Inspiratie kun je overal opdoen. Een mooie foto van een col kan je inspireren om zelf keihard te gaan trainen om ooit op die top te staan. Een goed verhaal kan soms enorme impact hebben. Wij zochten naar inspirerende zaken, dicht bij huis, om je in 2021 extra te laten genieten van de fiets.

Boek: Cols
Cols is een iconisch fotoboek met de landschappen van de meest majestueuze bergen en legendarische cols uit de wielergeschiedenis. Michael Blann, voormalig profrenner en nu professioneel fotograaf, heeft meer dan zestig cols in Europa vastgelegd vanuit het perspectief van de wielrenner. Zijn adembenemende landschapsfoto’s worden gecombineerd met persoonlijke herinneringen van grote vedetten uit de wielerwereld als Lizzie Armitstead, Romain Bardet, Maurizio Fondriest, Greg LeMond, Bernard Thévenet en Geraint Thomas.

Cols – Auteur: Michael Blann – 256 pagina’s – ISBN 9789077699188

Boek: Cols

Nagenieten: The Wolfpack Insider
De Tour van 2020 was een bijzondere. Niet alleen door corona, maar ook vanwege de prachtige strijd om zowel de gele als de groene trui. La Pédale films kreeg de kans om als vlieg op de muur mee te reizen met The Wolfpack, team Deceuninck-Quick Step. Het geeft ons als kijker een geweldig inkijkje in een zeer succesvolle Tour voor het team. Met een charismatische Alaphilippe die in het geel rijdt en Bennett die uiteindelijk de groene trui naar Parijs brengt. Vooral de beelden vanuit de teambus, net na de finish, zorgen voor kippenvel. Daar zie je de echte emoties en de mens achter de grote fietsbril en de helm. Beelden die je niet ziet in het Tour-journaal bij de NOS. Op endurancesports.tv is de 55 minuten du- rende film exclusief te bekijken tot eind december, daarna ook op de site van de makers, lapedale.cc. Niet gratis, maar voor een paar euro zeker de moeite waard om alvast helemaal in de stemming te komen voor het seizoen 2021!

The Wolfpack Insider: – Tour de France 2020

Wolfpack Insider

Non-stop langs de grenspalen
Bjorn van de Langenberg is de drijvende kracht achter Super Sport Events (SSE). Met dat bedrijf organiseert hij allerlei inspirerende evenementen en clinics. Van sportsprekers en fietscafé’s tot vitaliteitsprogramma’s voor bedrijven. In 2020 zou Bjorn ook de Grenspalenklassiekers organiseren, toertochten langs de oude palen die de scheidslijn tussen Nederland en België aangeven. COVID-19 zorgde daarbij echter, zoals bij de meeste evenementen, voor zand in de motor. Maar dat temperde zijn enthousiasme absoluut niet. Zijn ambassadeurs zijn Bram Tankink en Jos van Emden en dat dynamische duo zorgde heel 2020 voor een continue stroom aan vrolijke foto’s bij steeds weer een andere grenspaal. De mannen deden die palen al jaren lang aan in hun trainingsritjes. Al die online aandacht zorgde dat de 50 startplekken voor de 2021 Xtreme-editie al snel vergeven waren. Reden voor Cycling Limburg om toestemming te geven voor nog 50 startplekken. Met een beetje pech zijn die ook alweer op als je dit leest. Die Xtreme-versie bestaat uit een non-stop rit van 500 kilometer langs alle grenspalen tussen Limburg en de Noordzeekust. Je krijgt daarbij 25 grenspalen opgegeven als checkpoint, zo kan er worden gecontroleerd of je de hele route hebt gereden. Fietsen doe je alleen of in tweetallen. En of je het nu wilt afraffelen in 24 uur, of er een bikepacking trip van drie dagen van wilt maken, dat is helemaal aan jou. De start is in de eerste week van juli. Als dat geen inspiratie oplevert!

Voor wie 500 kilometer achter elkaar wat te veel van het goede vindt, organiseert Bjorn drie losse kortere toertochten. Ook goed te gebruiken als voorbereiding op de Xtreme trouwens. Die drie tochten vinden plaats in Limburg, Brabant en Zeeland. De aftrap is op 10 april bij grenspaal nr. 1 op het Drielandenpunt in Vaals. Vervolgens fiets je door het Limburgse land, helemaal tot aan grenspaal nr. 175. Alle drie de tochten zijn er in een weg- en een graveluitvoering. Aan jou de keuze. Een maandje later, op 8 mei, kun je de Brabantroute rijden. Van paal 176 naar 268, in een soort Strade Bianche-uitvoering. In Zeeland kun je vervolgens de derde tocht rijden, op 12 juni. Denk aan wind, kasseien en stoempen. Je volgt het spoor van de laatste 100 grenspalen om uiteindelijk aan de kust te finishen. Genoeg inspiratie om nu alvast te beginnen met trainen en tot halfweg 2021 doelen te stellen. Er zijn voor iedere toertocht 369 startplekken beschikbaar, evenveel als er grenspalen zijn. Snel inschrijven dus!

grenspalenklassieker1

Doe eens een clinic
Mountainbiken is niet moeilijk. Tenminste, de beginselen zijn gelijk aan gewoon naar school fietsen. Zitten, trappen en je evenwicht bewaren. Maar mountainbiken wordt steeds leuker naar- mate je niveau toeneemt. En het mooie is, je bent in deze tak van sport nooit uitgeleerd en kunt ook op latere leeftijd nog pri- ma instappen. Bij MTBClinics.nl bieden ze clinics aan voor ieder niveau. Ook als je denkt behoorlijk je mannetje/vrouwtje te staan, kunnen ze je in Velp nog wel het een en ander bijbrengen. Jeanette Vriesen is al jarenlang een van de instructeurs. Zij geeft onder andere clinics voor women-only groepen en ouder-kind combinaties, superleuk om te doen.

Zo’n clinic duurt 4 tot 5 uur, waarbij je allerlei circuitjes afwerkt en steeds een stapje verder gaat. Alles op jouw eigen niveau. Na zo’n dag heb je een heleboel bijgeleerd en stap je met meer zelf- vertrouwen én nog meer plezier op de mountainbike. Alles wordt verzorgd, natjes en droogjes, je kunt er zelfs fietsen huren als je eerst eens wilt proberen of de mountainbike iets voor jou is. Helemaal corona-proof trouwens, want zolang er beperkingen gelden wordt de groepsgrootte aangepast.

mtbclinic.nl

MTB clinic