Het mooiste uurtje van de winter breekt weer aan. Of eigenlijk zijn het er twee, want op zaterdag komen de vrouwen in actie op het WK veldrijden 2021 en op zondag de mannen. Wie volgen Ceylin del Carmen Alvarado en Mathieu van der Poel op? Wij blikken vooruit.

De eerste editie van het WK veldrijden voor mannen werd in 1950 gehouden. Jean Robic kroonde zich destijds in Parijs tot allereerste wereldkampioen, waarna een ware golf aan Franse winnaars volgde. Tot en met 1958 kroonden alleen Fransen zich tot winnaar. De eerste Belgische wereldkampioen werd in 1966 gekroond: Erik De Vlaeminck won in het Spaanse Beasain en is tot op de dag van vandaag recordhouder met zeven wereldtitels. André Dufraisse, Renato Longo en Albert Zweifel volgen met vijf titels. Dertig keer won er een Belg, tien keer een Fransman en acht keer een Nederlander.

De vrouwen beschikken pas sinds 2000 over een eigen WK. In Sint-Michielsgestel won Hanka Küpfernagel onder andere ten koste van Daphny van den Brand, die na drie bronzen plakken in 2003 eindelijk de wereldtitel veroverde. Niet veel later begon een indrukwekkende zegereeks van Marianne Vos. In 2006 kroonde een nog jonge Vos zich voor de eerste keer tot wereldkampioen. Drie jaar later, opnieuw in eigen land, werd ze in Hoogerheide voor de tweede keer de beste van de wereld. De teller bij de nog altijd actieve Vos staat inmiddels op zeven wereldtitels in het veld, maar haar laatste dateert alweer van 2014, een eeuwigheid geleden. Pauline Ferrand-Prévot, Thalita de Jong, Sanne Cant en Alvarado volgden haar op.

Marianne Vos 2006
Marianne Vos kroonde zich in 2006 tot wereldkampioen door Hanka Küpfernagel te verslaan.

Hoewel België het epicentrum van de cross is, is het WK in Vlaanderen absoluut geen zekerheidje. In 2016 vond op het circuit van Heusden-Zolder voor het laatst het wereldkampioenschap plaats en daarvoor was het ook al jaren geleden (2012 in Koksijde). Even leek de cross niet door te gaan vanwege een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in Oostende, maar dinsdag gaf de organisatie gelukkig groen licht. Publiek was al niet welkom.

Voor de komende jaren staat al vast waar het WK wordt gehouden. Dit jaar is dat dus in Oostende, volgend jaar in de Verenigde Staten (Fayetville) en de jaren erop in Hoogerheide (2023) en Tábor (2024). Maar eerst dus Oostende, waar de liefhebbers van zand hun hart op kunnen halen…

Parcours

Op de website van de organisatie kunnen we mooi zien hoe het parcours is. Eén rondje is 2900 meter lang en bestaat voor bijna de helft uit gras en voor 20 procent uit zand. Een echte cross voor zandhappers dus, want vooral het middengedeelte van het rondje is lastig. Een speciale brug verbindt het ene (zand)deel van het parcours met het grasdeel. De brug is met een lengte van 134 meter imposant lang en nog steil ook (21 procent). Kortom: dat is iets om naar uit te kijken.

Parcours WK veldrijden 2021

Programma
Vanwege de coronacrisis gaan alleen de wedstrijden voor beloften en profs (m/v) door. Junioren komen helaas niet in actie, waardoor er slechts vier wedstrijden op het menu staan. Zo ziet het programma eruit.

Zaterdag 30 januari:
• 13.30 uur, beloften
• 15.10 uur, vrouwen

Zondag 31 januari:
• 13.30 uur, belofte-vrouwen
• 15.10 uur, mannen

Favorieten (vrouwen)

Op basis van het hele seizoen is er maar één vrouw de favoriet: Lucinda Brand. Onder de vleugels van Sven Nys richt de Rotterdamse zich deze winter volledig op het veldrijden en dat is wel succesvol gebleken. Brand won elf veldritten en verzekerde zich zondag van de eindwinst in de wereldbeker. Van de 21 gereden veldritten eindigde ze 20 (!) keer op het podium. Alleen afgelopen zaterdag in de Flandriencross stond ze niet op het podium en ging de winst naar Ceylin Carmen del Alvarado. En precies zij is misschien wel de grootste uitdager…

Want Alvarado lijkt net op het juiste moment in vorm te zijn. Meerdere malen moest ze haar meerdere erkennen in Brand, maar een week voor de veldrit van het jaar sloeg ze tweemaal toe. Alvarado verdedigt haar titel en zal maar al te graag de regenboogtrui willen behouden. Dan moet ze niet alleen rekening houden met Brand, want ook Denise Betsema is een kanshebber. Betsema, Alvarado en Brand zijn wel de meest constante veldrijdsters van het seizoen en verdienen allemaal een medaille. De kans dat dat gebeurt is ook groot.

Lucinda Brand, Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado 2021
Lucinda Brand, Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado.

Annemarie Worst (vorig jaar nog nipt twee) is een outsider, maar bezig aan een minder seizoen. Vorig jaar kon ze het Alvarado vaak lastig maken en won ze meerdere veldritten. Dit jaar won Worst alleen de Koppenbergcross, weliswaar niet de minste wedstrijd. Marianne Vos won al zeven keer het WK, maar is normaal gesproken een maat te klein voor Alvarado, Brand en ook Betsema. Wellicht kan Yara Kastelijn zich nog mengen in een plek bij de eerste vijf.

Komt het gevaar uit het buitenland? Nee, met uitzondering van misschien de Amerikaanse Clara Honsinger. De rest (Sanne Cant, Evie Richards en de Italiaanse dames Maria Arzuffi en Eva Lechner) heeft een wonder nodig.

Favorieten (mannen)

Bij de mannen belooft het een strijd te worden tussen twee mannen: Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Maar wie is er eigenlijk de favoriet? Zo oppermachtig zoals Van der Poel vorig seizoen was, was hij dit seizoen niet. Toch liet hij weinig steekjes vallen en speelde vooral pech een rol in een nederlaag, zoals afgelopen zondag in Overijse (lekke band). Volgens de bookmakers is Van der Poel duidelijk de favoriet, maar veel Belgische oud-crossers denken toch dat het zand van Oostende Van Aert beter moet liggen. “Ze geven slecht weer op. Ik denk dat Wout iets beter tegen die weersomstandigheden kan”, zegt Bart Wellens bijvoorbeeld.

Het wordt een dubbeltje op zijn kant dus. Daarom even wat cijfers. Na een slopend kort maar krachtig wegseizoen maakte Van der Poel op 12 december zijn rentree in het veld en keerde Van Aert op 28 november terug. Van Aert reed dertien veldritten en won er vijf (inclusief het BK), Van der Poel stond eveneens aan de start van dertien veldritten en won daar negen van. Vier keer won de Nederlander dus niet. De eerste keer dat Van der Poel niet won was Tom Pidcock simpelweg te sterk. In Herentals won Van Aert en kende Van der Poel materiaalpech (lekke band), in Dendermonde was Van Aert onder extreme (modder)omstandigheden veruit de beste en onlangs verloor Van der Poel in Overijse door opnieuw een lekke band. Kortom: twee keer is Van der Poel terecht verslagen en twee keer kende hij vooral pech, al doet dat natuurlijk niets van Van Aerts overwinningen af.

Als Van der Poel dus geen pech kent en een goede dag heeft, dan is hij de topfavoriet. Maar hij is gewaarschuwd: Van Aert straft elk foutje af en anders is daar Pidcock nog. De Brit komt weliswaar net als de rest tekort, maar slaagde er vorig jaar ook al in om het podium te bereiken. De strijd om de derde plek ligt trouwens helemaal open, want naast Pidcock maken ook Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Laurens Sweeck kans. Dan ‘vergeten’ we even Lars van der Haar en de gehavende Eli Iserbyt. Ook van de partij: drievoudig WK-winnaar Zdenek Stybar. Bij hem begon het de laatste weken te kriebelen en hij is onverminderd ambitieus. “De strijd om het brons ligt wat mij betreft open”, zei hij. Het zou een stunt zijn…

Bij de beloften maken ‘we’ ook grote kans. Manon Bakker is de favoriet bij de belofte-vrouwen en Ryan Kamp kan voor de tweede keer de wereldtitel veroveren bij de beloften.

TV
Sporza en Eurosport doen verslag van het wereldkampioenschap, maar als je niets wil missen moet je naar Sporza kijken. Zij zenden namelijk ook de beloften en belofte-vrouwen uit.

Zaterdag:
• Vanaf 13.30 uur op Sporza (één), beloften
• Vanaf 15.10 uur op Sporza (één), vrouwen
• Vanaf 15.10 uur op Eurosport 1, vrouwen
• Vanaf 15.10 uur op NPO1, vrouwen

Zondag
• Vanaf 13.30 uur op Sporza (één), beloftevrouwen
• Vanaf 15.10 uur op Sporza (één), mannen
• Vanaf 15.10 uur op Eurosport 1, vrouwen
• Vanaf 15.10 uur op NPO1, mannen