Voor de meeste klimsporten geldt dat je het beste een klimgordel kunt dragen. Dit voorkomt dat je valt en je bezeert of op een plek terecht komt, waar je niet zelfstandig meer vandaan kunt komen, zoals een steile rots in een afgrond. Klimgordels worden voor een verscheidenheid aan klimdisciplines gebruikt. De meest voorkomende klimsporten waarvoor je het beste een klimgordel kunt gebruiken zijn alpine klimmen – waaronder multi pitch en single mitch, klettersteigen en abseilen, maar ook voor indoor klimmen en abseilen wordt gebruik gemaakt van een klimgordel. Als je een klimgordel gaat kopen, is het in de eerste plaats belangrijk om de juiste maat te vinden. Maar ook het gewicht, verstelbaarheid en andere kenmerken kunnen een rol spelen bij het vinden van de beste klimgordel. In dit artikel hebben we onze eigen favorieten verzameld en geven we je tips voor het vinden van jouw nieuwe klimgordel.

In dit artikel:

Dit zijn de beste klimgordels van 2021


1. Mammut Togir 3 slide dé allrounder onder de klimgordels M

Mammut Togir 3 slide dé allrounder onder de klimgordels M

De beste klimgordel van dit moment is volgens ons de Mammut Togir 3 klimgordel. Deze allrounder onder de klimgordel weet comfort en bewegingsvrijheid perfect te combineren. Hierdoor is hij geschikt voor een verscheidenheid aan klim disciplines, zoals rotsklimmen, klettersteigen en ijsklimmen. Je kunt het harnas aanpassen met de verstelbare beenlussen voor een betere pasvorm tijdens verschillende situaties. Dankzij de padding en split webbing techniek wordt de druk van de klimgordel goed verdeeld, zodat druk en schuurplekken voorkomen worden.

Verder is de Mammut klimgordel voorzien van 4 stevige materiaallussen en heb je de mogelijkheid om 4 ijs schroefkarabiner aan de klimgordel te bevestigen. De klimgordel is licht van gewicht en verkrijgbaar in verschillende maten.

Je kunt deze klimgordel bij de volgende webshops bestellen

2. Petzl Corax comfortabele en universele klimgordel Groen – maat 2

Petzl Corax comfortabele en universele klimgordel Groen - maat 2

Ook de Petzl Corax klimgordel mag niet ontbreken aan de lijst met beste klimgordels. Deze comfortabele klimgordel is volledig verstelbaar en eenvoudig in gebruik. Hij is zowel voor beginnende als gevorderde klimmers erg geschikt en doordat hij volledig verstelbaar is, kun je hem goed op maat maken. Zorg er wel voor dat je de verstelbare bandjes aan de heupriem gelijk aantrekt, zodat de inbindlus in het midden blijft.

Verder is de Petzl klimgordel van voldoende padding voorzien, zodat de druk op je bovenbenen en heupen goed wordt verdeeld. De klimgordel heeft 4 materiaallussen, zodat je er voldoende karabiners en accessoires aan kunt hangen. Tot slot kun je deze klimgordel goed gebruiken in combinatie met stijgijzers en kun je kiezen uit 4 verschillende kleuren. 

Je kunt deze klimgordel bij de volgende webshops bestellen

3. Black Diamond Momentum Kingfisher

Black Diamond Momentum Kingfisher

De Black Diamond Momentum klimgordel is erg voordelig, maar levert niet in op comfort en veelzijdigheid. De Black Diamond klimgordel is namelijk voorzien van een goede padding en is door middel van de verstelbare beenlussen goed op maat te maken. Je kunt hem voor een verscheidenheid aan klimsporten gebruiken doordat hij voldoende bewegingsvrijheid biedt.

Hij is voorzien van 4 materiaallussen, zodat je genoeg ruimte hebt voor je accessoires. Het Black Diamond Momentum harnas is ook voor vrouwen verkrijgbaar en daarnaast heb je keuze uit verschillende maten. Tot slot is hij bijzonder licht van gewicht, waardoor dit ook een goede keuze is, als elke gram telt.

Je kunt deze klimgordel bij de volgende webshops bestellen

4. Mammut Ophir 3 Slide klimgordel met maximale bewegingsvrijheid L

Mammut Ophir 3 Slide klimgordel met maximale bewegingsvrijheid L

Ook de Mammut Ophir 3 Slide klimgordel is een goede keuze als je op zoek bent naar een veelzijdige klimgordel. De Mammut klimgordel is zowel voor beginners als ervaren klimmers een hele goede keuze. Hij is volledig verstelbaar en draagt zeer comfortabel dankzij de two-part webbing technologie. De Mammut Ophir 3 zorgt voor maximale bewegingsvrijheid en beperkt je niet in je klimbewegingen.

De verstelbare beenlussen zorgen niet alleen voor bewegingsruimte, maar ook een hoog draagcomfort. De klimgordel heeft tot slot 4 materiaallussen en een haul loop aan de achterzijde met en draagkracht van 4 KN.

Je kunt deze klimgordel bij de volgende webshops bestellen

5. Petzl Hirundos Comfortabele klimgordel met Fuseframe technologie L

Petzl Hirundos Comfortabele klimgordel met Fuseframe technologie L

De Petzl Hinduros klimgordel is een goede keuze voor alpinisten en sportklimmers voor wie elke gram telt. Deze Petzl gordel is voorzien van een smalle, maar toch comfortabele heupband met Fuseframe technologie. Hierdoor heb je veel bewegingsvrijheid, zonder dat de klimgordel te zwaar wordt. De elastische beenlussen zijn comfortabel en verschuiven niet. Voor mensen met een gemiddelde bouw is dit ideaal, als je bredere of juist smallere bovenbenen hebt, kan het lastig zijn dat je de maat niet aan kunt passen.

De Petzl klimgordel is voorzien van 4 flexibele materiaallussen en een haul lus voor zwaarder materiaal. Kortom een zeer complete klimgordel, waarbij overal aan gedacht is en het draagcomfort perfect is voor iedereen met een gemiddelde bouw.

Je kunt deze klimgordel bij de volgende webshops bestellen

Onderdelen van een klimgordel

Voordat je op zoek gaat naar de beste klimgordel, is het handig om een idee te hebben waar een klimgordel precies uit bestaat. We gaan bij deze beschrijving uit van een heupgordel, aangezien dit het meest gebruikte type is. Verderop in dit artikel vertellen we ook iets over andere soorten klimgordels.

Heupband

De heupband is de doorgaans brede band die je om je heupen hebt. Vaak is deze voorzien van padding om de druk beter te verdelen. Aan de heupband zijn de materiaallussen bevestigd.

Heupriem

De heupriem loopt over de heupband heen en zorgt ervoor dat je de klimgordel strak genoeg aan kunt trekken. De heupriem staat doorgaans in contact met de inbindlus

Beenlussen

De beenlussen zitten logischerwijs rond je benen. Ze staan via de inbindlus / zekerlus in verbinding met de heupriem, zodat je gewicht goed verdeeld wordt over je heupen en bovenbenen. Soms kun je de beenlussen op maat maken. Aan de achterzijde zijn de beenlussen verbonden aan de heupband, zodat ze niet afzakken. Deze riempjes hebben geen dragend vermogen en zijn vaak gemaakt van elastiek, zodat je genoeg bewegingsvrijheid hebt.

Materiaallussen

Omdat je tijdens het klimmen vaak karabiners, touwen, klim en andere accessoires mee wilt nemen, zijn de meeste klimgordels voorzien van materiaallussen. Deze zitten vast aan de heupband. Vaak heeft een klimgordel 4 materiaallussen en daarnaast zijn er soms nog wat kleinere lusjes om bijvoorbeeld je pofzak aan te bevestigen.

Inbindlus / zekerlus

De inbindlus en zekerlus verbinden de heupriem en beenlussen met elkaar. Tegelijkertijd is dit de plaats waar je het klimtouw of de klettersteigset aan bevestigt. Dit kan rechtstreeks door de inbindlussen aan de heupriem en beenlussen, maar tegenwoordig zit er vaak een zekerlus tussen, waar je een karabiner aan kunt bevestigen. Bij integraalgordels zit het inbindpunt vaak wat hoger.

Soorten klimgordels

Hoewel heupgordels het vaakst gebruikt worden door klimmers, zijn er ook andere types. Daarnaast heb je ook nog de klimgordel voor boomverzorging en andere werkzaamheden op hoogte. In dit artikel focussen we ons met name op klimgordels voor klimsport. Hieronder vertellen we iets meer over de verschillende soorten.

Heupgordel

Als je een klimgordel gaat kopen, is de kans het grootst dat je uitkomt bij een heupgordel of zitgordel. Deze klimgordels zijn het handigst in gebruik en bieden je de meeste bewegingsvrijheid. Ze bestaan uit een heupriem met daaraan vast twee beenlussen. De heupriem is meestal voorzien van materiaallussen aan de zijkanten en een inbindlus aan de voorzijde. 

Integraalgordel

Een integraalgordel wordt ook wel integraalharnas genoemd. Deze klimgordel draag je inderdaad als een harnas. Hij bestaat uit een heupgordel gecombineerd met twee extra banden die over de schouders lopen. Het kost doorgaans meer tijd om een integraalgordel aan te trekken en sommige mensen vinden het minder prettig zitten dan een heupgordel. 

De integraalgordel heeft wel als voordeel dat je minder snel op de kop komt te hangen als je valt terwijl je een zware rugzak draagt. En als je wel op de kop terecht komt, kan je in elk geval niet uit het harnas vallen. Met name voor kinderen is een integraalgordel een goede keuze. Zij hebben vaak geen brede heupen en/of smallere taille om een heupgordel goed op z’n plaats te houden. Voor sommige mannen kan dit ook de reden zijn om voor een integraalgordel te kiezen. Daarnaast hebben kinderen zelf vaak ook minder balans en kracht om rechtop te blijven bij een val.

Borstgordel

Een borstgordel is een klimgordel die je kunt combineren met je heupgordel. Je draagt dus nooit alleen een borstgordel. Deze klimgordel zorgt voor extra zekerheid tijdens het klimmen en voorkomt net als de integraalgordel dat je op de kop kunt komen te hangen. 

Klimgordel beste

Waar je op moet letten om de beste klimgordel te kopen

Bij het kopen van een klimgordel, is het belangrijk om erover na te denken welke eigenschappen je belangrijk vindt. Moet een klimgordel voor jou verstelbaar zijn, veel materiaallussen hebben of juist licht van gewicht zijn. Hieronder vertellen we je iets meer over verschillende kenmerken van klimgordels.

Maat

In de eerste plaats is het heel belangrijk dat de klimgordel goed past. Een te grote klimgordel is gevaarlijk omdat je eruit kunt glippen met alle gevolgen van dien. Een te kleine klimgordel is oncomfortabel en kan ervoor zorgen dat je benen bijvoorbeeld afknellen.

Verstelbaar of niet

Niet alle klimgordels zijn in dezelfde mate verstelbaar, sommige klimgordels kun je zelfs helemaal niet verstellen. Het is heel belangrijk dat een klimgordel goed past en niet te ruim is. Vaak is dit met een verstelbare klimgordel – zoals de Petzl Corax gordel – eenvoudiger te realiseren dan met een klimgordel die niet verstelbaar is. Een verstelbare klimgordel is ook handig om te voorkomen dat je hem niet meer past na veranderingen in je gewicht. Toch is een verstelbare klimgordel niet altijd beter. De Petzl Hinduros maakt bijvoorbeeld gebruik van elastiek, waardoor hij voor mensen met een gemiddeld postuur erg comfortabel zit en daarbij scheelt het gewicht.

Comfort

Zeker als je langere klimroutes of via ferrata’s aflegt, is het comfort van de klimgordel die je gaat kopen erg belangrijk. Lichaamsdelen mogen niet afknellen en bandjes mogen niet in de huid snijden. Klimgordels met padding – zoals de Mammut Togir 3 Slide – zorgen doorgaans voor het grootste comfort, maar ook elastische bandjes over je billen en verstelbare beenlussen dragen bij een het comfort.

Bewegingsvrijheid

Als je gaat klimmen, maar je vaak hele grote bewegingen met je lichaam. Het ene moment strek je je hele lichaam uit en het andere moment bevindt je voet zich zo ongeveer naast je oor. Een goede klimgordel – zoals de Mammut Ophir 3 Slide klimgordel – belemmert je zo min mogelijk in je bewegingsvrijheid.

Gewicht

Met name als je flink de hoogte in gaat en langdurig aan het klimmen bent – bijvoorbeeld tijdens rotsklimmen – kan ook het gewicht van je klimgordel een rol gaan spelen. Tijdens langere beklimmingen gaat elke gram tellen en wil je het liefst dat ook je klimgordel lichtgewicht is. Een goede lichtgewicht klimgordel is bijvoorbeeld de … .

Materiaallussen

Vrijwel alle klimgordels zijn voorzien van materiaallussen. Hieraan kun je karabiners, touwen, een pofzak en andere accessoires bevestigen. Materiaallussen zijn niet geschikt om jezelf of een andere klimmen mee te zekeren op welke manier dan ook. Daarvoor zijn de lussen niet sterk genoeg. 

Merk

Hoewel een merknaam lang niet altijd een garantie is voor een goed product, is dat op het gebied van klimgordels heel vaak wel het geval. Er zijn een aantal grote merken die al jarenlang gespecialiseerd zijn in het produceren van klimmaterialen. Als je zeker wilt zijn van een goed product, kun je het beste een klimgordel kopen van een gerenommeerd merk. Een Mammut klimgordel, Edelrid klimgordel, Petzl klimgordel of Black Diamond klimgordel is vrijwel altijd een goede keuze. 

Veiligheid

De belangrijkste reden om een klimgordel te dragen is veiligheid, controleer daarom altijd of een klimgordel voorzien is van een keurmerk. Het EN keurmerk staat voor de Europese Norm. Door een klimgordel te kopen met dit keurmerk, weet je zeker dat hij volgens moderne voorschriften is geproduceerd en getest. Voor klimgordels geldt de code EN 12277.

Klimgordel onderhouden

Aangezien je leven letterlijk van de kwaliteit van een klimgordel afhangt, is het belangrijk om je klimgordel goed te onderhouden en op tijd te vervangen. Een klimgordel gaat natuurlijk niet eeuwig mee; gemiddeld is de levensduur zo’n 10 jaar, maar bij intensief gebruik en regelmatig vallen, kan dit flink korter zijn. 

Als je klimgordel zichtbare slijtage heeft in de vorm van rafelige banden, loszittende of beschadigde stiksels, beschadiging van de inbindlus of verkleuring door een chemisch middel is het tijd om afscheid te nemen en een nieuwe klimgordel te kopen.

Klimgordel schoonmaken

Als je outdoor gaat klimmen, is de kans groot dat je klimgordel een keer vies wordt. Zomaar in de wasmachine gooien is een slecht idee, maar dat betekent gelukkig niet dat je je klimgordel helemaal niet schoon kunt maken. 

Sommige fabrikanten geven aan dat je een klimgordel wel in de wasmachine kunt wassen. Mits je hem in een dikke stoffen zak stopt, kan hij op maximaal 30 graden gewassen worden. Controleer wel altijd het advies van de fabrikant.

Het beste kun je je klimgordel gewoon met de hand wassen met een milde zeep, bijvoorbeeld groene zeep. Maak een sopje met lauwwarm water en leg de klimgordel hierin. Met een zachte borstel kun je hardnekkige vlekken proberen te verwijderen. Spoel de klimgordel goed af met leidingwater en hang hem uit de zon – maar wel op een goed geventileerde plaats – te drogen.

Opbergen van je klimgordel

Vaak krijg je een opbergzak bij de klimgordel, waarin je hem gemakkelijk kunt opbergen, maar ook vervoeren. Denk er wel om dat je de klimgordel goed laat drogen voordat je hem opbergt. Zorg er verder voor dat de klimgordel niet in de buurt van scherpe voorwerpen – zoals ijsschroeven of stijgijzers – en chemische stoffen – zoals accuzuur, bleekmiddel of benzine – ligt. Chemische stoffen kunnen je klimgordel ernstig beschadigen en – zonder dat je dat direct ziet – voor zwakke plekken zorgen. 

Samenvatting

Het vinden van de beste klimgordel kan best een uitdaging zijn. Een daarbij kunnen klimgordels best prijzig zijn. Voordat je een klimgordel gaat kopen, is het dan ook verstandig om erbij stil te staan waar een klimgordel voor jou aan moet voldoen. Moet hij licht van gewicht zijn, veel materiaallussen hebben of moet hij vooral voor optimale bewegingsvrijheid zorgen? Als je voor een Mammut klimgordel, Petzl klimgordel of Edelrid klimgordel kiest, zit je vrijwel altijd goed. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste klimgordel hebt gevonden.