In dit artikel:

Dit zijn de beste karperhengels van 2021 


De 5 beste karperhengels uitgelicht

1. Fox Warrior S | Karperhengel | 12ft | 2.75lb

De Fox Warrior S karperhengel heeft een lengte van 3,6 meter en is een van de langere hegels op dit gebied. De hengel is gemaakt van het zeer sterke carbon. De Fox Warrior S karperhengel heeft een werpgewicht van 2,75 lbs en heeft een zwarte kleurstelling.

Bestel de Fox Warrior S karperhengel bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

2. Karperhengel JRC Contact 3.30m 3lb

De JRC Contact karperhengel is zeker een karperhengel die in dit rijtje van de beste karperhengels van 2021 thuis hoort. Dit is een hengel van 3,3 meter lang en heeft een werpgewicht van 3,0 lbs. Een JRC Contact karperhengel is gemaakt van carbon en heeft een zwarte kleurstelling.

Bestel de JRC Contact 3.30m 3lb bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

3. Fox Torque | Karperhengel | Duplon | 12ft | 3lb

De Fox Torque behoort tot de langere karperhengels. Deze hengel is 3,6 meter lang. Deze zwarte hengel is gemaakt van carbon, net als alle hengels die we in aanbevelen als de beste karperhengels van 2021. Carbon is immers een zeer sterk en goed buigzaam materiaal. Het werpgewicht van 3,0 lbs.

Bestel de Fox Torque karperhengel bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

Laatste Amazon prijs update was op: 14 januari 2021 15:13

4. Daiwa Emcast Carp Rod – Karperhengel – 12ft – 3lb

De Daiwa Emcast Carp Rod is een karperhengel van 3,6 meter lang. De hengel heeft een werpgewicht van 3,0 lbs. Een Daiwa Emcast Carp Rod karperhengel is gemaakt van carbon en is mooi vormgegeven in een zwarte kleurstelling.

Bestel de Daiwa Emcast Carp Rod karperhengel bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

5. Karperhengel Greys GT2 10FT 3lb

De Greys GT2 karperhengel is een wat kortere karperhengel. Deze hegel heeft een lengte van 3,0 meter. De Greys GT2 karperhengel is gemaakt van carbon en heeft een zwarte kleurstelling. Het werpgewicht van deze karperhengel in 3,0 lbs.

Bestel de Greys GT2 10FT 3lb karperhengel bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

Laatste Amazon prijs update was op: 14 januari 2021 15:13

Waaraan voldoen goede karperhengels?

Een goede karperhengel is onmisbaar als je op karpers gaat vissen. Goede karperhengels hebben een stevige structuur en sluiten aan op de manier waarop je deze vissoort wilt vangen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit op en actieve- of passieve manier te doen. Hierover vind je onderaan dit artikel meer informatie. We richten ons hier eerst op een aantal factoren waar goede karperhengels aan moeten voldoen.

top 10 karperhengels

Van welk materiaal zijn de beste karperhengels gemaakt?

Als je op zoek gaat naar een goede karperhengel is de kans zeer groot dat deze van carbon gemaakt is. Dit materiaal is immers zeer sterk en licht in gewicht. Een ander materiaal wat vaak gebruikt wordt om een goede karperhengel te vervaardigen is kevlar. Dit materiaal is nog sterker maar wel veel duurder. Als we de karperhengels selecteren op prijs-kwaliteitverhouding kunnen we aangeven dat de beste karperhengel gemaakt is van carbon. 

Het is hierbij goed om op te merken dat binnen het carbon aanbod ook veel verschil is met betrekking tot de kwaliteit en de buigzaamheid van het materiaal. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen ‘low modulus vezels’, ‘intermediate modulus vezels’, ‘high modulus vezels’ en de ‘ultrahigh modulus vezels’. Daarnaast zijn er carbon hengels waar ook glas in verwerkt is. Deze toevoeging maakt een karperhengel beter bestand tegen een plotselinge heftige belasting. Dit is iets wat (gezien van de kracht van de vis) zeker kan voorkomen bij karperhengels. 

Wat is het verschil tussen actief- en passief op karpers vissen?

Er zijn twee manieren waarop je op karpers kunt vissen. Je kunt dit immers zowel op een actieve- als passieve manier doen. De keuze wat voor jou de beste karperhengel is, hangt hier voor een groot deel van af. Als je actief gaat vissen, ga je zelf op zoek naar de verblijfplaats van de karpers en loop je hiervoor langs de waterkant. Deze vorm van karpervissen wordt ook wel penvissen genoemd. Je maakt hierbij gebruik van een dobber en voer waarbij je dicht op de bodem vist. Voor het actief vissen kun je het beste een karper penhengel gebruiken. 

Als je op een passieve manier de karpers probeert te vangen, kun je het beste gebruik maken van een karper loodhengel. Het aas wordt door het lood aan de vislijn op de bodem gehouden. Bij deze vorm blijft de hengel op één plek liggen en wacht je op een passieve manier op het moment dat je beet hebt. Dit zal het moment zijn dat de karper voorbij zwemt en zichzelf haakt door het eten van het aasvoer. Omdat boilies het meest gebruikte aasvoer is, wordt deze vorm van karpervissen ook wel boilie visserij genoemd. Een andere term voor deze vorm van vissen is “afstandsvisserij”. Dit refereert uiteraard naar het feit dat je iets verder van de oever af gaat vissen.

goede karperhengel

Hoe lang is een goede karperhengel?

Het antwoord op de vraag hoe lang een goede karperhengel is, hangt af van de manier van vissen die je gaat beoefenen. Voor afstandsvisserij heb je een veel langere hengel nodig om de gewenste afstand te overbruggen. In dit geval kun je het beste kiezen voor een karperhengel met een lengte tussen de 3.90 en de 4.10 meter (13 of 14 feet). Penvisserij gaat je het beste af als je een iets kortere hengel gebruikt waarbij je moet denken aan een afmeting tussen de 3.60 en 3.90 meter (12 of 13 feet). Als dit niet praktisch is omdat je vanuit de bosjes of een boot vist, is het uiteraard ook mogelijk om voor een 3.00 meter (10 feet) hengel te kiezen. 

Wat houdt een testcurve in en wat zijn in dit opzicht goede karperhengels?

Een ander punt waar je goede karperhengels op kunt selecteren is de test curve. Dit is een waarde voor de sterkte van de hengel dus hoeveel gewicht deze kan verdragen. Deze waarde wordt uitgedrukt in Engelse ponden (Lb of Lbs). Als je dit wil terugrekenen naar onze maataanduidingen is het belangrijk om te weten dat 1 pond gelijk staat aan 0,453 gram. De curve belasting is dus een waarde voor het gewicht een de top van de hengel waardoor deze een hoek van 90 graden maakt. Gemiddeld gezien is voor Nederlandse begrippen een hengel van 2.25 of 2.50 Lbs een prima keuze. Hierbij zit echter wel een verschil of je een penhengel hebt of gaat vissen op langere afstanden. De testcurve van een penhengel is relatief laag, 1.5 Lbs tot 2.0 Lbs. Bij lange afstand visserij heb je juist een hoge testcurve omdat je ook op grote afstand kracht op je hengel wilt uitoefenen. De gemiddelde testcurve voor dit soort karperhengels zal al snel tussen de 2.5 tot 4.0 Lbs liggen.

Wat wordt er bedoeld met “de actie van een karperhengel”?

De actie van een karperhengel is een term voor de tijdsduur dat een hengel weer in de originele positie komt nadat deze gekromd is geweest. Hierin is niet eenduidig aan te geven wat een betere optie is want ook dit hangt van je manier van vissen af. Een langzame actie is prettiger als je de karpers onder de kant probeert te vissen. Je kunt immers met dit soort hengels meer controle op de vis proberen uit te oefenen en je hebt meer mogelijkheden om snel te kunnen reageren op het moment dat de vis toehapt. Als je over een lange afstand vist, is stabiliteit weer een groot voordeel. In dit geval is een snelle actie van de karperhengel gunstiger.

beste karperhengels

Wat zijn de eisen aan de ogen van een hengel om op karpers te vissen?

Over het algemeen wordt aangenomen dat hoe meer ogen (draadgeleiders) een hengel om op karpers te vissen heeft, hoe beter het is. Dit is echter niet het geval. Het buigen van de hengel wordt bevorderd als deze veel ogen heeft maar de weerstand wordt ook wel groter. Dit merk je bij het werpen. Je kunt een minder grote afstand afleggen. In dit opzicht is de diameter van de ogen een belangrijk criterium bij het kiezen van de beste hengel om op karpers te vissen. Vooral een relatief klein startoog levert veel weerstand op. Ook in dit opzicht zijn er belangrijke verschillen waar te nemen tussen penhengels en afstandshengels. Penhengels hebben meer geleide ogen. Omdat je met een afstandshengel wat verderaf vist, is bij dit soort hengels vooral de diameter van de ogen belang om de gewenste afstand te halen.

Wat is de ideale molenvoetafstand van een karperhengel met molen?

De molenvoetafstand van een karperhengel met molen is een term die betrekking heeft op de lengte van het handvat van het handvat van de hengel en de plek waar de molen bevestigd is. De ideale lengte hiervan is afhankelijk van je lichaamslengte. Je kunt dit eenvoudig voor jezelf vaststellen door je arm te strekken. De afstand van je oksel naar je hand is de ideale molenvoetafstand.    

Wat zit er inbegrepen bij een karperhengelset? 

Als je geen zin hebt om al dit bovenstaande uit te zoeken, is een karperhengelset een prima keuze. Dit zijn complete sets die tegen een relatief voordelige prijs worden aangeboden. Het voordeel is dat dit kant en klare sets zijn waarbij alle elementen perfect op elkaar passen. In veel gevallen bestaat zo’n karperhengelset uit twee karperhengels, karpermolens met karperlijnen, een rodpod, beetmelders, swingers, achtersteunen en een foudraal. Gaat je voorkeur toch uit naar het zelf samenstellen van je materiaal? Dan weet je nu wat de beste karperhengel van 2021 is.