Op de huidige generatie fietscomputers kun je niet alleen zien hoe ver en hard je hebt gefietst, er zitten ook kleine coaches en navigators in verstopt. Navigeren is wel een van de leukste ontwikkelingen van de laatste jaren. Zo verdwaal je niet meer en kun je in onbekend gebieden routes van de locals narijden.

Over hoe je die routes nou op je Garmin zet heerst nog wel eens wat verwarring. Het kan dan ook op verschillende manieren.

1. GPS-bestand

Het begint met het maken of opduiken van een mooie route. Dat maken kan in Garmin’s eigen software, maar ook in Komoot, GPSies, Strava en vele andere aanbieders van navigatiesoftware. Het kan ook zijn dat je een bestaande route wilt overnemen. Dan heb je het bestand nodig dat op .gpx eindigt.

2. Connect app
De makkelijkste manier om een route op je Garmin te krijgen is met behulp van de gratis Connect app op je telefoon. Een gpx-bestand dat je opent met Connect kun je naar je toestel toesturen via Bluetooth. Vervolgens kun je deze route starten en brengt de Garmin je netjes naar de start. Je moet dan wel altijd eerst even je toestel synchroniseren met je telefoon, want anders staat de route nog niet op je Garmin.

3. Computer
Bewaar je jouw gps-files op je computer, dan kun je de Garmin met een usb-kabeltje aansluiten en het gpx-bestand van de route die je wilt fietsen in de map ‘NewFiles’ op de fietscom- puter zetten. De volgende keer dat je de Garmin start, worden alle gpx-bestanden die in de map staan geladen en vind je ze terug onder de ‘opgeslagen koersen’.

4. Andere partijen
Net als andere fietscomputermakers heeft ook Garmin gezorgd voor aansluiting op ‘third party’ apps als Komoot en Trailforks. Daarmee kun je de routes die je bijvoorbeeld bewaart (of zelf maakt) in je eigen Komoot-account, direct op je Garmin terugvinden. Superhandig. Je moet daarvoor wel even eenmalig de koppeling tussen Garmin en de derde partij maken. Dat gaat via Garmin’s IQ Store. Je installeert de widget (ze hebben er heel veel) via de store en krijgt dan eenmalig een koppelcode, die je op Komoot moet invoeren. Een kind kan de was doen.

5. Ter plekke maken
In je Garmin zitten de fietskaarten van de hele wereld. Je kunt dus ook ter plekke een route uitzetten. Dat kan gewoon door een begin- en eindpunt in te geven. Dat kan door te kiezen op de kaart, via postcode, POI, wat je wilt. Tussenpunten ingeven kan ook nog. Je Garmin berekent daarna de beste route voor je. Zo kun je ook simpel naar huis navigeren als je toch eens niet meer precies mocht weten waar je verzeild bent geraakt.


Dit is een artikel uit Fiets 09/2020, hier voor €6,95 te bestellen.