Elke klimmer krijgt vroeg of laat klamme of bezwete handen tijdens het klimmen, zeker in de warmere maanden. Om ervoor te zorgen dat je voldoende grip houdt, kun je het beste een pofzak met magnesiumcarbonaat bij je dragen. Zo kun je zo vaak als nodig is je handen in de pof dopen voor een goede grip. Wat de beste pofzak is voor jouw klimavonturen, hangt er onder andere vanaf welk klimdiscipline jouw interesse heeft. Een pofzak voor sportklimmen of alpine klimmen moet aan andere eisen voldoen dan een pofzak voor boulderen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om de juiste pofzak te vinden. Ook hebben we onze favoriete pofzakken voor je op een rijtje gezet.

Table Of Contents

Top 10

1. Petzl Saka compacte pofzak

Petzl Saka compacte pofzak

De beste pofzak van dit moment is de Petzl Saka. Deze compacte pofzak heeft een grote stevige opening en een ergonomisch design. Hierdoor is hij goed toegankelijk tijdens het klimmen. Dankzij het zachte materiaal irriteert de pofzak niet als hij tijdens het klimmen ergens tussen komt.

De pofzak sluit met een koordsysteem en is voorzien van een elastische borstelhouder, zodat je je boulderborstel altijd binnen handbereik hebt. De binnenkant van micro-fleece zorgt dat magnesium goed verdeeld wordt over je handen.

Je kunt deze pofzak bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 27 april 2021 12:44

2. Luckstone Pofzak

Luckstone Pofzak

Ook de Luckstone pofzak is een hele goede toevoeging aan je klimuitrusting. De pofzak wordt geleverd met een verstelbare heupriem. Zo kun je hem eenvoudig op maat maken. De buitenkant van de pofzak is gemaakt van waterbestendig polyester en je sluit de zak met een trekkoord.

Je kunt de pofzak gebruiken om te klimmen of boulderen, maar hij is ook ideaal voor gymnastiek of gewichtheffen bijvoorbeeld. De pofzak is 16 x 12 x 8 cm groot.

Je kunt deze pofzak bij de volgende webshops bestellen

3. Black Diamond Ultralight Chalk Bag extra lichte pofzak

Black Diamond Ultralight Chalk Bag extra lichte pofzak

Als je op zoek bent naar een bijzonder lichte pofzak is de Black Diamond pofzak een goede keuze. Zoals de naam al zegt, is deze pofzak licht van gewicht. Ideaal als je zo min mogelijk gewicht bij je wilt dragen. Je krijgt er een handige heupband bij, zodat je hem ook zonder klimgordel kunt gebruiken.

De pofzak heeft een handige trekkoord sluiting en is voorzien van een stijlvol ruitpatroon.

Je kunt deze pofzak bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 27 april 2021 12:44

Waarom een pofzak

Een pofzak of chalk bag wordt gebruikt tijdens het klimmen of boulderen. In de pofzak doe je magnesium om je handen tijdens het klimmen stroef te houden en zweethanden of klamme handen te voorkomen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende grip hebt en niet wegglipt. Pofzakken worden bij verschillende klimdisciplines gebruikt, zowel in de klimhal als in het ‘wild’. Want ook in de bergen zit je niet op klamme handjes te wachten.

Verschil tussen pofzakken voor klimmen en pofzakken voor boulderen

Hoewel in beide pofzakken dezelfde pof (magnesiumcarbonaat) zit, zijn er wel verschillen tussen beide soorten pofzakken en het gebruik ervan. Boulder pofzakken zijn vaak een stuk groter, waardoor je beide handen er tegelijkertijd in kunt steken. Boulderen doe je meestal niet heel lang achter elkaar en de meeste boulderaars dragen dan ook geen pofzak bij zich. Ze maken er alleen gebruik van tussen de klimsessies door. Als je het als boulderaar wel prettig vindt om een pofzak om je middel te dragen, is dat natuurlijk ook prima! Als je gaat sportklimmen of alpine klimmen, hang je voor langere tijd aan een wand of rots. Dan is het sowieso fijn om een pofzak bij je te dragen en tussentijds je zweethanden in je pofzak te kunnen steken.

Waar je op moet letten tijdens bij kopen van een pofzak

Om de juiste pofzak voor jouw klimactiviteiten te vinden, is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Formaat

Een pofzak voor boulderen is doorgaans een stuk groter dan een pofzak voor klimmen. Als je de pofzak zelf bij je draagt, kun je het beste een kleine pofzak kiezen. Zeker tijdens moeilijke beklimmingen waar elke gram ertoe doet, kun je het beste een pofzak kiezen die zo klein mogelijk is en zo min mogelijk ruimte inneemt. Laat je hem op de grond staan, dan kun je het beste een grote pofzak kiezen.

Model

Doorgaans heb je keuze uit 2 verschillende vormen; een cilindervormige pofzak of een taps toelopend exemplaar. De meeste modellen zijn cilindrisch en verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. De vorm is toegankelijk en je kunt er gemakkelijk je hand in steken. Taps toelopende pofzakken zijn vooral interessant om alleen even een paar vingers in te steken tijdens moeilijke beklimmingen waarbij je zo min mogelijk gewicht wilt dragen.

Materiaal

Het is belangrijk dat de buitenkant van je pofzak van waterafstotend materiaal is, zodat er geen vocht bij je pof kan komen. De binnenkant wordt vaak gemaakt van fleece, omdat dit de pof goed vasthoudt en helpt bij de verdeling over je handen.

Sluiting

Ook de sluiting is van belang om je pof schoon en droog te houden en tegelijkertijd te voorkomen dat het poeder tussen je bagage of in je auto terechtkomt. Een treksluiting is vaak het gemakkelijkst, omdat je die met één hand kunt openen.

Stevige rand

Een stevige rand zorgt ervoor dat je je hand gemakkelijk in de pofzak kunt steken en niet hoeft te friemelen om hem open te krijgen. De meeste pofzakken hebben een stevige rand, zeker de cilindrische exemplaren.

Extra vakken/lussen

Het kan handig zijn om wat extra vakjes of lussen in je pofzak te hebben. Veel pofzakken hebben bijvoorbeeld ruimte voor een borstel. Handig om bij je te hebben, zodat je snel magnesium, zand of rubber van klimschoenen van klimgrepen of rotsen kunt vegen.

Pofzak beste

Waar laat je de pofzak tijdens het klimmen?

Veel klimmers bevestigen hun pofzak aan hun klimgordel met een karabijnhaak. Je kunt de pofzak ook met een riempje om je middel dragen. Veel pofzakken worden geleverd met zo’n riempje De meeste klimmers dragen hun pofzak achter zich op heuphoogte, zo kun je je handen er gemakkelijk insteken.

Samenvatting

Een pofzak gebruik je om tijdens het klimmen snel van klamme of zweterige handen af te komen. In de pofzak zit magnesiumcarbonaat waarmee je als klimmer je handen stroef maakt. Dit zorgt ervoor dat je voldoende grip hebt tijdens het klimmen. Pofzakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Vaak is een pofzak voor boulderen groter dan een pofzak voor klimmen, omdat boulderaars de pofzak vaak op de grond laten staan en tussen het klimmen door hun handen in de pofzak steken. Een pofzak voor klimmen draag je aan een heupriem of aan je klimgordel en gebruik je om tijdens het klimmen je handen van een stroef laagje te voorzien. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste pofzak hebt gevonden.