Je mag niet meer overal 130 rijden, na 21.00 uur mag je de straat niet meer op en met meer dan twee mensen fietsen zit er op dit moment ook niet in. En áls je dan gaat fietsen, mag je – als er ooit weer wedstrijden zijn – ook niet losjes de handen op het stuur doen…

Ja, daar is de UCI dus druk mee. De afgelopen week voerde de Internationale Wielerbond enkele nieuwe regels in om het profwielrennen veiliger te maken. Je zou dus denken dat na het afschuwelijke ongeval met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen de reclameborden worden aangepakt en de regelgeving daaromtrent, maar dat is dus amper het geval (de UCI gaat ‘ernaar kijken’). Belangrijkste regelaanpassingen zijn dat je niet meer als prof op de bovenbuis mag zitten tijdens een afdaling en dat je dus niet meer in tijdrithouding mag zitten tijdens een rit-in-lijn.

“Want renners moeten de normale positie in acht nemen”, staat er op de site van de UCI. Overtreding van de regel levert een renner tijdens een World Tour-wedstrijd 1.000 Zwitserse Frank boete op, 25 strafpunten op de UCI-ranking en zelfs eventueel een diskwalificatie.

Afval zomaar weggooien mag al een tijdje niet, maar alleen in vooraf bepaalde zones. Als men nu die regel overtreedt, ontvangt de renner een boete van zo’n 200 tot 1.000 Zwitserse Frank en eventueel een tijdstraf van 30 seconden. Doe je het daarna nog een keer, krijg je 2 minuten tijdstraf. Daarna volgt diskwalificatie.