Bij het ophalen van de Giant valt direct het bijzondere chameleon neptune-blauw op. De metallic lak verkleurt onder iedere mogelijke hoek. Dat vind je waarschijnlijk of supergaaf, zoals ik, of afschuwelijk. Giant presenteert de Defy Advanced Pro als een endurance-racer die heel breed inzetbaar is.

Dat-ie allround is, bewijzen de standaard gemonteerde 32 millimeter-bandjes uit eigen fabriek: die houden het midden tussen een gewone raceband en een gravelband. Ze hebben niet al te veel profiel en lopen prima. Voor deze test hebben we de fiets eerst voorzien van de 28 millimeter-testbandjes en zijn daarna teruggegaan naar de standaard meegeleverde 32 millimeter-banden.

Giant Defy Advanced Pro

De Defy Advanced Pro heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend, en tijdens het testen begrijp ik waarom: de fiets heeft een strakke aanzet en stuurt erg lekker. Anticiperen op onverwachte bochten en omstandigheden is geen enkel probleem. De Giant is standaard voorzien van een zelf ontwikkelde Giant Power Pro-vermogensmeter. Deze meet in beide cranks het vermogen: een leuke meerwaarde.

Maar is de Defy Advanced Pro ook een echte endurance-bike? Als we kijken naar de testresultaten, dan zit de fiets zowel met eigen banden/wielset als met onze basistestconfiguratie aan de hoogste waardes van de vier testfietsen. Zowel de gemiddelde druk op zadel en stuur als de maximale impact zijn de hoogste in de range. Met andere woorden: frameset, stuur en zadelpen geven de ondergrond het hardst door, en dat is nadelig voor het comfort dat je ervaart. Maar dat maakt het nog niet gelijk een harde en oncomfortabele fiets. Mijn persoonlijke ervaring qua comfort tijdens testritjes zijn bijvoorbeeld best positief. Zo zie je maar weer dat cijfers veel zeggen, maar ook weer niet alles.

Giant Defy Advanced Pro

Giant Defy Advanced Pro
De Giant Power Pro-powermeter krijg je er standaard bij.

Giant Defy Advanced Pro
Eigen Giant Gavia Fondo 1-banden van 32 millimeter breed, tubeless af fabriek!

Giant Defy Advanced Pro

Giant Defy Advanced Pro

Giant Defy Advanced Pro