Het NK veldrijden gaat niet door (want: ‘geen topsport’), maar gelukkig schatten ze bij onze zuiderburen het veldrijden wel hoog in. Wout van Aert hoopt net als in 2016, 2017 en 2018 de driekleur te veroveren en Sanne Cant mikt bij de vrouwen op maar liefst haar twaalfde titel op rij. Maar waar is het op tv te zien?

Eerst even wat meer duiding. Het BK vindt plaats in Meulebeke, West-Vlaanderen. Publiek is uiteraard niet welkom, maar alle toppers zijn wel van de partij. Bij de mannen is Van Aert de grote favoriet. De renner van Jumbo-Visma won dit crossseizoen twee van de negen veldritten en pakte al drie keer de Belgische titel in het veld. Echter, de laatste twee kampioenschappen werden gewonnen door Toon Aerts en Laurens Sweeck.

Gaat hij dit jaar opnieuw naast de titel grijpen? Nee, die kans is klein. Vorig jaar verscheen Van Aert met slechts twee crossen in zijn benen aan de start van het BK. Vijf maanden daarvoor kwam Van Aert nog hard ten val in de Tour de France, dus verscheen hij zo goed als zonder wedstrijdritme aan de start van het BK en werd ‘slechts’ vijfde. De vraag is wie Van Aert kan bedreigen. Sweeck is uit vorm, Aerts beleeft ook niet zijn beste periode en Iserbyt kampt met veel fysieke problemen. Michael Vanthourenhout misschien? Dat zijn wel de namen om in de gaten te houden.

Bij de vrouwen wordt het op papier ook niet echt spannend. Sanne Cant wordt er door Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Lucinda Brand geregeld afgereden, maar daar heeft ze zondag geen last van. Laura Verdonschot, Alicia Franck en Lotte Kopecky zijn de enige rensters die Cant van haar twaalfde titel op rij af kunnen houden. Waar zijn de crossen te zien? Sporza is er uiteraard live bij.

Belgisch kampioenschap veldrijden op tv (zondag):
– Vanaf 13.45 uur op Sporza (één) de vrouwen
– Vanaf 15.15 uur op Sporza (één) de mannen

Sanne Cant