietstocht naar Mûr-de-Bretagne als onderdeel van de apotheose.

Vlak voordat de Tour de France opnieuw Bretagne zal kruisen, publiceert Fiets.nl een passage uit de roman ‘De Muur van Bretagne’:

Uit ‘De Muur van Bretagne’:

“De fiets. Hij bracht ze verder. Dichterbij het hoofddoel. Langs de weg troffen ze her en der nog sporen van de Tour de France. Aankondigingen van wegafsluitingen, bijvoorbeeld. Niet veel later passeerden ze een roodomrand bord dat Mûr-de-Bretagne aanduidde met – zoals gebruikelijk in Bretagne – vlak daaronder in kapitale, schuingedrukte letters de Bretonse dorpsnaam: MUR.

     Bij een perkje in het dorp hingen tussen bomen nog vlaggetjes in de vorm van beroemde wielershirts. Geel, groen, wit en de bollen. Verder deed weinig vermoeden dat het dorp een dag eerder volledig in de ban was van de grootste wielerkoers op aarde. Er heerste rust, de kerktoren doorboorde de zon.

     Ze reden het dorp door en kwamen op een lange, kaarsrechte weg, waar ze een sobere begraafplaats passeerden. Aan de dichtheid van de kruisen en grafstenen was te zien dat de houten kisten met setjes botten er hutjemutje onder de grond lagen.

     De weg daalde af tot aan een kruispunt. Daar lag hij, voorbij het kruispunt. De Muur van Bretagne. Onverbloemd en kaarsrecht stulpte hij uit het hart van het Bretonse land. Even statig als pretentieloos. Even meedogenloos als rechtvaardig. Wat ze zagen, kregen ze voor hun kiezen. Daar konden ze zeker van zijn.

     Ze staken het kruispunt over en begonnen aan de klim. Ineens begreep David dat hij geen moment de noodzaak had gevoeld om koers te wijzigen.”

‘De Muur van Bretagne’ van Michiel de Vlieger is te verkrijgen via de meeste erkende boekhandels. Online is het boek te bestellen via bol.com, voor €20,99.

EAN: 9789464311792
Druk: 1
208 pagina’s