Als je meerdaagse trektochten maakt, is het vaak best een uitdaging om genoeg water mee te nemen. Je moet het tenslotte allemaal zelf dragen. Natuurlijk zijn er in de bergen vaak kleine stroompjes en waterbronnen, maar je weet nooit helemaal zeker of het water schoon is. Zelfs als het er schoon uitziet, kan er verderop een kadaver liggen dat voor een stroom aan gevaarlijke bacteriën in het water zorgt. Om te voorkomen dat je ziek wordt op reis, kun je het beste een waterfilter voor outdoor meenemen. Zo kun je altijd ter plekke zelf water filteren en weet je zeker dat het water vrij is van bacteriën en protozoa. Wat het beste waterfilter voor outdoor is, hangt er onder andere vanaf in welke situaties je het waterfilter gaat gebruiken. In dit artikel vertellen we je alles over populaire waterfilters, zoals het Sawyer waterfilter en het Lifestraw waterfilter. Ook hebben we onze favorieten op een rijtje gezet en vertellen we je waar je op moet letten om zelf een goed waterfilter voor outdoor gebruik te kiezen.

In dit artikel:

Dit zijn de beste waterfilters van 2021


1. Sawyer Waterfilter SP128 – Mini – Oranje – 375.000 Liter

Sawyer Waterfilter SP128 - Mini - Oranje - 375.000 Liter

Het Sawyer Mini Waterfilter SP128 is wat ons betreft het beste waterfilter voor outdoor van dit moment. Het Sawyer waterfilter is makkelijk, effectief en veelzijdig in gebruik. Het waterfilter verwijdert dankzij het compacte membraan namelijk wel 99,99999% van de bacteriën en 99,9999% van alle protozoa uit het water. Je kunt er zo’n 370.000 tot 375.000 liter mee filteren.

Je kunt hem op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je hem met bij bijgeleverde rietje gebruiken om rechtstreeks uit een rivier, beek of meertje te drinken, maar je kunt hem ook gebruiken met de waterzak van 0,5 liter. Je vult de waterzak dan met het water uit de waterbron, sluit het Sawyer waterfilter erop aan en vul je favoriete waterfles door in de waterzak te knijpen. Ook kun je een waterfles vullen met het water uit de waterbron en het Sawyer waterfilter hierop draaien om er rechtstreeks uit te drinken.

Het Sawyer Mini SP128 waterfilter is – zoals de naam al doet vermoeden – klein en neemt dus weinig plaats in in je rugzak. Het gewicht van 65 gram is daarbij ook ideaal. Tot slot is het Sawyer waterfilter verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Je kunt dit waterfilter bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 24 juni 2021 11:42

2. LifeStraw Personal waterfilter

LifeStraw Personal waterfilter

Het LifeStraw waterfilter kwam in 2005 op de markt en won in de daarop volgende jaren meerdere awards voor het innovatieve ontwerp. Het waterfilter haalt 99,9999999% van alle bacteriën en 99,999% van alle protozoa uit het water. Daarbovenop verwijdert het Lifestraw waterfilter ook 99,999% van alle microplastics uit het water en reduceert het zand en slib uit het water, zodat troebel water helder uit het waterfilter komt.

Het LifeStraw waterfilter kan zo’n 4000 liter water filteren. Daar kan één persoon zo’n 5 jaar van drinken. Je gebruikt de LifeStraw door hem rechtstreeks in de waterbron te steken en uit het tuitje te drinken. Als je dit lastig vindt, kun je ook een fles vullen en het LifeStraw waterfilter hierin steken om eruit te drinken.

Dankzij het compacte formaat van het LifeStraw waterfilter en het gewicht van slechts 57 gram neemt het nauwelijks plaats in in je rugzak.

Je kunt dit waterfilter bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 24 juni 2021 11:42

3. Katadyn BeFree waterfilter 1,0l blauw/transparant

Katadyn BeFree waterfilter 1,0l blauw transparant

Net als het Sawyer waterfilter en het LifeStraw waterfilter heeft ook een Katadyn waterfilter een fijn 0.1 membraan om bacteriën en protozoa uit het water te filteren. Het Katadyn BeFree waterfilter haalt zo’n 99,9999% van de bacteriën en 99,9% van alle protozoa uit het water. 

Dit waterfilter gebruik je altijd in combinatie met de 1,0 liter waterfles. De flexibele fles vul je met water uit een rivier, beek of meertje. Vervolgens draai je de dop met het waterfilter erop en kun je het water rechtstreeks uit de fles drinken. Veeg het ongefilterde water wel eerst van de fles, zodat er niet per ongeluk besmetting plaatsvindt. Doordat de drinkfles flexibel is, kun je erin knijpen om er meer water uit te krijgen.

Je kunt tot ongeveer 1000 liter water filteren met 1 filter cartridge. Als het waterfilter versleten is, kun je hem vervangen met een nieuw Katadyn vervangingsfilter. Ook het Katadyn waterfilter is licht van gewicht met zijn 63 gram.

Je kunt dit waterfilter bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 24 juni 2021 11:42

4. Platypus Quick Draw Waterfilter

Platypus Quick Draw Waterfilter

Een relatief nieuw waterfilter voor outdoor is het Platypus Quick Draw waterfilter. Het merk is al langer bekend door hun andere waterfilters, maar de Quick Draw heeft veel potentie en een heleboel voordelen. Ok dit waterfilter is zeer effectief en filtert 99,9999% van de bacteriën en 99,9% van de protozoa uit het water. Dankzij de holle vezels doet hij dit sneller dan veel andere waterfilters en kun je in 1 minuut tot wel 3 liter water filteren.

Het Quick Draw waterfilter voor outdoor kan eenvoudig op de meeste waterflessen met schroefdraad bevestigd worden. Vervolgens kun je er rechtstreeks uit drinken. Ook kun je de Platypus Quick Draw combineren met de Smartwater flessen en waterzakken van Platypus. Je kunt ook water filteren zonder te knijpen, dan doet de zwaartekracht gewoon zijn werk. Dit duurt alleen iets langer.

Verder is het Platypus Quick Draw waterfilter gemakkelijk schoon te maken en weegt hij maar 63 gram. Het materiaal is van hoge kwaliteit; het is anti-slip, maar niet plakkerig en je schuift het waterfilter zonder moeite weer in je rugzak.

Je kunt dit waterfilter bij de volgende webshops bestellen

5. Katadyn Vario Filter – Waterfilter – Zwart

Katadyn Vario Filter - Waterfilter - Zwart

Het Katadyn Vario waterfilter is een bijzonder efficiënt en gebruiksvriendelijk en kan op verschillende drinksystemen gemonteerd worden. Het filter verwijdert 99,9999% van de bacteriën en 99,9% van alle protozoa uit zoet water. 

Je kunt het Katadyn Vario waterfilter gebruiken door de bijgeleverde slang in een waterbron, zoals een rivier, beek of een meertje te leggen. Vervolgens bedien je het Katadyn Vario waterfilter met een handige hendel waarmee je het water door het filter pompt. Doordat de hendel gebruik maakt van dual action (hij pompt in twee richtingen) kun je snel veel water filteren. Op deze manier kun je tot wel 2 liter per minuut filteren. 

In totaal kun je met met waterfilter 2000 liter filteren voor je het filter moet vervangen. Het gewicht van het Katadyn Vario waterfilter ligt met 425 gram wat hoger dan de kleinere filters op deze lijst, maar daar krijg je wel een hoop gebruiksgemak voor in de plaats.

Je kunt dit waterfilter bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 24 juni 2021 11:42

Waarom een outdoor waterfilter

Ziek worden tijdens een trektocht in de middle of nowhere is ronduit rampzalig en wil je koste wat kost voorkomen. Om deze reden kun je het beste een waterfilter voor outdoor meenemen als je meerdere dagen gaat hiken. Met een goed outdoor waterfilter kun je het water uit riviertjes, beken en meertjes filteren. Ook slootwater filteren is geen enkel probleem voor een goed waterfilter voor outdoor.

Waar kun je ziek van worden?

Er kunnen verschillende ziekmakers in het water zitten. In afgelegen gebieden zijn dit met name bacteriën – zoals salmonella, cholera en E.coli – en protozoa – zoals Giardia en cryptosporidium. Vaak zorgen besmettingen voor ernstige darmproblemen.

In water kunnen ook virussen zitten, dit is met name het geval als je in de buurt van bewoonde gebieden bent. Veel waterfilters voor outdoor gebruik, filteren alleen bacteriën en protozoa uit het water. Als je ook virussen uit het water wilt halen, kun je hiervoor een UV waterfilter, tabletten of Hadex druppels gebruiken. 

Tot slot kunnen er chemicaliën en zware metalen in het water zitten. Dit is moeilijker te filteren, hoewel sommige waterfilters het wel zouden moeten kunnen. Als je vermoedt dat er chemicaliën of zware metalen in het water zitten, bijvoorbeeld doordat een rivier door een stad heen stroomt, kun je dit water beter helemaal niet drinken.

Soorten waterfilters voor op reis

Wat het beste waterfilter voor outdoor gebruik is, hangt onder andere van het filtersysteem af en waar je het waterfilter gaat gebruiken. Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillende soorten waterfilters voor op reis.

Pompsysteem

Een waterfilter met pompsysteem – zoals het Katadyn Vario waterfilter – is voorzien van een pompje dat het water door het filter heen pompt. Aan de ene kant gaat het ongefilterde water erin, aan de andere kant komt het schone water eruit. Een waterfilter met pompsysteem is vaak gebruiksvriendelijk en kan in korte tijd veel water filteren. Als je met een grote groep bent en samen één filter wilt gebruiken, kun je het beste een waterfilter voor outdoor met pompsysteem kiezen.

Zwaartekracht

Je kunt ook kiezen voor een waterfilter dat gebruik maakt van zwaartekracht, zoals de Platypus Gravity Works. In dit geval vul je een waterzak met water uit een rivier of meertje, daar bevestig je het waterfilter aan en aan de andere kant bevestig je een waterzak voor schoon water. Je zorgt dat de waterzak met ongefilterd water hoger hangt en door de zwaartekracht loopt het water door het filter naar de schoonwaterzak. Dit is een prima systeem, maar wat minder handig als je niet veel tijd hebt.

Zuigkracht

En waterfilter voor outdoor zoals het LifeStraw waterfilter en het Sawyer waterfilter maken gebruik van zuigkracht. Deze waterfilters zorgen ervoor dat je direct kunt drinken, maar een watervoorraad opslaan is soms lastiger. De Sawyer kun je wel aansluiten op een waterzak en door daarin te knijpen kun je het water ook door het filter drukken. Het voordeel van dit soort waterfilters is dat ze vaak heel compact zijn en weinig wegen.

UV-licht

Een andere manier om water te filteren is met behulp van UV-licht. Een voorbeeld van een UV waterfilter is de Steripen Adventurer Opti Waterfilter. Een UV waterfilter doodt bacteriën, protozoa én virussen met ultraviolet licht. Het nadeel is echter wel dat troebel water troebel blijft. Ook werkt een UV waterfilter op batterijen en die kunnen er op een gegeven moment mee stoppen. Een ander voordeel is wel dat ultraviolet licht ook werkt bij temperaturen onder nul. Sommige andere waterfilters voor outdoor kunnen hier juist niet tegen.

Chemisch

Je kunt water ook filteren met behulp van jodium of chloor in tablet- of druppelvorm. Deze methode doodt ook virussen, maar is niet gezond en we raden je dan ook aan om dit echt alleen in noodsituaties te gebruiken. Regelmatig gebruik kan tot schildklierproblemen leiden. Het kan wel handig zijn om Hadex druppels of chloortabletten bij je te hebben voor noodgevallen.

Waar je verder op moet letten om het beste waterfilter te kiezen

Om het beste waterfilter voor outdoor te vinden, is het belangrijk om ook op een aantal andere kenmerken te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Filterkracht

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten hoeveel bacteriën en protozoa een waterfilter voor outdoor gebruik uit het water filtert. Veel filters komen boven de 99,9% uit, dus dat is positief. Als je in een gebied bent, waar je ook het risico loopt dat er virussen 

Levensduur

Een waterfilter voor outdoor gebruik heeft een bepaalde levensduur. Dit wordt doorgaans uitgedrukt in het aantal liters dat het kan filteren. De Sawyer kan bijvoorbeeld tot wel 375.000 liter filteren. Dit filter gaat in principe een leven lang mee. Veel andere waterfilters kunnen 1.000 of 2.000 liter water filteren. Daarna hoef je ze niet weg te gooien, maar moet je wel het filter vervangen.

Inhoud

Als je voor een waterfilter inclusief fles of waterzak kiest, is ook de inhoud relevant. De inhoud bepaald hoeveel gefilterd water je kunt meenemen en dat moet dan voldoende zijn totdat je weer in de gelegenheid bent om opnieuw bij te vullen.

Gewicht

Zeker als je het waterfilter outdoor tijdens meerdaagse trektochten gaat gebruiken, speelt gewicht een belangrijke rol. Elke gram die je in je rugzak stopt, telt mee. Je kunt dan het beste een waterfilter voor outdoor kiezen dat weinig weegt, zoals het Sawyer waterfilter of het LifeStraw waterfilter. Maak hierbij wel de afweging hoe vaak je in de gelegenheid bent om bij te vullen. Als je op je route niet zo vaak water tegenkomt, is het handig om een systeem te kiezen waarbij je voldoende gefilterd water mee kunt nemen.

Samenvatting

Niemand zit erop te wachten om tijdens het hiken ziek te worden. Zeker als je in de middle of nowhere aan het rondtrekken bent, is dit een rampzalig scenario. Om dit te voorkomen kun je het beste een waterfilter voor outdoor gebruik meenemen, zoals het Sawyer waterfilter of een Katadyn waterfilter. Er zijn verschillende soorten waterfilters, zoals pompfilters en waterfilters die werken op zwaartekracht of zuigkracht. Elke waterfilter voor outdoor heeft zijn eigen voor en nadelen. We hopen dat je na het lezen van dit artikel het beste waterfilter voor jouw outdoor activiteiten hebt gevonden.