We hopen natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn, maar als je off-piste gaat, is er altijd een risico dat je in een lawine terechtkomt. Het is dan ook verstandig om de juiste uitrusting te kiezen en daar hoort een goede lawinerugzak absoluut bij. Een lawine rugzak voorkomt dat je onder de sneeuw terecht komt of helpt je om het langer vol te houden als je in een lawine terecht komt. Om je te helpen de beste lawine rugzak te vinden voor jouw wintersportavonturen, hebben we in dit artikel belangrijke informatie verzameld. Ook hebben we onze favoriete lawinerugzakken voor je op een rijtje gezet.

Table Of Contents

Top 8 beste lawinerugzakken

1. Thule Upslope 25L – Removable Airbag

Thule Upslope 25L – Removable Airbag

De beste lawinerugzak van dit moment is de Thule Upslope 25L. Deze compacte rugzak is airbag ready en kan zowel met als zonder het Mammut Removable Airbag System 3.0 worden gebruikt. Je kunt dit airbagsysteem los kopen en in de rugzak plaatsen. De Thule Upslope lawine rugzak heeft ontzettend veel handige opbergvakjes en is voorzien van lussen om extra spullen – zoals klimmateriaal – mee te nemen.

Ook is hij voorzien van een handig net om je helm in te bevestigen en kun je je ski’s of snowboard zowel diagonaal als verticaal op de lawine rugzak bevestigen. In de lawinerugzak is daarnaast ook ruimte voor een waterzak. Het slangetje kun je door de schouderband laten lopen, zodat hij minder snel bevriest.

Je kunt deze lawinerugzak bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 14 mei 2021 14:39

2. Ortovox Cross Rider 18 Avabag Rugzak

Ortovox Cross Rider 18 Avabag Rugzak

Als je zo min mogelijk gewicht bij je wilt dragen, is de Cross Rider 18 Avabag van Ortovox een hele goede keuze. Deze lawine rugzak is zeer compleet en bevat een extreem lichtgewicht airbagsysteem, genaamd de Avabag. Zonder lawine airbag weegt de rugzak slechts 940 gram, met weegt hij 1940 gram.

Ondanks zijn compacte formaat kun je er wel voldoende in kwijt en heb je volop mogelijkheden om je ski’s, snowboard, helm, ijsbijl en wandelstokken te bevestigen. De rugzak draagt dankzij de nauwkeurige pasvorm en foam onderrug erg comfortabel en biedt maximale bewegingsvrijheid.

Je kunt deze lawinerugzak bij de volgende webshops bestellen

3. Black Diamond Covert + Avalung – 22L

Black Diamond Covert

Een andere interessante Lawine rugzak is de Covert met Avalung van het merk Black Diamond. Deze rugzak maakt geen gebruik van een dure of zware airbag, maar zorgt ervoor dat je langer voldoende zuurstof binnenkrijgt als je in een lawine terechtkomt. De Avalung zorgt ervoor dat je zuurstofrijke lucht binnenkrijgt en dat zorgt ervoor dat je overlevingskansen onder de sneeuw behoorlijk toenemen.

Waar je overlevingskansen zonder hulpmiddel van snel afnemen na 15 minuten, kun je dit met de Avalung oprekken tot bijna een uur. Verder biedt de lawine rugzak voldoende opbergmogelijkheden en lussen om ski’s of een snowboard aan te bevestigen.

Je kunt deze lawinerugzak bij de volgende webshops bestellen

Waarom een lawinerugzak

Een lawinerugzak vergroot je overlevingskansen als je in een lawine terechtkomt. De meeste lawine rugzakken doen dit met behulp van een lawine airbag. Als je in een lawine terecht komt, trek je aan een touwtje en blaast de lawine airbag zichzelf op. Dit zorgt ervoor dat je op de sneeuw blijft ‘drijven’ en niet bedolven raakt. Er zijn ook andere systemen, zoals de Avalung die je niet helpen om boven de sneeuw te blijven, maar wel om je overlevingskansen te vergroten, mocht je in een lawine terechtkomen.

Lawinerugzak met airbag of zonder

Veruit de meeste lawinerugzakken werken met en lawine airbag. Zoals we hierboven al zeiden, zorgt een lawine airbag ervoor dat je bovenop de sneeuw blijft. Het nadeel van een lawine airbag is het gewicht, al zijn er tegenwoordig steeds lichtere exemplaren te krijgen, zoals de Ortovox Cross Rider 18 Avabag. Een ander nadeel is dat het ontstekingsmechanisme vaak maar één keer gebruikt kan worden en dan weer bijgevuld moet worden. 

Er zijn tegenwoordig ook lawinerugzakken zonder airbag. De Black Diamond Covert + Avalung is hier een goed voorbeeld van. Dit systeem zorgt er niet voor dat je boven de sneeuw blijft, maar geeft je wel veel meer tijd om gered te worden, doordat je langer zuurstof hebt. Het voordeel is met name het gewicht en de prijs. Maar ook het feit dat je het systeem na gebruik niet bij moet vullen.

Waar je op moet letten als je de beste lawinerugzak wilt kopen

Als je op zoek gaat naar een goede lawine rugzak, is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Ontstekingsmechanisme

Als je kiest voor een lawine rugzak met airbag, heb je keuze uit een heleboel soorten airbags en verschillende ontstekingsmechanismen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van perslucht of pyrotechniek. Bij perslucht wordt er een pin met een staalkabel door een fles geslagen, waardoor de cilinder zichzelf opblaast. Bij pyrotechniek vindt er een kleine ontploffing plaats. Dit heeft als voordeel dat het systeem niet kan bevriezen. Het nadeel is dat het kruit na verloop van tijd vervangen moet worden, ook als je de lawine airbag niet gebruikt hebt. 

Cilinders met perslucht kun je zelf bijvullen met bijvoorbeeld een duikfles. Als je kiest voor een cilinder met stikstof moet je hiervoor naar een dealer.

Lawinerugzak beste

Vorm van de airbags

Ook de vorm van airbags verschilt per fabrikant en model. Airbags voor de ABS s.LIGHT Zip on 30 zitten bijvoorbeeld aan de zijkant. Dit zorgt voor een groot drijfvermogen. Als je voor een Thule rugzak kiest, is je lawine rugzak vaak voorbereid voor een Mammut Removable Airbag System. Dit systeem is compact en licht en gemakkelijk over te zetten op een andere rugzak.

Gewicht

Zeker als je eerst een flink stuk moet klimmen om op het punt te komen waar je je afdaling wilt starten, is een lichte rugzak wel zo prettig. Vroeger waren lawinerugzakken met airbag vaak aan de zware kant. Tegenwoorden zijn er ook modellen – zoals de Ortovox Cross Rider 18 Avabag – die inclusief airbag nog geen 2 kg wegen. Ook de Black Diamond Covert + Avalung is licht van gewicht, doordat hij niet met een lawine airbag werkt.

Opbergruimte

Uiteraard is je veiligheid het belangrijkst, maar we raden je aan om ook naar de hoeveelheid opbergruimte van een lawinerugzak te kijken. Veel rugzakken bevatten handige opbergvakjes en lussen om bijvoorbeeld klimgereedschap aan te hangen. Het is ook belangrijk dat je je ski’s of snowboard stevig aan de rugzak kunt hangen. Zeker als je eerst een flink stuk te voet aflegt.

Samenvatting

Als je van plan bent om off-piste te gaan, kun je het beste een lawine rugzak aan je uitrusting toevoegen. Een lawinerugzak kan namelijk je leven redden als je in een lawine terecht komt. Je kunt kiezen voor een lawine rugzak met airbag of een systeem waarmee je langer voldoende zuurstof hebt als je onder de sneeuw terecht komt. Ook heb je keuze uit verschillende soorten en vormen lawine airbags en speelt het gewicht en het draagcomfort van de rugzak een rol bij het maken van de juiste keuze.