Dylan van Baarle heeft woensdag na een lange solo de Belgische wielerkoers Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van Ineos-Grenadiers kwam na 184 kilometer alleen aan in Waregem. Op zo’n 25 seconden sprintte de Fransman Christophe Laporte naar de tweede plaats.

Van Baarle was op 50 kilometer voor de streep ten aanval getrokken en hield vrijwel continu een voorsprong van rond de halve minuut op een eerste groep achtervolgers.

Het was de vijfde overwinning voor de 28-jarige geboren Voorburger, tegenwoordig woonachtig in Monaco. Eerder won hij onder meer in 2019 een rit in het Critérium du Dauphiné. In de Ronde van Vlaanderen eindigde hij tot nu toe drie keer in de top tien.

In Dwars door Vlaanderen werd hij de opvolger van Mathieu van der Poel, die de editie van 2019 won. Vorig jaar ging de koers vanwege de coronapandemie niet door.

Van Vleuten wint bij de vrouwen

Annemiek van Vleuten heeft woensdag de wielerkoers Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen gewonnen. Het was haar eerste zege van het seizoen, ook haar eerste in het shirt van Movistar.

Van Vleuten ontsnapte op zo’n 30 kilometer voor de finish op de Knokteberg uit een eerste groep en kreeg Kasia Niewiadoma mee. In een lange sprint hield ze de Poolse net achter zich. De Amerikaanse Alexis Ryan sprintte achter het tweetal naar de derde plaats. In diezelfde groep finishten ook Floortje Mackaij (zevende) en Ellen van Dijk (negende). Van Dijk was de winnares van de afgelopen twee edities. De Nederlandse topploeg SD Worx, met onder anderen Chantal Blaak en Anna van der Breggen, ontbrak in de Vlaamse koers.

Van Vleuten had na de Strade Bianche (6 maart) geen koers meer gereden, maar in plaats daarvan op hoogte getraind op Tenerife. Dat betaalde zich uit in de koers met start en finish in Waregem. “Ik ben meestal wel meteen goed na zo’n hoogtestage. Daar komt bij dat ik het parcours goed verkend had en gezien had dat de Knokteberg de plek was om het verschil te maken.”

Dat deed Van Vleuten, die eerder haar ploeggenote Leah Thomas in de aanval had zien gaan, en alleen Niewiadoma kon volgen. Met name de ploeg Trek-Segafredo (Van Dijk) achtervolgde, maar het gat naar de twee koplopers werd niet gedicht. “Superlekker om voor mijn nieuwe ploeg een koers te winnen”, was Van Vleuten tevreden. “En dat in een mooie koers. Complimenten aan de organisatie. Het is echt een kleine Ronde van Vlaanderen.”

Voor die koers, aanstaande zondag, geldt Van Vleuten ook als een van de favorieten. Ze won de editie van 2011, aan het begin van haar loopbaan, en boekte de afgelopen jaren twee podiumplaatsen: derde in 2018 en tweede in 2019. “Ik weet dat ze zondag op me letten, ook als ik hier niet had gewonnen. Maar de tegenstand weet nu ook dat Movistar een team is om rekening mee te houden.”