Aanstaande zaterdag gaat de Tour de France van start. Omdat er zoveel nieuws is, bundelen we al het nieuws op één pagina. Hieronder vind je de allerlaatste nieuwtjes (laatste nieuws staat bovenaan)!


Cavendish doet mee aan de Tour, Bennett blijft thuis
De Britse wielrenner Mark Cavendish keert na drie jaar terug in de Tour de France. De ploegleiding van Deceuninck – Quick-Step heeft de 36-jarige sprinter opgenomen in de selectie voor de Ronde van Frankrijk, die zaterdag in Bretagne begint. Cavendish won al dertig etappes in de Tour. De sprinter neemt de plek in van Sam Bennett. De Ier, die vorig jaar in Parijs de slotetappe op de Champs-Élysées won en als winnaar van het puntenklassement de groene trui mee naar huis mocht nemen, heeft een knieblessure. Cavendish mag daarom voor het eerst sinds 2018 weer eens de Tour rijden.

De wereldkampioen van 2011 keerde eind vorig jaar terug bij Deceuninck – Quick-Step, de Belgische ploeg van manager Patrick Lefevere, na een aantal teleurstellende seizoenen zonder overwinningen. In dienst van zijn oude ploeg boekte ‘Cav’ in 2021 al vijf etappezeges. “Ik grijp deze kans met beide handen aan”, aldus de Brit. “Ik ben heel blij dat ik met Deceuninck – Quick-Step terugkeer in de Tour, al spijt het me heel erg voor Sam. Ik heb enorm veel affiniteit met deze wedstrijd, waaraan ik prachtige herinneringen heb.”

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is de kopman van de ploeg. De 29-jarige Fransman won vorig jaar de tweede etappe en reed daarna enkele dagen in de gele trui. In 2019 had Alaphilippe het geel maar liefst veertien dagen om zijn schouders. Hij eindigde toen als vijfde in de door Egan Bernal gewonnen Tour. Alaphilippe hoopt komend weekeinde direct weer toe te slaan in Bretagne. De Fransman ziet voor zichzelf kansen op een ritzege. De rest van de ploeg bestaat uit de Deense renners Michael Mørkøv en Kasper Asgreen (winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de E3 Classic), de Italianen Davide Ballerini en Mattia Cattaneo en de Belgen Tim Declercq en Dries Devenyns.

Mark Cavendish 2021


Ploeg rond Van der Poel is bekend
De wielerploeg Alpecin-Fenix heeft de namen van de Tourploeg rond Mathieu van der Poel bekendgemaakt. De Nederlandse alleskunner op de fiets heeft zich ten doel gesteld in de Tour de France een etappe te winnen. Hij wil er een aantal ritten uitpikken.

Van der Poel doet voor het eerst mee aan de Ronde van Frankrijk. Hij rijdt de ronde in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. Daar is zijn grote doel een gouden medaille in het mountainbiken. In de Tour wordt Van der Poel bijgestaan door de Belgen Tim Merlier, Xandro Meurisse, Jasper Philipsen, Jonas Rickaert, de Zwitserse kampioen Silvan Dillier, de Italiaan Kristian Sbaragli en de Tsjech Petr Vakoc.

Mathieu van der Poel 2021


Bouhanni eindelijk weer naar de Tour
De Fransman Nacer Bouhanni mag zich mengen in de massaspurts tijdens de Tour de France, die 26 juni begint in Brest. De 30-jarige renner is opgenomen in de ploeg Arkéa Samsic. Bouhanni reed in 2017 voor het laatst in de Ronde van Frankrijk. Hij won al etappes in de Ronde van Italië en Ronde van Spanje, maar in de Tour staat zijn zegeteller nog op nul.

Bouhanni staat niet bekend als de meest voorzichtige sprinter. Hij is meermaals in opspraak gekomen door bruuske acties en kreeg dit voorjaar nog een schorsing van twee maanden opgelegd voor een wilde manoeuvre tijdens de koers Cholet-Pays de la Loire, waarbij hij zijn concurrent Jake Stewart bijna de hekken inreed. Arkéa Samsic mikt voor het algemeen klassement op de Colombiaan Nairo Quintana en de Fransman Warren Barguil. Zij zijn aangewezen als kopman. Quintana eindigde in 2013 en 2015 als tweede in de Tour en in 2016 als derde.


Zaterdag begint de Tour de France! Met onze Tourgids ben je helemaal op de hoogte. Van het parcours, de deelnemers, de kanshebbers en de mooiste etappes. Voor maar €8,95 bestel je de dikke gids al in onze shop. De verzending in NL is gratis!
Tourpakket 2021

Lees ook

Koop nu de officiële Procycling Tour de France gids 2021


Astana gaat voor ritzeges
De Kazachse ploeg Astana richt zich niet op het algemeen klassement, maar op ritzeges. De Kazach Aleksej Loetsenko, de Spanjaarden Jon Izagirre en Omar Fraile en de Deen Jakob Fuglsang worden uitgespeeld door de ploeg uit Kazachstan.

Fuglsang kan op zich een goed klassement rijden, maar de Deen wil de Tour dit jaar vooral gebruiken om zich in vorm te rijden voor de Olympische Spelen. Hij won nog nooit een rit in de Tour. “Ik wil vooral slijpen aan de vorm, zodat ik 100 procent ben in Tokio. Om die reden kijk ik dag voor dag naar wat er mogelijk is, maar ik zal zeker een paar keer diep gaan en proberen een etappe te winnen”, aldus Fuglsang.


Valverde voor veertiende keer naar de Tour
Veteraan Alejandro Valverde start op 26 juni in Brest voor de veertiende keer in de Tour de France. Movistar heeft hem opgenomen in de selectie voor de grootste wielerronde. Valverde, inmiddels 41 jaar, won in zijn carrière al vier keer een etappe in de Tour en eindigde in 2014 als vierde, zijn beste eindresultaat.

De wereldkampioen van 2018 is bezig aan zijn laatste jaar als wielerprof. De man die vijf keer de Waalse Pijl won en vier keer de beste was in Luik-Bastenaken-Luik, won dit jaar een rit in het Critérium de Dauphiné en de Grote Prijs Miguel Indurain.

Valverde is niet de uitgesproken kopman in de Spaanse formatie. Zijn landgenoot Enric Mas en de Colombiaan Miguel Ángel López zijn de aangewezen renners die hoog in het klassement moet eindigen. Mas eindigde in de Tour van vorig jaar als vijfde en Lopez werd zesde.

Alejandro Valverde 2020