Het is alweer een tijdje terug dat Rapha voor het eerst met schoenen op de proppen kwam. Eerst gravelachtige schoenen met hippe vetersluiting en dito look. Later de Pro Team race schoen die zeer high end bleken te zijn in een vergelijkbare test in Fiets 06 2020. Nu is er de Explore Powerweave. Een veelzijdige offroad schoen waar je volgens Rapha eigenlijk alles mee moet kunnen.

Lees ik het persbericht dan word ik een beetje sceptisch. Een stijve schoen, gemaakt om rap mee door het bos te racen. Maar ook een schoen waar je prettig en goed mee kan wandelen. Die combinatie is niet heel voor de hand liggend. De schoen oogt in eerste instantie vooral als een raceschoen met SPD-aansluiting. Met die snelheid moet het dus wel goed zitten.

Aan de looks gaat het in ieder geval niet liggen. De schoenen zijn er in marineblauw of grijs. De laatstgenoemde kregen wij voor een test ter beschikking. De bovenzijde is gemaakt van een materiaal dat Rapha ‘Powerweave’ noemt; een geweven stofje dat erg soepel is en weinig rekbaar. De juiste eigenschappen om een schoen van te maken. De bovenkant is gevormd uit één stuk met een verstevigde voor- en achterkant.

De achterkant is behoorlijk stevig en we zien er ook een lusje. Handig om de schoenen mee aan te trekken. Die stevige hak zorgt ervoor dat je voet goed in de schoen opgesloten blijft zitten en je niet los komt van de zool wanneer je kracht zet.

De voorzijde is eveneens iets verstevigd. Dat moet ook bij een offroad-schoen. Zeker wanneer je vermeldt dat ze gemaakt zijn om ‘avonturen’ mee te beleven. In mijn ogen zijn de schoenen hier aan de dunne kant en is de versteviging summier. Een keer een flinke kei of stronk raken gaat gegarandeerd blauwe tenen opleveren.

De zool dan. Rapha kiest ervoor om niet een volledige carbon zool te monteren. Het carbon loopt tot net aan de tenen en stopt aan de achterkant voor de hak. Zo moet de zool stijf genoeg zijn om flink mee te rammen, maar buigzaam genoeg om ‘kilometers te wandelen’, aldus Rapha zelf. Nu moet ik toegeven: de flinke noppen aan de onderkant en vooral de zachte compound die gekozen is maakt lopen voor een schoen als deze erg prettig.

Alleen wanneer ik op avontuur ga zoals de Badlands waarnaar in het persbericht wordt gerefereerd dan is snelheid duidelijk geen issue. Lopen wel. Er zijn zo veel schoenen op de markt die prettiger lopen dat deze. Dat merken we wanneer ik daadwerkelijk een hele middag in het bos ben en iedere beklimming (verplicht) moet lopen. De hak van de schoen is te stug en dat geeft wrijving. Stukje lopen, prima. Maar voor langere wandelpassages of een meerdaagse met hike-a-bike bestaan echt betere alternatieven.

Aan de andere kant mis ik dan de volledig carbon zool. Wanneer ik wil knallen moet het ook vooruit gaan. Toegegeven, Rapha heeft een stevige, goed gevormde binnenzool gekozen. Maar wanneer je echt stevig gas geeft voel je de overgang van het carbon naar kunststof onder de hak. Voor mij is de zool een compromis en samenvoeging van twee werelden die nagenoeg niemand samenvoegt in één rit. Want wanneer gaat het én om de knaken qua snelheid terwijl je ook een kilometer of wat moet sjouwen?

We haalden al even de binnenzool aan. Daar heeft Rapha keuzes gemaakt waar we blij van worden. Vaak is de binnenzool niet meer dan een verplicht nummer en volstaat het goedkoopste stukje karton. Deze zool biedt ondersteuning aan de voet en heeft een dempende functie. Mooi!

Het sluitsysteem mag zeker niet onopgemerkt blijven. Twee degelijke Boa Li2-sluitingen met doorzichtige knopen. Cool, kun je mooi de radartjes zien draaien. Vinden we mooi! De knoppen draaien zeer soepel. Zowel vast als los. Kleine opmerking over het ‘touwtje’. Waar normaal een gesealde ijzerdraad wordt gebruikt zien we nu een ‘Powerweave’ draad. De draad zelf heeft niet zo zeer meer rek. wel trekt hij meer samen op de ‘rol’ in de sluiting. Dit resulteert erin dat je vaker tijdens de rit de sluiting bij moet stellen.

Praktijk

Het uiterlijk van de schoenen is zeer geslaagd. De details als gekleurde bevestigingsplaatjes voor je cleats, de luxe Boa-sluitingen en ‘sticky’ rubbercompound dat gebruikt is voor de noppen. Allemaal pluspunten. Voor mij is de pasvorm vrij smal. In de weken dat ik de schoenen heb gebruikt zijn ze bijna dagelijks mee het bos in geweest. Van XC-mountainbike tot gravelritten en van boomklimmen tijdens fotoshoots tot een boswandeling met fiets in de nek. Het is een goede schoen, zeker waar, maar vooral ook een schoen met van alles wat. Niet superstijf en ook niet superfijn om lang mee te lopen. Voor de aanschafprijs kun je ook een set dedicated race én losse adventure schoenen kopen. Dan heb je altijd prijs en geen compromis.

Rapha Explore Powerwaeve
Adviesprijs: €310.
Meer informatie op Rapha.cc