De renners van Pauwels Sauzen-Bingoal rijden sinds jaar en dag op een Ridley en gezien de successen van de afgelopen jaren naar volle tevredenheid. De X-Night is de grondlegger van de carbon crossfietsen, in zijn beste periode reed Bart Wellens op het protoype van het model. Hoewel het frame door de jaren heen is doorontwikkeld, staat de geometrie ervan nog steeds als een huis. Dat merk je met name in het rijgedrag.

De Ridley is een compromisloze crosser. Door de vrij korte bovenbuis en de nerveuze stand van de voorvork kun je de bocht korter insturen, wat vooral bij veel draaien en keren voordeel oplevert. In de zogenoemde tv-bochten (drie 180 graden bochten na elkaar) kom je met de X-Night gemakkelijk onderdoor. Het bracket staat het hoogst van alle testfietsen. Hierdoor heb je meer ‘bodemvrijheid’ bij het nemen van hindernissen of als je je durft te wagen aan het springen over de balken. Daarnaast kun je bij het uitsturen van een bocht een fractie van een seconde eerder beginnen met trappen en zal je minder snel de grond raken met je pedaal.

Ridley X-Night SL

Opvallend is de bijna negatieve slooping. De bovenbuis staat helemaal horizontaal, wat ervoor zorgt dat vooral de grotere framematen veel spacers zullen moeten plaatsen om zo aan de gewenste stuurhoogte te komen. In de huidige tijd van slooping fietsen zien we dat nog maar weinig terug. De Ridley is dan ook niet per se de ultieme crosser als het aankomt op lange, rechte modderstroken waarbij het wattage van achter het bracket moet worden weggetrapt.

Bij dit Belgische racepaard zijn rem- en schakelkabels veruit het mooist weggewerkt. Zeker bij de Di2-versie is het zoeken naar de kabels, die zijn echter volledig weggewerkt in het stuur, de vork en het frame. Hierin heeft Ridley echt een voorsprong op de concurrentie. Ook de mud clearance is goed geregeld, de achtervork heeft zelfs geen mannetje meer, en de ruimte tussen achtervork en banden is ruim voldoende om van opgehoopte modder en gras af te komen. Wat betreft de algehele styling van het frame kan de X-Night wel weer een facelift gebruiken.

Ridley X-Night SL

Ridley X-Night SL
De prijzen worden aan de meet verdeeld.

Ridley X-Night SL
Clean machine, geen kabel te zien.

Ridley X-Night SL

Ridley X-Night SL


Dit is een artikel uit Fiets 01. Wil je de laatste Fiets bestellen? Kijk dan in onze webshop.