Polar presenteerde eind 2020 de Vantage V2. Een verbeterde versie van de Polar Vantage, zoals de naam al verklapt. Is dat ook zo? Dit is onze eerste indruk.

Wij kregen de Vantage V2 begin dit jaar opgestuurd. In het rijtje van de Vantage M, V en Grit X is dit het vierde multisporthorloge dat helemaal in het straatje valt van serieuze sporters. Als het doel van trainen is om sterker en sneller te worden, dan heb je aan de Vantage een goede. Alle gegevens kun je namelijk na afloop analyseren en ook tijdens het lopen vliegen de cijfers – als je het instelt – om de oren. Een perfect horloge voor wielrenners, hardlopers en zwemmers.

Polar Vantage V2

De Vantage V2 is dus anders dan de Vantage M en V, maar kent ook veel overeenkomsten. Voor een uitgebreide review van de Vantage M, Vantage V of Grit X verwijs ik je graag naar hier (Vantage M), hier (Vantage V) of hier (Grit X), maar in het kort leggen we uit wat er óók op de Vantage V2 zit.

Ten eerste is het mogelijk om in de Polar Flow-app tot wel 20 sportprofielen te kiezen. Kies hierbij je favoriete activiteiten, zoals bijvoorbeeld fietsen, indoor cycling en mountainbiken. Door vervolgens het horloge te verbinden met de app, komen alle profielen op je horloge te staan. Hartslagmeting kan via de pols of door een hartslagband te gebruiken. Hartslagmeting via de pols is minder nauwkeurig en kan vooral met koud weer nogal flink verschillen met de werkelijkheid. In de Flow App gebeurt eigenlijk alles en vind je een mooi overzicht van alle activiteiten.

Polar Flow
Overzicht van een stuk uit Polar Flow. Rood is uitgevoerd, grijs stond op het programma. Mooi overzichtelijk.

Wat is er anders?
Het uiterlijk is nagenoeg hetzelfde. De knopjes hebben wat meer grip ten opzichte van de Vantage V, maar verder is het swipen en drukken gewoon hetzelfde. Als we door het menu vegen, valt op dat er een extra feature is toegevoegd. Vanaf nu is het mogelijk om de weekactiviteit te bekijken. Hoe lang heb je deze week al gesport en in welke zones? Door middel van de kleuren van de hartslagzones zie je of je een rustige trainingsweek beleeft (overwegend blauw) of juist een zware (vooral rood). Voor mijn gevoel is het scherm wel iets donkerder dan de Grit X. Met het knopje linksboven bedien je het licht.

Als je op het overzicht drukt, komt er een scherm tevoorschijn met nog meer cijfers en feiten. De totale trainingsduur van de week, de totale afstand en het aantal activiteiten en verbrande calorieën verschijnen dan. Daaronder staat een overzicht van de zones en staan alle activiteiten op een rij. Een grappige toevoeging. In de Polar Flow-app kun je ook de vorige weken terugkijken.

In het kort
De Vantage V2 heeft verder een batterijduur van 40 uur, ingebouwde GPS en kleuren touchscreen. Enkele functies die ook op de Vantage V zitten: Training Load Pro, Recovery Pro (niet op Grit X), Nightly Recharge, hardloopvermogen, Sleep Plus Stages, FitSpark,  Strava Live Segments (na update ook op Vantage), ademhalingsoefeningen en Running Index.

Wat ook opvalt is het gewicht. Ten opzichte van de Vantage is de Vantage V2 zo’n 14 gram lichter, mede door de aluminium behuizing.

Polar Vantage V2

FuelWise
Deze functie zat al op de Grit X, maar is nu ook beschikbaar op de Vantage V2. Het gaat om FuelWise, de slimme energie-assistent die je helpt om je lichaam energie aan te vullen tijdens inspanning. Het werkt simpel. Je hebt de keuze uit drie functies: slimme koolhydraat reminder, handmatige koolhydraat reminder en een drink reminder. Je kunt zelf instellen wanneer je een melding wil ontvangen. Handig tijdens lange tochten of wedstrijden, want tijdens een activiteit verschijnt er gewoon een melding op je scherm dat je moet eten of drinken. Bij kortere trainingsactiviteiten heeft het geen zin om de functie aan te zetten.

Hill Splitter
Hetzelfde geldt voor Hill Splitter: de functie was er al op de Grit X, maar zit nu ook op de V2. Hill Splitter herkent heuvels en bergen, waardoor je na afloop kunt aflezen waar de weg omhoog of omlaag liep met bijbehorende percentages, afstanden en tijden. Handig als je een tocht in de bergen maakt of gaat mountainbiken in de Ardennen, maar niet echt van toepassing op het platteland en ook niet echt een toegevoegde waarde als je een abonnement op Strava hebt. Wees niet bang dat Hill Splitter elk viaduct detecteert, want alleen bij échte, langere heuvels of bruggen doet ie zijn werk.

Lees ook

Review: Polar Vantage M

Polar Vantage V

Lees ook

Getest: Polar Vantage V, multisporthorloge

Polar Grit X

Lees ook

Getest: Polar Grit X, ietsje anders dan de Vantage

Weer
Wat mij betreft is dit een fijne toevoeging aan de Vantage-serie. Voor het laatste weerbericht is het niet meer nodig om de bekende radar te openen op je telefoon, maar kun je gewoon swipen naar het weerbericht op je horloge. In een oogwenk zie je of het de komende uren droog blijft en hoe warm het is. Als je op het knopje drukt krijg je een gedetailleerder overzicht. Hoeveel regen valt er? Wat is de windrichting? Wordt het morgen of overmorgen beter? Kortom: handig, zoals de gebruikers van de Grit X al kunnen ervaren.

Nieuwe testen
Een orthostatische test was al mogelijk op de Vantage V (niet op de Grit X) en ook een Fitness test was al beschikbaar, maar nieuw zijn de fiets- en hardlooptest en test voor benen. De fietstest is eigenlijk een FTP-test, handig om eens in de zoveel tijd te doen om te kijken of je vooruitgang hebt geboekt. Het is mogelijk om een test van 60, 40, 30 of 20 minuten te doen. Voor hardlopers is er een vergelijkbare looptest, waarbij je steeds iets harder moet lopen.

Hoe de fietstest in zijn werk gaat zie je hieronder.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tot slot is er een hersteltest voor de benen. Je moet rechtop staan met je rug en benen gestrekt en de handen op de heupen. Als je het geluidje hoort, moet je snel door je knieën zakken en recht omhoog springen en met je benen gestrekt weer landen. Daarna doe je dit nog twee keer en krijg je vervolgens te zien hoe hoog je hebt gesprongen. Als je dit vaak doet, herkent het horloge of je bent hersteld van eerdere inspanningen en krijg je (hopelijk) ‘groen licht’ voor de volgende training.

Muziek
Polar Vantage V2, hersteltest benenFuelWise en Hill Splitter zijn dus niet nieuw op een horloge van Polar, maar de muziekfunctie is dat wel. Door via het horloge of in de app te bepalen waar je de muziekfunctie wil hebben (bijvoorbeeld als ‘melding’) kun je tijdens het sporten muziek luisteren. Nadeel: het is – in tegenstelling tot bijvoorbeeld horloges van Garmin – niet mogelijk om muziek op het horloge te zetten, dus zal je een telefoon mee moeten nemen om naar je favoriete podcast te luisteren. Via het horloge kun je vervolgens wel een volgend nummer aanzetten en het geluid bedienen.

Routeplanning via Komoot
Een route volgen is op een horloge van Polar geen probleem; alles wijst voor zich. Voor gebruikers van Komoot is het mooi dat je nu simpel in de app een route via Komoot op je horloge kunt zetten, zowel voor fietsers als hardlopers. Daarna wijst opnieuw alles voor zich en geven de pijlen op het scherm aan waar je heen moet. Gewoon duidelijk.

Kompas
Nieuw op een horloge van Polar: kompas. Even kalibreren en het kompas zit op je horloge. Nu heb je echt geen reden meer om te verdwalen.

Prijs:
De Polar Vantage V2 kent een adviesprijs van €499,90 en is in drie kleuren verkrijgbaar: zwart, zilvergrijs/limoen en zwart/groen. Voor een meerprijs zou je eventueel een andere kleur polsband kunnen nemen of een hartslagband (H10) toevoegen.