Deze Soniq staat me een partij te blinken… Maar wat is het nu eigenlijk? Dat het een racefiets is, dat is wel duidelijk. Aero buizen, een lage aanzet van de achtervork, rechte voorvork, aero zadelpen en een semi combo.

Waar hebben we dit meer gezien? Bij de Merida Scultura Endurance en de Cervélo Caledonia bijvoorbeeld. Niet een­op­een, maar ook die fietsen ogen als ‘Tour de France’. Het is nu eenmaal een trend: men neme een aero look, voegt daar de mogelijkheid toe om wielen met brede banden te steken, kiest ‘dikke’ carbon wielen met schijven en mixt dat met een geometrie die zowel racen als toeren en ook nog gravel mogelijk maken. Zeg maar een soort Russische postorderbruid die zowel bevallig als super slim is (‘ik heb kernfysica gestudeerd’).

Apex Soniq

Nu hebben we met dat laatste geen erva­ring, maar we kunnen ons voorstellen dat de verwachtingen vaak te hoog gespan­nen zijn… Gaat dat ook op voor deze Soniq? Nee. Als je weet wat je wilt. Apex biedt de Soniq compleet met Shimano 105 aan vanaf 2.999 euro, deze luxe ver­sie kost bijna 1.000 euro meer. Voor dat geld krijg je een fiets waarmee je eigen­lijk alles kunt. Checken we de geometrie en vergelijken we die van de Soniq met de Blackbuck, dan zit je bij de Soniq in dezelfde maat M duidelijker meer ont­spannen op het zadel. Wil je met je kop in de wind over de dijken beuken, dan is een Reacto, S5 of Blackbuck gewoonweg een betere keuze. Voor al die andere rit­ ten is er de Soniq: duimpje omhoog.

Op onze testfiets zaten 32 millimeter Conti’s. Fijne banden, maar het mag wel wat smaller, gemener ook. Het dikke rubber rolt super, maar dat Tour­gevoel: duimpje naar beneden. Doe mij maar 25 millimeter banden. Wil je echt gaan gravelen? Dat kan ook, al is met name een 50 tands kettingblad iets te groot – of je moet voor 1x gaan. De Soniq biedt je die mogelijkheden en het mooie van een relatief klein merk is dat je het design van je fiets zelf kunt bepalen. Ook weer een voordeel ten opzichte van een postorderbruid uit een willekeurig land…

Apex Soniq

Apex Soniq
Goed kijken je ziet tweemaal een A.

Apex Soniq
55 millimeter velgen en 32 millimeter banden.

Apex Soniq
160 millimeter schijf en DT-steekas.