Goede winterkleding is essentieel om in deze tijd met plezier de fiets op te stappen. De GORE C5 winterkleding is wat mij betreft geschikt voor alle koude trainingsritten. Meer informatie over de kleding vind je hieronder.

Ik geef toe: fietsen doe ik bij voorkeur in de lente, zomer of herfst. Niet omdat ik met slecht weer niet de deur uit ga, maar omdat ik het juist fijn vind om tijdens het fietsen ergens te komen waar ik normaal gesproken niet kom. Lekker ergens naar toe fietsen en halverwege een taartje eten, om vervolgens weer terug te rijden en moe maar voldaan de tuinstoel in te ploffen. Zo ziet voor mij een ideaal fietsritje er eigenlijk wel uit.

En daar zit direct het probleem: in de wintermaanden is van dat alles geen sprake, even de lockdown – waardoor je niet eens met meerdere mensen mag fietsen en zo’n beetje alles gesloten is – daargelaten. Fietsen doe je in de wintermaanden omdat je het extreem leuk vindt of omdat je een doel voor ogen hebt. ‘Gewoon’ even de fiets opstappen gebeurt nu eenmaal iets minder. De fietstrainer wordt uit de schuur gehaald en anders wel de crosser uit het vet. Op de weg fietsen? Mwah, af en toe, maar niet te lang.

GORE C5 winterkleding

Bevroren tenen, koude vingers, bevroren oren en gevoelloze bovenbenen; ik zit er allemaal niet op te wachten. Goede winterkleding en bijbehorende accessoires zijn daarom essentieel voor mij. Gelukkig beschik ik over goede winterkleding en helpt onder andere GORE mij de winter door (dat zou zomaar een mooie slogan voor ze zijn), want hun nieuwste wintersetje uit het topsegment tovert iedere keer weer een lach op mijn gezicht en zorgt ervoor dat zelfs ik héél af en toe mijn huis uit kom in de wintermaanden…

Immers: het is zonde om zo’n setje niet te testen. Het gaat om de C5 GORE-TEX Infinium Thermo Jacket en bijbehorende C5 Thermo Bib Tight+, een hele mond vol. Als we op de site van GORE naar alle beschikbare jassen kijken wordt een hoop duidelijker. Alle ‘Shakedry’-jassen zijn duur (maar uiteraard wel heel goed) en daarna volgen alle ‘gewone’ jassen, zoals dus de C5, C3 en Phantom Jacket. Goedkoop zijn ze niet, maar toch had ik de adviesprijs iets hoger verwacht.

Favoriet
Want ik rijd al een paar maanden met dit setje en ben enorm tevreden. Ik heb drie favoriete fietsjassen voor verschillende omstandigheden, en samen met een jas van Assos droeg ik tot vorig jaar altijd de C7 Windstopper van GORE. Een stukje duurder, maar heerlijk warm onder zelfs de meest koude omstandigheden. De C5 is wel aardig met de C7 te vergelijken, al blijkt de C7 wel iets duurder te zijn en is de C5 alleen ‘winddicht’, terwijl de C7 ook ‘waterafstotend’ is, volgens GORE.

GORE C5
Opvallen is geen probleem met dit setje van GORE.

Terug naar de C5 Thermo Jacket. Dit is dus een jas om het warm van te krijgen. Windproof, goed voor omstandigheden tussen de 5/15 graden en met een gewicht van 440 gram niet zwaar. De jas is in drie ‘smaken’ te koop: fluorgeel, zwart en blauw. Bij alle versies is opvallen geen probleem, want het GORE-logo reflecteert goed en ook de ritssluiting geeft kleur. De versie in het fluorgeel – die ik mocht testen – is uiteraard nog nét iets opvallender.

De jas zit perfect en sluit mooi aan. Ik bestelde de jas in maat M en dat blijkt dus ook gewoon goed te zitten. Mijn armen zitten er goed in (niet te lang, niet te kort) en de jas ‘trekt’ niet omhoog. De achterkant van de jas heeft een extra strookje ter hoogte van de billen om alles op zijn plek te houden. Zo valt de jas mooi over de broek, waar ik ook weinig op aan te merken heb. Ook de zachtere mouwen vallen mooi over de polsen.

GORE C5GORE C5
De voor- en achterkant van de jas. Fluorstrepen bij de rits, grote achterzakken achterop.

De broek voelt niet direct als een tweede huid, zo eerlijk moeten we zijn. Aerodynamisch is het ook allemaal niet, want je voelt wel echt dat je een broek aantrekt. Logisch bij een winterbroek, maar het is wat dat betreft kiezen of delen: of snel fietsen of aangenaam fietsen. De bretels voelen fijn aan en hebben een lichte stretch. Opvallend is dat de linkerbretel fluorgeel kleurt en de rechter gewoon zwart is. De zeem met een lengte van 71,5 centimeter bevalt mij goed en heeft mij vooralsnog geen problemen opgeleverd. Ook hier is de Windstopper-technologie toegepast: goed ademend spul met een windproof-voorkant voor optimaal comfort. De DWR-coating zorgt ervoor dat de broek waterbestendig is.

Kritiek op de kleding heb ik eigenlijk niet, dus is het een saaie review. Bij GORE weet je gewoon bijna altijd dat wat je koopt ook echt goed is. Ja, de prijs is hoog, maar daar krijg je – en dat is geen marketingtaal – wel iets voor terug. Met dit setje overleef je de wintermaanden wel. En niet alleen van 2020/2021, maar ook de jaren erop.

Voor €199,95 haal je de Infinium Thermo Jacket in huis. Mocht fluorgeel niet je kleur zijn, dan is-ie er ook in het oranje, zwart of blauw. De maatvoering loopt van S tot en met XXL. De C5 Thermo Bib Tight kost €149,95 en is eveneens verkrijgbaar in de maten S tot en met XXL. De kleuren: zwart en zwart/fluorgeel.


Alle kleuren op een rij.