Het is weer tijd voor een mooie koers. Na de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is Strade Bianche de volgende (semi)klassieker in de rij. Wie pakt er in Siena de winst? Wij blikken vooruit.

Ongeveer een jaar geleden begon de corona-ellende. Een van de eerste koersen die niet doorging was Strade Bianche. In het najaar werd de wedstrijd alsnog verreden en pakte Wout van Aert de winst. Aanstaande zaterdag is Strade Bianche de eerste wegkoers die de Belg zal rijden. Zijn grote rivaal en uitdager Mathieu van der Poel heeft er met de UAE Tour (weliswaar één etappe), Kuurne-Brussel-Kuurne en Le Samyn al drie wegwedstrijden in de benen zitten.

Denk je aan Strade Bianche, dan denk je aan stofhappen en Italiaanse grindwegen. De 2021-versie is 184 kilometer lang en kent de start en finish zoals gebruikelijk in Siena, de stad waar op dit moment code rood geldt in verband met corona. Het parcours kent elf grindhindernissen. De gravelwegen worden qua moeilijkheidsgraad bestempeld met sterren tussen de één en vijf. Niet alleen de gravelstroken maken de koers zwaar, want de combinatie met scherpe heuvels maakt het zo pittig. In Montalcino is het bijvoorbeeld klimmen geblazen. Komende Giro is daar de streep van een etappe getrokken, dus dat is al iets om naar uit te kijken.

Strade Bianche 2021
Het parcours van Strade Bianche 2021.

In totaal staan er 63 kilometers over gravelpaden op het menu, verdeeld over elf ‘sectoren’. Na een zware, slopende koers weten we op Piazza del Campo wie de opvolger van Van Aert is geworden. Voordat het centrum van Siena in wordt gereden, moet er eerst nog een steile muur beklommen worden van 16 procent. Juist op die plek viel Van Aert jaren geleden bijna van zijn fiets. Tijden zijn veranderd, want vorig jaar won hij er dus en ook dit jaar behoort hij tot de absolute topfavorieten. Na een steile afdaling het centrum in weten we rond 16.30 uur wie zich tot winnaar heeft gekroond.

Lees hier alles over het parcours.

Starttijd: 11.40 uur
Finishtijd: tussen 16.14 en 16.44 uur

Favorieten

Kijken we naar de deelnemerslijst dan vallen er drie namen echt op: Van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Van Van der Poel en Alaphilippe weten we dat ze in vorm zijn, over Van Aert weten we logischerwijs nog niet veel. De Belg reed nog geen enkele wegkoers, maar zal de komende weken nagenoeg dezelfde wedstrijden rijden als Van der Poel en Alaphilippe. De kans dat een van de drie renners zich tot winnaar kroont is levensgroot. Maar hoe presteerden ze in het verleden?

Om te beginnen met Van der Poel, die dinsdag in Le Samyn met een gebroken stuur nog goud waard was voor Tim Merlier. Hij maakte vorig jaar zijn debuut in Strade Bianche, maar zal met weinig plezier terugdenken aan de grindkoers. Op een slecht moment reed hij lek en kwam hij niet meer in het stuk voor. Dat is overigens wel een belangrijk gegeven: iedereen rijdt in Strade Bianche wel een keer lek, alleen zit het de ene renner iets meer mee dan de andere. Niet altijd de gelukkigste renner wint in Siena, maar het speelt wel degelijk een belangrijke rol. Van der Poel stond vorig jaar na een drukke voorbereidingsperiode (waarin hij zelfs overtraind was geraakt) aan de start van Strade Bianche. Nu maakt hij een frissere, betere indruk. Benieuwd wat hij zaterdag kan.

Mathieu van der Poel 2021

Dan Alaphilippe. De wereldkampioen won in tegenstelling tot Van der Poel nog geen koers, maar de renner van Deceuninck-Quick Step heeft al wel laten zien dat hij goede benen heeft. In de Tour de la Provence mengde hij zich dagelijks wel in de debatten en ook in de Omloop Het Nieuwsblad was Alaphilippe actief. De Fransman won in 2019 Strade Bianche en weet wat er nodig is om de koers te winnen.

Tot slot Van Aert, de man die afgelopen weken verbleef in Tenerife en daar ‘record na record’ verbrak. Volgens Merijn Zeeman zit het met de vorm van Van Aert wel goed. Hij kwam met twee kilo extra gewicht uit het crossseizoen, maar die overtollige (kracht)kilo’s is hij inmiddels kwijt. “In Strade Bianche zal hij nog niet top zijn, maar hij groeit wel naar zijn topniveau toe”, aldus Zeeman. Dat belooft dus wat. Het parcours is in elk geval op maat van de Belg geschreven en ongetwijfeld doet hij zaterdag mee voor zijn tweede zege op rij.

Wout van Aert 2020

Wie zijn de outsiders? Dan moeten we kijken naar renners met veel stuurvaardigheden. Tom Pidcock is zo’n renner. De veldrijder maakte al indruk in de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne en is qua vaardigheden niet veel minder dan Van der Poel. Wat kan hij in zijn eerste semi-klassieker? Tadej Pogacar is een andere belangrijke renner. De Tourwinnaar won vorige week de UAE Tour en deed al twee keer eerder mee: in 2019 werd hij 30ste en vorig jaar 13de. Crossen kan de Sloveen wel. Jakob Fuglsang ook, want die heeft een mountainbike-verleden. In 2019 stond hij op het podium (2de) en vorig jaar werd hij nog 5de.

Andere namen om in de gaten te houden: Bauke Mollema (winnaar van Trofeo Laigueglia), Davide Formolo (vorig jaar nog 2de), Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar en Michal Kwiatkowski. Laatstgenoemde won de koers in 2014 en 2017 niet mee. Peter Sagan, twee keer tweede, doet niet mee.

Bauke Mollema 2021

Ook de vrouwen komen zaterdag in actie. De zevende editie van Strade Bianche voor vrouwen kan zomaar voor het vierde jaar op rij een Nederlandse zege opleveren. Annemiek van Vleuten won de koers de afgelopen twee jaar en daarvoor was Anna van der Breggen succesvol. Vorig jaar rekende ze in de laatste steile hindernis richting Siena af met Mavi Garcia, die lange tijd mocht dromen van de winst maar in de ultieme slotfase gezelschap kreeg van de oud-wereldkampioene. Op de steile muur was Garcia kansloos. Of Van Vleuten te kloppen is? Ja, want in de Omloop miste ze de slag en finishte ze slechts als 21ste. Van der Breggen sloeg toe.

TV
Strade Bianche is live te volgen op zowel Eurosport als Sporza. Sporza doet vanaf 12.25 uur verslag van de vrouwenwedstrijd, om 13.50 uur gevolgd door de mannenkoers. Eurosport  begint om 12.30 uur aan de vrouwenwedstrijd op Eurosport 1 en zendt daarna op de Eurosport Player de mannenwedstrijd uit, zoals het er nu uitziet.

Annemiek van Vleuten 2020