De afgelopen drie jaren is er in Nederland steeds een hittegolf geweest. Een periode van vijf dagen met een temperatuur van 25 graden Celsius of hoger, waarin ook nog drie dagen zaten met een temperatuur van 30 graden of hoger. Grote kans dat het dit jaar weer gaat gebeuren. Wat kun je doen als je wilt gaan fietsen in de warmte? Sportarts en inspanningsfysioloog Guido Vroemen geeft in Fiets magazine nr.6 antwoord en is ook bezig met een interessant onderzoek naar de effecten van een toenemende kerntemperatuur op je prestatieniveau. Daarvoor slikt hij een pil met thermometer, waarmee tijdens de inspanning de kerntemperatuur gemeten kan worden. Het hele artikel lees je in ons magazine.


Op deze foto zie je de pillen waar de thermometer in zit. Die wordt uitgelezen middels een riem om je middel.

tekst: Guido Vroemen

10 tips

Hieronder wat tips om toch goed te presteren als het warm is én de uitleg waarom je hartslag vaak hoger is bij inspanning in de hitte.

  1. Zorg voor acclimatisatie door minimaal twee weken in de warmte te trainen.
  2. Als je geen twee weken hebt, probeer dan minimaal één week te halen.
  3. Maak een hydratieplan en start ermee in de dagen voor een wedstrijd of grote inspanning.
  4. Tijdens de warming-up precooling toepassen.
  5. Testen van de koelstrategieën in de trainingen voorafgaand aan de wedstrijd.
  6. Geen kleding dragen die zweetverdamping tegenwerkt.
  7. Geen medicatie gebruiken die hittetolerantie beïnvloedt.
  8. Diarree en overgeven zorgen voor ontregeling van de hydratiestatus en vereisen het gebruik van ORS (Oral Rehydration Solution)
  9. Gebruik een sunblock (niet-vettig) bij felle zon.
  10. Gebruik een helm of pet en zonnebril ter bescherming.

Hogere hartslag tijdens warmte

Waarom stijgt je hartslag in warme omstandigheden?
Bij een hoge omgevingstemperatuur zal er meer bloed door de huid moeten stromen voor voldoende afkoeling. Dit gaat ten koste van de spierdoorbloeding. Daardoor zal op den duur het geleverde mechanische vermogen ook minder worden. De huid ziet er rood en soms ook gezwollen uit. Er zal minder bloed per tijdseenheid terugstromen in de rechter boezem van het hart. Het gevolg is dat het slagvolume (de hoeveelheid bloed per hartslag) daalt, waardoor de hartfrequentie stijgt om de totale output gelijk te houden.

Cover Fiets 06

Lees ook

Twee voor de prijs van één: Fiets 06 + Grand Départ nu te koop!