Bondscoach Gerben de Knegt heeft bekendgemaakt wie er namens Nederland in actie komen op het WK veldrijden, aanstaande zaterdag en zondag in Oostende. De bondscoach beschikt in elke categorie wel over een of meerdere topfavorieten. “Maar dat betekent niet dat ik er bij voorbaat van uit ga dat we daarmee ook alle keren gaan winnen.”

Als het WK doorgaat (in Oostende is een Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus opgedoken) dan staan er vier wedstrijden op het programma: voor de profs (mannen en vrouwen) en beloften (mannen en vrouwen). De junioren komen helaas niet in actie. In elke categorie beschikt Nederland over een topfavoriet. Vorig jaar won Nederland in vier van de zes categorieën, alleen bij de junioren (Thibau Nys) en belofte-vrouwen (Marion Norbert Riberolle) werd er niet gewonnen.

Wereldtitel ‘zekerheid’ bij de vrouwen

Deze editie start Nederland in elke categorie wél met een topfavoriet. De Knegt durft echter niet bij voorbaat al met potlood vier gouden medailles in te vullen. “Een wereldkampioenschap is altijd een bijzondere race, waar sommige renners boven zichzelf kunnen uitstijgen”, legt hij uit. “Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat de kans op succes het grootst is bij de elite-vrouwen, ook omdat we hier meerdere kanshebbers hebben om het goud te veroveren.”

Zilvermeercross in Mol 2021, Wout van Aert

Lees ook

WK veldrijden 2021: Belgische selectie is bekend, Nys ontbreekt

Dat klopt, want met Ceylin del Carmen Alvarado beschikt Nederland over de uittredend wereldkampioene die net op tijd in topvorm is. Alvarado won zaterdag de Flandriencross in Hamme en schreef zondag de laatste wereldbekercross van het seizoen in Overijse op haar naam. Met Annemarie Worst (die momenteel niet in WK-vorm steekt) en Lucinda Brand (dé renster van het seizoen) beschikt De Knegt over het volledige podium van 2020. Denise Betsema is er in tegenstelling tot vorig jaar wél bij. Toen keerde de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal net terug van een (onterechte) dopingschorsing en kwam het WK te vroeg. Nu is ze een van de topfavorieten. Yara Kastelijn, zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos, Sophie de Boer en Anne Tauber maken de vrouwenploeg compleet.

Bij de mannen wordt het al een lastiger verhaal voor Mathieu van der Poel om voor het derde jaar op rij de regenboogtrui te veroveren. Wout van Aert is in vorm en werd zaterdag nog verslagen, maar revancheerde zich zondag in Overijse. Van der Poel reed weliswaar lek en maakte daardoor geen kans meer op de overwinning, de Belg maakte wel indruk. Van Aert kan voor de vierde keer de WK-titel veroveren. “In alle andere categorieën is er zeker concurrentie van buiten onze landgrenzen, zo verwacht ik bij de elite-mannen voor titelverdediger Van der Poel fel weerwerk van Belgische uitdager Van Aert.”

Bij de beloften zijn alle ogen gericht op Ryan Kamp, de regerend kampioen die tegen wil en dank het afgelopen seizoen bij de profs in actie kwam. Verdienstelijk, dat wel, maar hij had liever nog een jaar tegen leeftijdsgenoten om de winst gereden. Concurrentie komt voor Kamp vooral uit België, zoals de talentvolle Emiel Verstrynge en Niels Vandeputte.

Ryan Kamp 2020

Lees ook

Truienverzamelaar Kamp maakt flinke progressie: ‘Doel is het WK winnen’

Manon Bakker stond afgelopen weekeinde twee keer op het podium bij de ‘grote vrouwen’, maar komt zondag in actie bij de vrouwen onder 23 en is dus met recht de favoriet. Ook Inge van der Heijden (wereldkampioen in 2019), Aniek van Alphen, Fem van Empel en Puck Pieterse maken kans. Shirin van Anrooij keert na haar zware val in Tabor weer terug in de cross.

Dit zijn de Nederlandse selecties:

Beloften (zaterdag om 13.35 uur):
• Ryan Kamp
• Pim Ronhaar
• Mees Hendrikx
• Tim van Dijke
• Kyle Agterberg
• Luke Verburg

Vrouwen (zaterdag om 15.15 uur):
• Ceylin del Carmen Alvarado
• Annemarie Worst
• Lucinda Brand
• Denise Betsema
• Marianne Vos
• Yara Kastelijn
• Sophie de Boer
• Anne Tauber

Belofte-vrouwen (zondag om 13.35 uur)
• Mannon Bakker
• Inge van de Heijden
• Aniek van Alphen
• Fem van Empel
• Puck Pieterse
• Shirin van Anrooij
• Susanne Meistrok

Mannen (zondag om 15.15 uur)
• Mathieu van der Poel
• Lars van der Haar
• Corné van Kessel
• David van der Poel
• Joris Nieuwenhuis

Ceylin del Carmen Alvarado 2021