Dat Primoz Roglic en Tadej Pogacar de grote favorieten zijn om de Tour te winnen weten we wel, maar leuker is om uit te lichten wie de kopmannen per ploeg zijn en wat de doelen zijn. Wij zetten daarom alle ploegen voor je op een rij.

AG2R-Citroën
We beginnen met AG2R-Citroën. De Fransen hadden met Bob Jungels voor een goed klassement willen gaan, maar de Luxemburger is er vanwege een liesblessure niet bij. Een echte klassementsman ontbreekt nu. Ben O’Connor is zo’n renner die zomaar een rit zou kunnen winnen. Hij werd onlangs achtste in de Dauphiné en finishte in de Mont Ventoux Challenge knap als vierde. Vorig jaar won de 25-jarige Australiër (toen nog voor NTT) een bergrit in de Giro. Wellicht kan hij met het talent Aurélien Paret-Peintre en oud-Touretappewinnaar Nans Peters verrassen. Qua ervaring leunt de ploeg op de Belgen Greg Van Avermaet en Oliver Naesen, die wellicht in de sprintetappes in de top-tien kunnen eindigen en van het openingsweekend een doel hebben gemaakt. Benoit Cosnefroy zou in datzelfde openingsweekend weleens een slag kunnen slaan als hij over zijn benen van het vorige najaar beschikt. AG2R-Citroën zal vooral mikken op de overgangsetappes en de Tour pas als geslaagd zien als er een rit is gewonnen.

Ploeg: Benoit Cosnefroy, Greg Van Avermaet, Aurélien Paret-Peintre, Ben O’Connor, Nans Peters, Oliver Naesen, Michael Schär en Dorian Godon.

Oliver Naesen 2021
Oliver Naesen.

Alpecin-Fenix
Bij Alpecin-Fenix zijn natuurlijk alle ogen gericht op Mathieu van der Poel, de man die net als zijn ploeg debuteert in de Tour. De Belgen hebben meerdere paarden om op te wedden, want ook de rappe Tim Merlier en Jasper Philipsen zijn erbij. Merlier won onlangs nog een rit in de Giro en is een van de snelste mannen van het peloton. Gesteund door knechten als Kristian Sbaragli, Silvan Dillier en Jonas Rickaert is de opdracht bij Alpecin-Fenix duidelijk: scoren in de sprintetappes met Merlier en hopen op succes met Van der Poel in de lastigere ritten. Een klassementsman ontbreekt.

Selectie: Mathieu van der Poel, Tim Merlier, Jasper Philipsen, Silvan Dillier, Jonas Rickaert, Kristian Sbaragli, Petr Vakoc en Xandro Meurisse.

Tim Merlier 2021
Tim Merlier.

Arkéa-Samsic
Drie grote namen in de ploeg van Arkéa-Samsic: Nairo Quintana, Warren Barguil en Nacer Bouhanni. De vraag is natuurlijk: is het vergane glorie of weten de mannen nog te scoren? Quintana moet op papier in staat zijn om in de top-tien van het klassement te eindigen. Barguil idem, want die eindigde vorig jaar nog als veertiende door vooral aanvallend te koersen in de slotweek. Toch zal etappewinst voor de continentale ploeg belangrijker zijn. Connor Swift en Élie Gesbert zouden dan in de overgangsetappes kunnen scoren. En mocht het op een sprint uitdraaien, is Bouhanni wel in staat om in de top-vijf te eindigen. Winnen is misschien iets te hoog gegrepen.

Selectie: Nairo Quintana, Warren Barguil, Nacer Bouhanni, Élie Gesbert, Connor Swift, Anthony Delaplace, Daniel McLay, Clément Russo

Nairo Quintana en Mikel Landa 2020
Nairo Quintana (links).

Astana-Premier Tech
Astana stuurt een opvallende ploeg naar Brest. Klassementsambities hebben de Kazakken niet en dus wordt er gemikt op ritwinst. Dat moet gebeuren met Alexey Loetsenko, Jakob Fuglsang, Omar Fraile, Ion Izagirre en Alex Aranburu. Fuglsang rijdt de Tour vooral ter voorbereiding op de Spelen en ambieert dus geen toppositie in het klassement. Aranburu is de rappe man en behoort als de weg lichtje omhoog loopt altijd tot de favorieten.

Selectie: Jakob Fuglsang, Omar Fraile, Alexey Loetsenko, Alex Aranburu, Stefan de Bod, Dmitriy Gruzdev, Hugo Houle en Ion Izagirre.

Alex Aranburu 2021

Bahrain-Victorious
De ploeg in vorm is Bahrain-Victorious. Damiano Caruso eindigde heel verrassend als tweede in de Giro en mogelijk eindigt ook dit jaar een renner van Bahrain hoog in de Tour. Zoek niet naar Mike Landa want die doet niet mee. Jack Haig is bij afwezigheid van hem de kopman, al zegt dat niet heel veel. Ook Dylan Teuns, Wout Poels en Pello Bilbao kunnen heel goed klimmen en een klassement rijden, al mikken zij op ritwinst. Sonny Colbrelli is de sprinter met dienst en hoopt in het openingsweekend stiekem geel te pakken. Matej Mohoric is tot slot ook een renner om in de gaten te houden in de overgangsetappes.

Selectie: Jack Haig, Wout Poels, Pello Bilbao, Sonny Colbrelli, Matej Mohoric, Marco Haller, Fred Wright en Dylan Teuns.

Wout Poels 2020
Wout Poels.

BORA-hansgrohe
Even gingen geluiden dat Pascal Ackermann de sprintkopman zou zijn in de Tour, maar toch is er ouderwets gekozen voor Peter Sagan, die voor de achtste keer het groen kan winnen. De Duitse ploeg mikt op twee paarden: Sagan voor het groen en Wilco Kelderman voor het klassement. Kelderman krijgt steun van landgenoot en debutant Ide Schelling, Patrick Konrad en Emanuel Buchmann. Een gevaarlijke ploeg, want ook Nils Politt en Lukas Pöstlberger kunnen een rit winnen.

Selectie: Peter Sagan, Wilco Kelderman, Ide Schelling, Patrick Konrod, Emanuel Buchmann, Daniel Oss, Nils Politt, Lukas Pöstlberger

Wilco Kelderman 2021
Wilco Kelderman.

B&B Hotels
Vorig jaar reed Bryan Coquard zeven keer in de top-tien van een (sprint)etappe. Dit jaar is de kleine Fransman er weer bij en is hij samen met oudgediende Pierre Rolland het uithangbord van B&B Hotels. Een ploeg die we veel in de aanval zullen zien rijden en waarbij etappewinst hét doel is. Bijna de helft van de ploeg bestaat trouwens uit Cyril’s…

Selectie: Bryan Coquard, Pierre Rolland, Cyril Barthe, Quentin Pacher, Maxime Chevalier, Franck Bonnamour, Cyril Gautier en Cyril Lemoine.

Bryan Coquard 2021
Bryan Coquard.

Cofidis
De laatste keer dat Cofidis een rit won in de Tour was in 2008. Met Christophe Laporte en Guillaume Martin moet het dit jaar eindelijk weer gebeuren voor de Fransen, die we net als B&B Hotels vooral in de aanval zullen zien rijden. Jésus Herrada en Martin kunnen scoren in de bergetappes als ze meespringen in de juiste vlucht, Laporte beschikt over een goede sprint en kan ook heuvelop prima uit de voeten.

Selectie: Guillaume Martin, Christophe Laporte, Jésus Herrada, Simon Geschke, Ruben Fernandez, Antony Perez, Pierre-Luc Périchon en Jelle Wallays.

Guillaume Martin 2021

Deceuninck-Quick Step
Geen Sam Bennett bij Deceuninck-Quick-Step en dat scheelt wel een slok op een borrel. Hij wordt vervangen door Mark Cavendish, die in zijn leven al dertig keer een etappe wist te winnen in de Tour. Gesteund door de beste leadout-man ter wereld Michael Morkov kan Cavendish zomaar zijn 31ste overwinning binnenslepen, maar dat is misschien wel teveel gevraagd. Vorig jaar rond deze tijd reed Cavendish zielloos rond en was het einde van zijn carrière nabij. Nu is hij herboren en hoopt de beste ploeg van het afgelopen jaar dat de oude vos nog een keer zijn wonderbenen van weleer tevoorschijn tovert. Met Morkov, Kasper Asgreen en Davide Ballerini in de sprinttrein moet dat misschien wel lukken. Kersverse vader Julian Alaphilippe is de andere grote ster in de ploeg die mikt op het geel in het openingsweekend. Een klassementsman ontbreekt.

Selectie: Mark Cavendish, Davide Ballerini, Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe, Dries Devenyns, Tim Declercq, Mattia Cattaneo en Michael Morkov.

Mark Cavendish 2021
Mark Cavendish.

EF Education-Nippo
Met de man die in 2017 als tweede eindigde begint EF Education-Nippo als speerpunt aan de Tour. Rigoberto Uran draait het om, de man die vorig jaar achtste werd en een jaar ervoor zevende. Hoewel hij al 34 jaar oud is, liet hij onlangs in de Ronde van Zwitserland zien dat het met de vorm wel goed zit. Hij eindigde als tweede in het klassement achter Richard Carapaz en won met overmacht de lastige tijdrit. Het doel van de ploeg is om net als in 2017 ‘defensief te rijden’, oftewel: elke dag een renner in de buurt van Uran houden, maar niet de koers maken. Bergop krijgt Uran steun van Sergio Higuita, Neilson Powless en Ruben Guerreiro. Op het vlakke mogen tijdrijder Stefan Bissegger, Magnus Cort, Michael Valgren en Jonas Rutsch voor eigen kansen rijden.

Selectie: Rigoberto Uran, Sergio Higuita, Neilson Powless, Ruben Guerreiro, Michael Valgren, Magnus Cort, Stefan Bissegger, Jonas Rutsch.

Rigoberto Uran 2021
Rigoberto Uran.

Groupama-FDJ
Ook bij Groupama-FDJ gokken ze op twee paarden. David Gaudu moet voor een goed klassement zorgen en dingt ook mee voor een top-drie plek in het jongerenklassement, Arnaud Démare jaagt op ritzeges en zou ook een gooi kunnen doen naar het groen. Thibaut Pinot, de man die de afgelopen jaren als kopman werd uitgespeeld, ontbreekt vanwege rugproblemen en dat komt het jonge talent Gaudu misschien wel goed uit. Dit jaar werd hij al knap derde in Luik-Bastenaken-Luik. Europees en kersvers Zwitsers tijdritkampioen moeten we aanstippen voor de twee tijdritten.

Selectie: David Gaudu, Arnaud Démare, Stefan Küng, Bruno Armirail, Jacopo Guarnieri, Valentin Madouas, Miles Scotson en Ignatas Konovalovas.

Arnaud Démare 2019
Arnaud Démare.

INEOS-Grenadiers
Samen met Jumbo-Visma en UAE Emirates behoort INEOS-Grenadiers tot de grootste ploegen. Niet gek dat ze met Geraint Thomas en Richard Carapaz over twee kanshebbers voor de eindzege beschikken. Vorig jaar beleefde INEOS-Grenadiers een wanhopige Tour, maar dit jaar is alles anders. INEOS-Grenadiers is weer helemaal terug en maakte afgelopen maanden bijna overal indruk. Gesteund door Richie Porte (vorig jaar 3de) en Giro-winnaar (2020) Tao Geoghegan Hart moeten Thomas en Carapaz in staat zijn om het Roglic en Pogacar moeilijk te maken. Dylan van Baarle is er ook bij, maar zal vooral in dienst van de kopmannen rijden. Net als Luke Rowe, Jonathan Castroviejo en Michal Kwiatkowski.

Selectie: Richard Carapaz, Geraint Thomas, Richie Porte, Tao Geoghegan Hart, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe, Michal Kwiatkowski en Dylan van Baarle

Geraint Thomas 2021
Geraint Thomas.

Intermarché-Wanty Gobert Matériaux
Acht jaar na zijn debuut in de Tour en zeven jaar na zijn tweede deelname keert Danny van Poppel weer terug. Samen met broer Boy en de Duitser Jonas Koch moet hij voor sprintsuccessen zorgen, waarbij Danny van Poppel uiteraard de sprinttroef is. Louis Meintjes is de kopman voor het klassement. De Zuid-Afrikaan werd al tweemaal achtste, maar dat was wel in 2016 en 2017. Hij krijgt steun van Jan Bakelants. Loïc Vliegen, Georg Zimmermann en Lorenzo Rota zullen we vooral in de aanval zien rijden.

Selectie: Danny van Poppel, Boy van Poppel, Jonas Koch, Louis Meintjes, Georg Zimmermann, Lorenzo Rota, Jan Bakelants en Loïc Vliegen.

Danny van Poppel 2020
Danny van Poppel.

Israel Start-Up Nation
Chris Froome doet mee aan de Tour! Daarmee is alles wel gezegd, want de viervoudig eindwinnaar is sinds zijn val in de Dauphiné niet meer de Froome zoals we hem kennen. Dat hij mee mag doen aan de Tour is al een wonder. Ergens logisch dat hij wordt opgesteld, want Israel Start-Up Nation heeft veel geld neergelegd voor de Brit die afgelopen winter overkwam van INEOS-Grenadiers. Hopelijk zien we Froome niet alleen zwaaiend aan de staart van het peloton lossen op een klim, maar ook kopwerk verrichten voor kopman Michael Woods. De Canadees doet voor de tweede keer mee aan de Tour en moet voor minimaal een plek in de top-tien zorgen. Aan de ervaring in de ploeg ligt het niet. Daniel Martin (34 jaar, die de Giro reed en nu als knecht meegaat) en Froome (36) staan Woods (34) bergop bij. André Greipel (38) wordt uitgespeeld in de sprints, al is het een wonder als de Duitser voor de twaalfde keer een Tourrit weet te winnen.

Selectie: Michael Woods, Chris Froome, Daniel Martin, André Greipel, Rick Zabel, Omer Goldstein, Reto Hollenstein en Guillaume Boivin.

Michael Woods 2021
Michael Woods.

Jumbo-Visma
Het was voor Jumbo-Visma vorig jaar bijna de perfecte Tour, alleen ging uiteindelijk Pogacar er met de winst vandoor en greep Roglic naast het geel. Dit jaar krijgt de Nederlandse ploeg een nieuwe kans met nagenoeg dezelfde ploeg. Steven Kruijswijk en Mike Teunissen zijn er dit jaar wel bij (vorig jaar geblesseerd), terwijl Tom Dumoulin juist ontbreekt en wordt vervangen door het Deense talent Jonas Vingegaard. De rest van de ploeg blijft met Sepp Kuss, Tony Martin en Robert Gesink dus hetzelfde. En dan vergeten we bijna Wout van Aert, die vorig jaar twee ritten wist te winnen en af en toe zijn kans zal grijpen in de (lastigere) sprintetappes en tijdritten. Kortom: een topploeg.

Selectie: Primoz Roglic, Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Mike Teunissen, Sepp Kuss, Tony Martin, Robert Gesink en Jonas Vingegaard.

Primoz Roglic 2020
Primoz Roglic.

Lotto Soudal
Bij Lotto Soudal is het wel duidelijk op wie ze deze Tour mikken. Het hele team staat zo’n beetje in dienst van Caleb Ewan, die in de sprinttrein wordt gesteund door Jasper De Buyst, Roger Kluge, Tosh Van der Sande en Harry Sweeny, de verrassendste naam in de selectie. Philippe Gilbert, Brent Van Moer en Thomas De Gendt mogen in de niet-sprintetappes voor eigen kansen rijden.

Selectie: Caleb Ewan, Tosh Van der Sande, Jasper De Buyst, Roger Kluge, Brent Van Moer, Harry Sweeny, Philippe Gilbert en Thomas De Gendt.

Caleb Ewan 2020
Caleb Ewan.

Movistar
In principe start Movistar met twee kopmannen: Enric Mas en Miguel Angel Lopez, de nummers 5 en 6 van afgelopen Tour. Zij worden bergop gesteund door Marc Soler en Alejandro Valverde. Laatstgenoemde zal op de kortere, steile heuvelaankomsten voor eigen kansen rijden. Carlos Verona, Jorge Arcas en Ivan Garcia zullen zich in de overgangsetappes willen tonen, hoewel Garcia ook over een aardige sprint beschikt. Imanol Erviti is de wegkapitein. Schrijf Movistar alvast met potlood op als winnaar van het ploegenklassement, want daar hebben ze een houtje van.

Selectie: Miguel Angel Lopez, Enric Mas, Marc Soler, Alejandro Valverde, Ivan Garcia, Jorge Arcas, Imanol Erviti en Carlos Verona.

Alejandro Valverde 2020
Alejandro Valverde.

Qhubeka-Assos
Kansen pakken en een rol spelen in het koersverloop, dat is de doelstelling van Qhubeka-Assos. Een klassementsman ontbreekt en ook een absolute topsprinter als Giacomo Nizzolo maakt geen deel uit van de selectie. Met Fabio Aru had de ploeg de beschikking over een topper van weleer, maar de Italiaan ziet vanwege zijn slechte vormpeil af van deelname. Blijven over: sprinters Max Walscheid en Carlos Barbero, klimmer Simon Clarke, tijdritspecialist/aanvaller Victor Campenaerts en klimmer Sergio Henao. Aanvallen is het devies.

Selectie: Max Walscheid, Simon Clarke, Sean Bennett, Nic Dlamini, Sergio Henao, Carlos Barbero, Michael Gogl en Victor Campenaerts.

Victor Campenaerts, Oscar Riesebeek 2021
Victor Campenaerts versloeg Oscar Riesebeek in de Giro.

Team BikeExchange
Simon Yates is ongetwijfeld de grootste naam in de selectie van het vroegere Mitchelton-Scott, maar de Brit heeft al de Giro in zijn benen en gebruikt de Tour vooral als voorbereiding op de Spelen. Niet hij of Esteban Chaves, maar Lucas Hamilton is de kopman voor het klassement. Michael Matthews hoopt in de lastigere sprintetappes te scoren en wordt daarbij geholpen door Luka Mezgec en Amund Grondahl Jansen.

Selectie: Lucas Hamilton, Simon Yates, Esteban Chaves, Michael Matthews, Luka Mezgec, Amund Grondahl Jansen, Luke Durbridge en Chris Juul-Jensen.

Simon Yates 2021
Simon Yates.

Team DSM
Vorig jaar kon het bijna niet beter, dit jaar valt de oogst bij Team DSM wat tegen. Wellicht komt daar in de Tour verandering in. Tiesj Benoot is de klassementsman, terwijl Cees Bol voor sprintsucces moet zorgen. Soren Kragh Andersen weet hoe het is om Touretappes te winnen en zal in de overgangsetappes ongetwijfeld opnieuw willen scoren, net zoals hij vorig jaar twee keer deed. Bol hoopt het beter te doen dan zijn derde plek vorig jaar in Nice op de openingsdag. Als de sprinttrein op rails loopt, zit ritwinst er zeker in, ook ondanks een niet al te beste voorbereiding.

Selectie: Cees Bol, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Mark Donovan, Nils Eekhoff, Joris Nieuwenhuis, Casper Pedersen en Jasha Sütterlin.

Cees Bol 2021

TotalEnergies
Zoek niet naar Niki Terpstra want de Noord-Hollander is niet geselecteerd. TotalEnergies neemt deel aan de Tour met een ploeg vol aanvallers. De man met de mooiste naam voor de ronde, Pierre Latour, is in principe de klassementsman. Hij eindigde in 2018 als dertiende in het eindklassement. Edvald Boasson Hagen is de enige renner in de selectie die weet hoe het is om een Touretappe te winnen, al was dat voor de inmiddels 34-jarige Noor wel in 2017 en 2011. Wen maar aan de nieuwe shirtjes, want we gaan TotalEnergies veel in de aanval zien.

Selectie: Edvald Boasson Hagen, Pierre Latour, Anthony Turgis, Victor de la Parte, Christian Rodriguez, Julien Simon, Fabien Doubey en Jeremy Cabot.

Pierre Latour 2021
Pierre Latour.

Trek-Segafredo
Bij Trek-Segafredo behoort het rijden van een topklassement tot de mogelijkheden, al moet het dan wel komen van oudgedienden Bauke Mollema en Vincenzo Nibali. Mollema is de kopman van de ploeg en gaat in tegenstelling tot de Giro (die Nibali ook reed) wél met klassementsambities van start. Vorig jaar liet Richie Porte al zien hoe het moet door als derde te eindigen, volgt Mollema zijn mooie voorbeeld? Verder mikt de Amerikaanse ploeg vooral op Mads Pedersen, die in de sprintetappes wordt bijgestaan door Edward Theuns (2de op BK achter Wout van Aert) en Jasper Stuyven. Een sterke ploeg in de breedte.

Selectie: Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Mads Pedersen, Edward Theuns, Jasper Stuyven, Toms Skujins, Kenny Elissonde en Julien Bernard.

Bauke Mollema 2021
Bauke Mollema.

UAE Emirates
De ploeg van de topfavoriet, UAE Emirates. Er is genoeg geld gepompt in de ploeg om Pogacar aan opnieuw een eindzege te helpen. Vorig jaar kwam de Sloveen er al vroeg alleen voor te staan en dat scenario willen ze nu voorkomen. Bergop beschikt Pogi daarom over Rui Costa, Davide Formolo, Rafal Majka én de talentvolle Brandon McNulty. Op het vlakke moeten hardrijders Vegard Stake Laengen, Mikkel Bjerg en Marc Hirschi hem beschermen. Let vooral op Hirschi, die na een stroeve start weer iets beter in vorm lijkt te komen en vorig jaar al een Touretappe wist te winnen. Zoek trouwens niet naar een sprinter; Fernando Gaviria en Alexander Kristroff (vorig jaar nog drager van het geel en winnaar van openingsrit) worden thuisgelaten.

Selectie: Tadej Pogacar, Marc Hirschi, Rafal Majka, Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen, Davide Formolo, Brandon McNulty en Rui Costa.

Tadej Pogacar 2020