De Lapierre is de minst bekende in de test uit Fiets 02. Misschien ken je het merk van de Franse World Tour-ploeg Groupama- FDJ, met onder anderen Thibaut Pinot en Ramon Sinkeldam.

De Sensium 3.0 heeft een sloping geometrie, die je ook bij de duurdere modellen terugziet. Dit geeft de fiets een prettig rijgedrag en ook het pittige bochtenwerk gaat helemaal niet verkeerd. Je merkt dan overigens wel dat de fiets niet tot de lichtste behoort. Hier zijn met name de wielen debet aan, deze zijn de zwaarste ten opzichte van de concurrentie in deze test. Dit heeft ook te maken met de 11-34T cassette op de wielset. Het grote voordeel hiervan is dat je gewoonweg een-op-een kunt rijden, zodat je meteen helemaal Dolomieten-proof bent.

Kijk je naar het frame en de vork, dan zie je dat het laswerk van de aluminium Fransoos ruim voldoende is. De carbon voorvork is zelfs aero te noemen, alleen de algehele styling van het frame is vrij degelijk. Daarnaast is het jammer dat er voor wielen met snelspanners is gekozen, bij de andere merken zien we zelfs bij de opstappers al steekassen.

Lapierre Sensium 3.0 Disc

Lapierre Sensium 3.0 Disc

Shimano Tiagra is een prima groepset in deze prijsklasse. Het zadel is wat ons betreft een prima keuze, al is dit natuurlijk persoonlijk. Het stuur heeft vrij veel reach, waardoor je handpalmen veel houvast en ruimte hebben. De hydraulische Shimano Tiagra-shifters vormen hiermee een goede combinatie. Deze remmen niet noemenswaardig minder dan duurdere groepsets van Shimano. Het schakelen daarentegen is wel net weer een fractie minder dan de Shimano 105-groepset.

Sensa Romagna Disc 105

Lees ook

Getest: Sensa Romagna Disc 105, Hollandse degelijkheid

Wat de onderdelen betreft zit de Lapierre dus gewoon op niveau. Maar wat is dan de meerwaarde van deze Sensium ten opzichte van de andere aluminium racers? Deze opvallende Fransman valt buiten de gebaande paden. Het is een fiets waarmee je eerder zult worden opgemerkt dan met een van de grote internationale namen…

Lapierre Sensium 3.0 Disc

Lapierre Sensium 3.0 Disc
Prima zadel, niet te smal.

Lapierre Sensium 3.0 Disc
Alloy multi-butted.

Lapierre Sensium 3.0 DiscLapierre Sensium 3.0 Disc
Continental 28 millimeter. Prima!

Lapierre Sensium 3.0 Disc