Het wordt mooier weer en daarom is het tijd om je gespierde kuiten aan de rest van de wereld te tonen; de korte broek wordt uit de kast gehaald en daaronder hangen die gladde, onbehaarde benen. Maar waarom scheren wielrenners hun benen?

Vraag je een wielrenner waarom hij zijn benen scheert zal hij vaak antwoorden dat ‘het gewoon mooier staat’. Wielrenners zijn ijdel, en bij die ijdelheid horen gewoon geschoren benen. Toch is dat niet helemaal waar, want het heeft wel degelijk nut om je benen als fietser te scheren.

Schaafwonden
De belangrijkste reden is misschien wel dat bij een eventuele valpartij het makkelijker is om de (schaaf)wond te verzorgen. Vallen is helaas onlosmakelijk verbonden met het (wedstrijd)wielrennen, dus kan een beetje preventie geen kwaad. Vraagt een buitenstaander naar de reden waarom jij je benen scheert, dan is dit het meest begrijpelijke antwoord voor hem.

Aerodynamica
Als smoesje zou je ook kunnen gebruiken dat het ontharen van je benen zorgt voor wattagewinst. Hoe aerodynamischer hoe beter, dus wat dat betreft gaat die vlieger wel op. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat het scheren van je benen daadwerkelijk zorgt voor extra snelheid.

Massage
Vooral voor profs is dit een belangrijke reden om de benen te scheren: het masseert gewoon fijner. Als je elke avond op de massagebank ligt is het voor jou en je masseur fijner om geschoren benen te behandelen. Vogel het zelf maar uit: smeer wat massageolie op je behaarde benen en het ‘glijdt’ toch minder lekker.

Massage
Gerrie Knetemann en Ruud Bakker. 

IJdel
Maar de allerbelangrijkste reden waarom wielrenners hun benen scheren heeft alles te maken met ijdelheid. Zie je de aders staan? Dan sta je ‘scherp’. Als je – onder normale omstandigheden – op trainingsstage bent geweest in Spanje is het zonde om in maart die bruine benen niet te showen. Heb je geen bruine benen? Een beetje olie op de kuiten zorgt voor wat extra glans. En het ruikt nog lekker ook.

Benen scheren voor gevorderden

Hoevaak en tot waar je je benen moet scheren staat niet vast, maar in de zomermaanden scheer je waarschijnlijk vaker je benen dan in de koude wintermaanden, dan draag je immers toch een lange broek en ziet niemand dat pak shag.

Het is fijn om scheerschuim of scheergel te gebruiken, dat scheert immers fijner. Gebruik bij voorkeur geen gewone zeep in verband met huidirritatie. Babygel is bijvoorbeeld een goed alternatief. Scheer vervolgens tegen de haarrichting in, behalve als je een gevoelige huid hebt. Je kunt wegwerpmesjes gebruiken of een duur scheermes. Voordeel van een wegwerpmesje is dat ie goedkoper is en ook prima scheert, alleen wordt een wegwerpmes ook sneller bot. Gebruik je een vaste scheermes, was en droog ‘m dan na afloop goed af en leg het weg op een droge plek. Wil je af van stoppels? Dan is het een optie om te harsen of waxen…

Benen scheren voor wielrenners