Fietsen in een wondere witte wereld is misschien wel het mooiste wat er is. Met windkracht 6 op je dunne banden over de besneeuwde weg is wellicht niet de meest slimme keus. Maar door het bos met door een dik pak poeder kan eigenlijk altijd. We geven je vijf tips om de sneeuwpret deze week te vergroten.

Gebruik platte pedalen

Wanneer je op pad gaat met klikpedalen dan is in en uitklikken vaak na enkele minuten al niet meer mogelijk. De sneeuw plakt rondom je schoenplaatjes en vriest vast tot het één klont ijs is. Met brede platformpedalen en een stel stevige schoenen houdt je én warme voeten én kun je veilig op pad. Wanneer je niet vast zit kun je jezelf ook wat makkelijker opvangen als je in het verkeerde spoor schiet.

Zet je zadel iets lager

Fietsen door verse poeder, dat is meer ploegen dan gang maken. Geregeld moet je eens een voetje bijsteken en corrigeren. Zet je zadel zo’n twee centimeter lager en je merkt dat je veel sneller kunt reageren wanneer het nodig is.

Ontwijk donkere plekken

Fietsen over singletracks blijft ook met sneeuw mooi. Let goed op en kies je spoor. Zie je donkere vlekken probeer deze dan te ontwijken. Donkere plekken zijn bijna altijd plassen. Een nat pak is het laatste waar je in een sneeuwstorm op zit te wachten.

Neem thee mee

Lekker, een bidon hete thee. Zo’n verwarmde bidon gaat ongeveer een uur mee voordat het slushpuppy wordt. Altijd beter dan niets! Er zijn ook geïsoleerde bidons te koop, zo kun je net wat langer profiteren van een warm drankje.

Blijf dicht bij huis

Ellenlange ritten scoren lekker veel kudo’s. Maar probeer in de sneeuw liever lokaal te fietsen. Ploeteren over een recht pad is haast even spannend als een coole singletrack en dat kan vaak prima vanuit huis. Zo voorkom je problemen bij eventuele calamiteiten. Denk aan een valpartij of materiaalpech. In grote delen van de bossen kom je niemand tegen en ben je op jezelf aangewezen.

Blijf dicht bij huis deel 2

Een witte wereld is prachtig, maar ook doodstil. Alles lijkt op elkaar. Kies paden die je kent en fiets op bekend terrein. Het klink misschien als een ver van je bed show, maar zo’n flink pak witte drap kan snel voor desoriëntatie zorgen.

Gewicht naar achter, mondhoeken omhoog

Sneeuw is vergelijkbaar met zand. Dikke poeder fietst als een flinke zandbak. Leun achter op het zadel. Laat het stuur losjes zijn gang gaan en rem enkel met de achterrem. Fiets je in een aangereden spoor, blijf dan in het spoor en houdt er rekening mee dat aangereden sneeuw gladder is dan verse poeder.

Pas je bandenspanning aan

Net als op het strand fiets je in de sneeuw veel makkelijker met (extreem) zachte banden. Tussen 0.7 en 1.2 bar is heel normaal (afhankelijk van het gewicht). Hardere banden zorgen ervoor dat je flink minder grip hebt en jezelf sneller ingraaft.

Pas je intensiteit en duur van de rit aan

Natuurlijk trek je warme kleren aan. Maar door rustig te fietsen transpireer je minder en blijf je beter warm. Korte snelle intervallen kun je beter even uitstellen tot na de vrieskou.
Houdt er ook rekening mee dat niet al het materiaal gemaakt is om te fietsen bij temperaturen in de min. Zo is het niet raar als je versnellingskabel, maar ook remkabel(!) bevriest. Ook bevroren cassettebody’s behoren tot de mogelijkheid.

Kleed je warm en slim aan

Goede kleding en minder laagjes is beter dan eindeloos stapelen. Kleed jezelf met winddichte en vocht afvoerende kleding. Draag geen katoen en gebruik een waterdichte bovenlaag. Een winddicht, goed ondershirt als basis laag zorgt houdt het lijf droog. Een goed ademende regenjas zorgt ervoor dat vocht niet door kan dringen. Ook een regenbroek, te gebruiken als ‘overbroek’ is aan te raden.

Bonustip

Sit back, relax, maak warme chocomelk met slagroom en geniet van de cross op tv. Niets is beter dan dat na een heerlijke rit door de sneeuw. Enjoy!