Als je een echte outdoor liefhebber bent, weet je als geen ander dat je niet zonder een goede regenjas kunt. Je wilt als wandelaar, fietser of tijdens een andere bezigheid in de open lucht toch kunnen vertrouwen op je kleding als de weergoden niet helemaal meewerken. De keuze in regenjassen is groot maar lang niet iedere optie is even geschikt. Daarom geeft Outdoorinfo je hier inzicht wat de beste regenjas is die je nu kunt kopen. Daarnaast nemen we met je door waar je op moet letten bij de aankoop van een regenjas want er zijn veel factoren die een rol spelen bij het maken van je keuze.

Inhoudsopgave

Top 10 beste regenjassen

De 5 beste regenjassen nader uitgelicht

1. AGU Seq Regenjassen, de beste regenjas voor dames

AGU Seq Regenjas Dames

De AGU Seq Regenjassen Dames is een olijfgroene regenjas. Het merk AGU heeft zich op diverse outdoor gebieden al bewezen en op gebied van regenjassen is dit ook een merk waarvoor je met een gerust hart kunt kiezen.

Dit is wat ons betreft de beste regenjas voor dames. De AGU Seq Regenjassen Dames zijn lange modellen en beschikken over een capuchon.

Je kunt deze regenjas bij de volgende webshops bestellen

2. Rains Fishtail Parka Regenjas, de beste unisex regenjas

Rains Fishtail Parka Regenjas Unisex

De Rains Fishtail Parka Regenjas Unisex is zeker een optie die in dit rijtje van beste regenjassen past. Het betreft hier een regenjas die gedragen kan worden door zowel dames als heren.

De Rains Fishtail Parka Regenjas Unisex is een groene regenjas en is een lang model.  Deze regenjas is voorzien van een capuchon.

Je kunt deze regenjas bij de volgende webshops bestellen

3. Regatta Pack-It II Regenjas, de beste regenjas voor mannen

Regatta Pack-It II Regenjas - Mannen

De Regatta Pack-It II Regenjas – Mannen is een kort model. Wat ons betreft is dit de beste regenjas voor mannen op gebied van prijs-kwaliteitverhouding.

De Regatta Pack-It II Regenjas – Mannen is een blauwe regenjas die voorzien is van een capuchon.

Je kunt deze regenjas bij de volgende webshops bestellen

4. America Today Janice Teddy Dames Jas

America Today Janice Teddy Dames Jas

De America Today Janice Teddy Dames Jas is zeker een goede aanbeveling als je als vrouw op zoek bent naar een geschikte regenjas. Deze zwarte regenjas is een lang model en beschikt over een capuchon. 

Als je de beschikking hebt over de America Today Janice Teddy Dames Jas, kijk jij met weinig vrees naar een naderend buitje.   

Je kunt deze regenjas bij de volgende webshops bestellen

5. AGU Go Regenjassen Unisex

AGU Go Regenjassen Unisex

De AGU Go Regenjassen Unisex is een ander model van dit topmerk die zeker in dit rijtje van beste regenjassen past. Het betreft hier een regenjas die door mannen en vrouwen gedragen kan worden. de AGU Go Regenjassen Unisex is een kort model.

Deze groene regenjas is voorzien van een capuchon.

Je kunt deze regenjas bij de volgende webshops bestellen

Op welke factoren is een goede regenjas onderscheidend?

Zoals aangegeven heb je zeer veel keuzemogelijkheden als je op zoek bent naar een geschikte regenjas. Je kunt voor iedere prijsstelling een regenjas aanschaffen en er is veel verschil in kwaliteit van deze kleding. Als echte outdoor liefhebber is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Je wilt de beschikking hebben over de juiste equipment, zeker in een land als Nederland waar het weer niet altijd meewerkt. Kwaliteit is een keuze maar je wilt hiervoor uiteraard niet de hoofdprijs betalen. Dit maakt het wellicht een lastige opgave als je voor de uitdaging staat op een geschikte regenjas te kopen. Wij helpen je mee met het maken van je keuze. We geven je hiervoor inzicht in zaken als het materiaal van de regenjas, het ademend vermogen, de naden en ritsen, het gewicht, de capuchon en de zakken en opbergvakken van de regenjas. Dit zijn immers de factoren waarop je een goede regenjas kunt onderscheiden.

Van welk materiaal zijn de beste regenjassen gemaakt?

Het eerste waar je naar kijkt bij het kiezen van een geschikte regenjas is uiteraard het materiaal waarvan deze kleding gemaakt is. Een regenjas wordt gedragen onder regenachtige- en natte omstandigheden en moet dus waterafstotende eigenschappen hebben. Als je kiest voor de opties die we aanbevelen als de beste regenjas die je op dit moment kunt kopen, hoef je je daarover geen zorgen te maken. Een regenjas kan gemaakt zijn van katoen waarbij deze voorzien is van een waterafstotende coating maar de beste regenjassen zijn gemaakt van waterdichte materialen zoals PVC of polymeer. Om het ademend vermogen van de regenjas te garanderen is het aan te raden om een keuze te maken voor een regenjas met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan. 

Hoe wordt de waterdichtheid van een regenjas aangegeven?

De waterdichtheid van een regenjas wordt aangegeven met de term waterkolom. Dit is een term die inzicht geeft hoeveel waterdruk een regenjas aankan voordat deze gaat doorlekken. Deze waarde wordt aangegeven in millimeters. De stelregel hierbij is eenvoudig: hoe hoger de waterkolom hoe beter. Om je een beeld te geven: 

  • 0 tot 1000 mm betekent dat de regenjas waterafstotend is maar niet waterdicht.
  • 1000 tot 2000 mm betekent dat de regenjas waterdicht is bij een korte regenbui.
  • 2000 tot 5000 mm betekent dat de regenjas een paar uur waterdicht is bij lichte regen maar geen bescherming biedt bij een harde regenbui.
  • 5000 tot 15000 mm betekent dat de regenjas voor een langere tijd helemaal waterdicht is bij de meeste soorten regen
  • 15000 tot 30000 mm betekent dat de regenjas volledig waterdicht is bij alle soorten regen.

Uiteraard kun je als outdoor liefhebber hier zelf je keuze in maken maar de meeste mensen zien een waterkolom van 5000 mm als ondergrens. De voorkeur gaat uit naar een waterkolom van 10000 mm als je regelmatig buiten je hobby beoefend. 

Regenjas beste

Afparelen van regenjassen

Alle regenjassen krijgen een DWR behandeling. De letters DWR staan voor durable water repellent. Hierdoor zullen de regendruppels vlot van de buitenkant afrollen wat ook wel het afparelen wordt genoemd. Bij een nieuwe regenjas zie je dit heel goed door even te schudden met je armen. Op den duur zal de DWR laag wat gaan slijten. Hierdoor voelt de regenjas wat koud en klam aan en zal deze wat minder goed ademen. Dit wil echter niet zeggen dat de regenjas lek is. door de regenjas opnieuw te impregneren voelt deze weer als nieuw aan.   

Het ademend vermogen van een regenjas

Een ander belangrijk punt waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een regenjas is het ademend vermogen hiervan. De reden hiervoor is eenvoudig. De klassieke regenpakken bieden wellicht een bescherming tegen de regen maar hebben weinig tot geen ademend vermogen. Bij een klassiek regenpak zul je wellicht denken aan de bekende oranje, gele of donkergroene oliejassen van PVC. Deze zijn waterdicht en onverslijtbaar maar absoluut niet ademend. Het resultaat is dat je als gebruiker al snel begint te zweten. Doordat dit zweet aan de binnenkant van je pak gaat condenseren, zal dit klam en onprettig aanvoelen. Je regenpak is in dat geval aan de binnenkant nog natter dan aan de buitenzijde en dat is uiteraard niet de reden waarom je een regenpak hebt aangetrokken!

Zoals we hierboven al aangegeven hebben, is een regenjas met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan zeker aan te raden. Hiermee voorkom je dat de regen in je jas kan dringen maar zorg je ook voor voldoende ventilatie. Je zweet kan immers afgevoerd worden. Het ademend vermogen of de waterdoorlatendheid (naar buiten toe dan) van een regenjas wordt gemeten met de snelheid waarmee zweet door het textiel gaat. De berekeningsfactor is het aantal gram zweet dat door een vierkante meter gaat in 24 uur (g/m2/d). Om je een beeld te vormen: vanaf 10.000 g is het ademend vermogen erg goed.

Een andere methode om het ademend vermogen van een regenjas vast te stellen is door middel van de RET waarde. De letters RET staan voor resistance-evaporative-transmission. In dit geval moet je op zoek gaan naar een zo laag mogelijke waarde. Een RET van 6 of minder is een prima keuze. Een regenjas met een RET waarde van boven de 20 is niet meer ademend.

Wat is beter: een membraan of coating bij een regenjas?

Als je een ademende regenjas gaat kopen, moet je de keuze maken tussen een regenjas met een membraan of kleding die voorzien is van een coating. Een membraan bestaat uit hele kleine gaatjes. Deze gaatjes zijn te smal om een druppel water door te laten maar zijn dik genoeg voor luchtmoleculen die het zweet kunnen verdrijven. Gore-Tex, Euro-Tex, Sympatex (milieuvriendelijk) en eVent zijn bekende voorbeelden van dit soort membranen. 

Een coating is een wat voordeligere optie. Hierbij wordt een dun laagje aan de binnenkant van de jas aangebracht. die voor de waterdichtheid en het ademend vermogen zorgt. Dit is een iets minder duurzame keuze. Tot slot kun je de keuze maken voor regenjassen met een rits ter hoogte van de oksels voor wat extra ventilatie maar als je een goed ademende jas koopt, is dit zeker geen noodzaak.

Ritsen en naden van de beste regenjassen

De ritsen en naden zijn de zwakste plekken van een regenjas met betrekking tot de waterdichtheid. Als er water naar binnen zal sijpelen, zal dit vaak op een plek waar een rits of een naad zit zijn. De beste regenjassen zijn voorzien van getapete ritsen en naden. Dit is makkelijk te herkennen aan de glanzende afwerking hiervan. Dit zie je overigens aan de naden aan de binnenzijde mocht je daarnaar op zoek gaan. Daarnaast worden de ritsen bij een goed regenpak beschermd door een overslag. Ook hiermee wordt voorkomen dat de regen via de naden de weg naar binnen kan vinden. 

Regenjas met capuchon kopen?

Voor een echte outdoor liefhebber is dit een no-brainer. Zij zullen er altijd voor kiezen om een regenjas met capuchon te kopen. Het dragen van een paraplu wordt als onhandig gezien als je bijvoorbeeld lekker in de openlucht aan het wandelen of