Dit zijn de beste allround werphengels van 2021   

DLT Galaxy ULDLT Galaxy UL Spinhengel

De DLT Galaxy UL spinhengel heeft een lengte van 1,95 meter. Hiermee is het niet de langste werphengel maar zeker ook niet de kortste optie. De hengel is gemaakt van carbon en is dan ook van een uitstekende kwaliteit. De DLT Galaxy UL spinhengel heeft een werpgewicht van 2 – 8 gram en heeft een zwart/ bruine kleurstelling.

Bestel de DLT Galaxy UL Spinhengel bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

Laatste Amazon prijs update was op: 12 januari 2021 16:07

DLT Arrow SpinhengelDLT Arrow Spinhengel 2.70 meter

De DLT Arrow Spinhengel heeft een lengte van maar liefst 2,70 meter. Dit is dus een van de langere werphengels waarvoor je kunt kiezen. De hangel is gemaakt van het sterke carbon en heeft een fors werpgewicht van 15 – 35 gram. De DLT Arrow Spinhengel is uitgevoerd in een zwarte kleurstelling.

Bestel de DLT Arrow Spinhengel 2.7 bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

Laatste Amazon prijs update was op: 12 januari 2021 16:07

Shimano Scimitar AX SpinShimano Scimitar AX Spinning EVA 270 MH

De Shimano Scimitar AX Spinning EVA 270 MH is een hengel van een van de bekendere merken op dit gebied. De hengel heeft een lengte van 2,70 meter en is gemaakt van carbon. De Shimano Scimitar AX Spinning EVA 270 MH heeft een werpgewicht van 15 – 50 gram en heeft een zwart rode kleur.

Bestel de Shimano Scimitar AX Spinning EVA 270 MH bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

DLT Arrow SpinhengelDLT Arrow Spinhengel 2.40 meter

De DLT Arrow Spinhengel is een hegel die ook zeker in dit rijtje van beste allround werphengels van 2021 past. Het is een hengel met een lengte van 2,40 meter. Net als alle hengels die we bij je aanbevelen als de beste werphengel, is ook deze hengel gemaakt van carbon. De DLT Arrow Spinhengel heeft een werpgewicht van 15 – 35 gram en is uitgevoerd in een zwarte kleurstelling.

Bestel de DLT Arrow Spinhengel 2.4 bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

Laatste Amazon prijs update was op: 12 januari 2021 16:07

Fox Rage Prism Jerk Casting Rod 180 cmFox Rage Prism Jerk Casting Rod

De Fox Rage Prism Jerk Casting Rod is een Baitcasthengel. De karakteristieke eigenschappen van zo’n hengel en het verschil tussen deze hengel en een spinhengel lees je verderop in dit artikel. De Fox Rage Prism Jerk Casting Rod heeft een lengte van 1.80 meter en is gemaakt van carbon. Het werpgewicht van deze hengel is 20 – 40 gram. Deze hengel heeft zowel rode, zwarte als grijze accenten.

Bestel de Fox Rage Prism Jerk Casting Rod bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

Waarom het lastig is om een allround vishengel te kopen

Als je een beginnende visser bent, zul je een goede hengel willen aanschaffen waarmee je op een prettige manier kennis kunt maken met deze hobby. Je staat dan ook meteen voor een uitdaging. Er is een zeer veelzijdige keuze aan hengels en er is niet zoiets als de beste hengel voor iedereen. Een goede keuze voor een werphengel is afhankelijk van waar je vist (dicht bij de kant, wat verder van de kant af of wellicht vanaf een boot) en waarop je gaat vissen. Niet iedere vishengel is even geschikt om de strijd aan te gaan met bijvoorbeeld een karper. Om deze sterke vissen te vangen heb je een echte karperhengel nodig. Een werphengel is dan ook een type hengel die flink kan variëren in grootte. Het is dus lastig om een allround vishengel te kopen. 

Hoe je de voor jou beste allround werphengel kunt kiezen

Bij het kiezen van de voor jou beste allround werphengel spelen je eigen techniek en je vis voorkeuren een grote rol. Je kunt hierin immers onderscheid maken tussen oppervlakte visserij waarbij je gebruik maakt van een dobber, bodemvisserij waarbij je gebruik maakt van lood en kunstaas visserij. Dit zijn vistechnieken die zeer sterk van elkaar verschillen. Kijk alleen meer naar de beetindicatie. Als je gaat vissen met een dobber, zie je aan de bewegingen van de bobber dat je beet hebt. Als je met lood gaat vissen, kiest je vaak meer voor een wat statische vorm van bodemvisserij. In dat geval heb je een beetmelder nodig om je te attenderen. Als je gaat vissen met aas, voel je aan de hengel dat de vis heeft toegehapt.

Het bovenstaande brengt ons bij de techniek van het vissen. Ook hierin is er een onderscheid te maken. Als je met kunstaas gaat vissen, moet je de bewegingen van de hengel goed aanvoelen. Deze bewegingen voel je het beste als je met een relatief korte werphengel gaat vissen. Daarnaast kun je met een korte werphengel beter reageren op de activiteit van de vis en heb je een betere kans om dit te kunnen controleren. Omdat het werpgewicht van dit soort hegels te hoog is, kun je met dit soort hengels niet op de bodem vissen. Uiteraard zijn dit soort korte hengels ook niet praktisch om met een dobber te vissen omdat je in dat geval wat verder van de kant af wilt vissen. Hengels die je gebruikt voor het “dobbervissen” zijn uiteraard ook niet geschikt om op de bodem te vissen omdat de constructie (de montage) hiervoor te licht is.

werphengel-kopen

Welke werphengel voor welke vis?       

Wat verder goed is te benoemen is dat ook de vis zelf wel wat eisen kan stellen aan jouw werphengel. Zoals aangegeven kan een karper behoorlijk groot en sterk worden. Je hebt dan ook een stevige hengel nodig wil je erin slagen deze vissoort uit het water te halen. Een baars of een voorn kun je weer beter vangen met een lichtere hengel. 

Dit zijn de drie meest populaire allround werphengel soorten

  • Een matchhengel
  • Een spinhengel
  • Een baitcasthengel

Wat is een matchhengel?

Een matchhengel is een allround werphengel waarmee je verschillende soorten vis kunt vangen mits je een lichte dobber gebruikt. De vissoort die je met deze hengel vangt is afhankelijk van wat voor aas je aan de dobber bevestigd. Als je stukjes brood aan het haakje bevestigd, zullen hier witvissen zoals de voorn of brasem op afkomen. Als je maïs aan het haakje bevestigd, is er een kans dat een karper toehapt. Als je ervoor kiest om pieren aan de haak te bevestigen, kan er wel eens een baars geïnteresseerd zijn. Je kunt een matchhengel gebruiken om zowel dicht bij de oever als op iets grotere afstand te vissen.

Wat is een spinhengel?

Een spinhengel is een allround werphengel waarmee je een grotere kans hebt om roofvissen te vangen in zowel zoet- als zout water. Je kunt hierbij gebruik maken van diverse soorten kunstaas zoals pluggen, lepels of spinners. De keuze hiertussen hangt af van het maximale werpgewicht. Voor baars en forel kies je voor een maximaal werpgewicht van 20 gram. Ben je op zoek naar de beste spinhengel om snoekbaarzen te vangen? Kies dan voor een werpgewicht van 20 tot 60 gram. Als je een snoek wilt vangen, moet het werpgewicht overigens nog iets hoger zijn. Dit is overigens geen goed idee als je een beginnende visser bent. In dat geval maak je de beste keuze voor een werpgewicht van zo’n 25 gram. Het is het vlotst te hanteren en het is bovendien de beste allround werphengel.  

Wat is een baitcasthengel?

Een baitcasthengel is een allround werphengel die je gebruikt om te vissen met kunstaas. Deze werphengels zijn vrij eenvoudig te herkennen aan de specifieke greep, de triggergreep. Hierdoor vis je met de ogen van de hegel naar boven ter voorkoming dat de hengel draait of kantelt. Het is een prima hegel om in één hand te houden een prima optie voor de beginnende visser.

Waar let je op als je een allround werphengel met molen gaat kopen?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een allround werphengel met molen gaat kopen. Allereerst het materiaal van de hengel. Zoals je in ons lijstje van beste allround werphengels van 2021 ziet, zijn hier alleen hengels van carbon in opgenomen. Dit is zeer sterk materiaal dat ook zeer licht is in gewicht. Je zou kunnen kiezen voor het nog sterkere kevlar maar dit is een veel duurdere optie. Als je kiest voor een hengel van carbon waarin glas is verwerkt, zal deze beter bestand zijn tegen een plotseling heftige reactie van een flink tegenspartelende vis.

De lengte van de voor jouw beste allround werphengel is afhankelijk van de manier waarop je gaat vissen. Als je het vis dat dicht bij de kant zwemt wil vangen, kun je de keuze maken voor een hengel van 3.60 en 3.90 meter (12 of 13 feet). Je kunt overigens voor nog een maat kleiner kiezen als je vanaf een boot of vanuit de bosjes vist. In dat geval is een 3.00 meter (10 feet) hengel een prima keuze. Als je op een wat grotere afstand vist, kun je kiezen voor een lengte tussen de 3.90 en de 4.10 meter (13 of 14 feet). In dit laatste geval heb je een wat stabielere hengel nodig. 

Met betrekking tot de ogen aan de werphengel is vooral een grotere diameter van belang om een grotere afstand te kunnen bereiken. De reden hiervoor is eenvoudig: als deze ogen (en dan vooral de startoog) een kleine diameter heeft, is de weerstand groter met als gevolg dat je een minder grote afstand kunt bereiken. Het aantal ogen speelt hierin geen grote rol. Tot slot is de molenafstand van belang voor het bepalen van de voor jou beste allround werphengel van 2021. Waar de bovenstaande keuzes misschien best lastig zijn, is dit heel eenvoudig te bepalen. Strek hiervoor je arm en meet de afstand van je hand naar je oksel. Dit is de voor jou ideale molenafstand.

Beste allround werphengel van 2021 kopen?

Zoals je merkt is de beste allround werphengel van 2021 dus een vrij persoonlijke keuze dat afhangt van veel factoren. Als je de bovenstaande punten voor jezelf als leidraad aan kunt houden bij het maken van je keuze, koop je een hengel die bij je past. Als je hierbij ook nog een van de opties koopt die we hierboven aanbevelen als de Beste allround werphengel van 2021 maak je een veilige keuze en heb je een zeer reële kans op een goede vangst!