Als je een echte natuurliefhebber bent, kun je niet zonder de beste verrekijker die je nu kunt kopen. Met een goede verrekijker haal je snel en eenvoudig alles dichtbij wat verderop afspeelt. Hiermee wordt jouw buiten ervaring nóg mooier. Veel outdoor liefhebbers vragen zich echter af wat de beste verrekijker is die je nu kunt aanschaffen en waar je op moet letten bij het vergelijken van de opties. Wij geven in dit artikel de antwoorden op deze vragen.

Inhoudsopgave

Top 10 verrekijkers

Dit zijn de 5 beste verrekijkers die je nu kunt aanschaffen

1. Bresser Verrekijker – Spezial Astro SF 

Bresser Verrekijker - Spezial Astro SF

De Bresser Verrekijker – Spezial Astro SF heeft een vergrotingsfactor van 15X. Het betreft een verrekijker met een gewicht van 2633 gram.

De lenzen van de Bresser Verrekijker – Spezial Astro SF hebben een afmeting van 70 mm.

Je kunt deze verrekijker bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 21 februari 2021 13:48

2. Barr & Stroud Verrekijker – Sahara 12×50 FMC

Barr & Stroud Verrekijker - Sahara 12x50 FMC

De Barr & Stroud Verrekijker – Sahara 12×50 FMC heeft een vergrotingsfactor van 12X. Het betreft een verrekijker met een gewicht van 1063 gram.

De lenzen van de Barr & Stroud Verrekijker – Sahara 12×50 FMC hebben een afmeting van 50 mm. 

Je kunt deze verrekijker bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 21 februari 2021 13:48

3. Barr & Stroud Verrekijker Sierra 10×50 Phasegecoat

Barr & Stroud Verrekijker Sierra 10x50 Phasegecoat

De Barr & Stroud Verrekijker Sierra 10×50 Phasegecoat heeft een vergrotingsfactor van 10X. Het betreft een verrekijker met een gewicht van 1112 gram.

De lenzen van de Barr & Stroud Verrekijker Sierra 10×50 Phasegecoat hebben een afmeting van 50 mm. 

Je kunt deze verrekijker bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 21 februari 2021 13:48

4. Vortex Diamondback HD 10×28 Verrekijker

Vortex Diamondback HD 10x28 Verrekijker

De Vortex Diamondback HD 10×28 Verrekijker heeft een vergrotingsfactor van 10X. Het betreft een verrekijker met een gewicht van 442 gram.

De lenzen van de Barr & Stroud Verrekijker – Sahara 12×50 FMC hebben een afmeting van 28 mm. 

Je kunt deze verrekijker bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 21 februari 2021 13:48

5. Talamex Porroprisma verrekijker 7×50 met kompas

Talamex Porroprisma verrekijker 7x50 met kompas

De Talamex Porroprisma verrekijker 7×50 met kompas heeft een vergrotingsfactor van 7X. Het betreft een verrekijker met een gewicht van 1155 gram.

De lenzen van de Talamex Porroprisma verrekijker 7×50 met kompas hebben een afmeting van 50 mm. 

Je kunt deze verrekijker bij de volgende webshops bestellen

Laatste Amazon prijs update was op: 21 februari 2021 13:48

Verschillende soorten verrekijkers

Een verrekijker is een draagbare telescoop waarmee je verre objecten op een duidelijke manier voor jezelf in beeld kan brengen. Je haalt deze objecten dus “dichterbij” met behulp van een combinatie van holle en bolle lenzen, prisma’s en vergrootglazen. Een verrekijker bestaat uit twee buizen waar je doorheen kunt kijken. Deze twee buizen zijn mechanisch aan elkaar verbonden. Dit is de reden waardoor dit apparaat een verrekijker genoemd wordt. Kijkers die uit één buis bestaan en slechts één lens hebben, worden telescopen genoemd. 

Als je op zoek bent naar een geschikte verrekijker, zal het je direct opvallen dat je hier zeer veel keuzemogelijkheden in hebt. Als je naar het aanbod kijkt, zie je een enorm verschil in prijsstelling en in kwaliteit. Je kunt een verrekijker aanschaffen voor een paar tientjes maar ook voor duizenden euro’s. Daarom is het belangrijk om eerst te bepalen waarvoor je de verrekijker het meest gaat gebruiken. Op basis hiervan kun je een verrekijker aanschaffen die past bij je wensen.

Hoe werkt een verrekijker?

Om een goede keuze te maken voor een geschikte verrekijker, is het goed om te weten hoe een verrekijker werkt. Een verrekijker heeft een waterdichte behuizing van kunststof en bestaat uit een reeks zeer nauwkeurig op elkaar afgestemde optische elementen. Hierbij wordt het invallende licht opgevangen in de objectieflens. Deze lens geeft spiegelbeelden van het beeld van het gezichtsveld weer. Het licht wordt naar een of meer prisma’s geleid. Deze prisma’s (of lenzen) roteren het beeld om deze uit te lijnen. Vervolgens komt het licht in de oculairen van de verrekijker. Hier vindt de uiteindelijke vergoeding plaats en het gevoel dat je een ver object “dichtbij” haalt. Dit komt omdat in de oculairen van de verrekijker een groep holle en bolle lenzen zijn geplaatst. 

Zoals aangegeven bestaat een verrekijker uit twee parallel van elkaar lopende “buizen” waar je doorheen kijkt. Deze buizen zijn met elkaar verbonden met een flexibel schakelmechanisme. Met deze brug kun je de gewenste afstand tussen de buizen instellen. Aan deze brug zit een scherpstel schijf om de beelden verder te optimaliseren. Alle goede verrekijkers zijn voorzien van rubberen afdekkingen, ter bescherming van lichtinval vanaf de zijkant. Hierdoor worden de objecten beter zichtbaar. De binnenkant van de buizen van een verrekijker zijn gevuld met stikstof om het beslaan van de lenzen te voorkomen.

Vergrotingsfactor en objectieve diameter van een verrekijker

Als je het aanbod van verrekijkers gaat vergelijken, zie je bij de productspecificaties twee getallen (bijvoorbeeld 7×50 of 10×42) staan. Deze getallen worden ook wel de ZxY nummers genoemd en duiden op de vergrotingsfactor en objectiefdiameter van een verrekijker. Dit zijn twee belangrijke waardes bij het maken van je keuze. Het eerste getal heeft betrekking op de vergrotingsfactor van de verrekijker. Als een verrekijker een vergrotingsfactor van 7 heeft, kan deze een object 7 maal zo dichtbij halen als de werkelijkheid. In de praktijk betekent dit dat het lijkt dat een object op 10 meter afstand staat als deze in de werkelijkheid 70 meter bij je vandaan is. 

De objectieve diameter van een verrekijker heeft betrekking op de lensdiameter van de verrekijker. Ook dit is een waarde die van belang is bij het maken van je keuze voor de voor jou beste verrekijker. Deze waarde heeft immers betrekking op de diameter van de voorste lenzen van de verrekijker. Deze lenzen worden ook wel objectieven genoemd en dit verklaart de naam “objectieve diameter van een verrekijker”. De stelregel hierbij is eenvoudig: hoe groter deze lenzen zijn, hoe meer (dag) licht er doorheen kan komen, hoe meer details je kunt zien. Dit is vooral merkbaar als je een zonsopkomst of een zonsondergang aan het bekijken bent. Het is wel goed om je te realiseren dat een grotere diameter van de lenzen de camera ook een stuk zwaarder maakt. Je moet voor jezelf bepalen of dit wel zo praktisch is als je aan het wandelen of aan het