De Prorace Chaos is een van de weinige racers die tegenwoordig nog worden aangeboden met velgremmen. Als DSQ wordt hij ook met schijfremmen aangeboden. Zowel bij deze Chaos als de DSQ spatten de aero pretenties er vanaf.

De carbon Chaos heeft een lage aanzet van de kamm tail achtervorken, geïntegreerde zadelpenklem met driehoekige aerodynamische zadelpen, oversized onderbuis en bij de zitbuis en schuine buis een inkeping. Het meest in het oog springend is de cockpit – die ziet er ingewikkelder uit dan-ie eigenlijk is. Een losse aero stuurpen met speciale spacers en een afdekkapje waar je, als je dat verwijdert, de twee derailleurkabels en de achterremkabel ziet lopen. Die verdwijnen via de balhoofdbuis in de onderbuis.

Prorace Chaos

De Chaos heeft nog een rem onder het bracket; die voorziening is vrijwel totaal verdwenen. De reden: de schijfremmen. Nu zijn we nooit echt fan geweest van zo’n rem, maar dat was vooral in het begin toen er nog wel eens ‘Chinese’ direct mount-remmen werden gemonteerd. Deze fiets heeft een Ultegra 8000-rem en die doet het prima. Ja, je moet er echt een sprint à la Ewan uit persen wil je de velgen tegen de remmen aan laten lopen – en dat is niet iedereen gegeven. Het frame kost los 1.699 euro en compleet vanaf 2.599 euro.

Zo compleet weegt de Chaos 8,00 kilo. Netjes voor een aero racer, maar gewicht speelt toch een kleinere rol dan een ‘snel’ gevoel. Dat merk je eigenlijk pas als je opstapt. Het lekkere suizen van de wielen, de klik als je schakelt en het doorkomen van wat geluid onder je. Het is geen martelkamer. De geometrie is gewoon allround, het stuurgedrag heel erg voorspelbaar en de vorm van het compact stuur is weloverwogen gekozen. Gewoon een heel lekkere racer.

Prorace heeft een eigen lakkerij en er is heel veel mogelijk qua kleuren en designs. Wij zouden zeggen: leef je uit. Voor ongeveer 400 euro kies je je eigen kleurenpallet. Dan maak je van ‘gewoon’ een goede racer jouw eigen racer. Dat levert vast en zeker likes op.

Prorace Chaos


De rem zit mooi verstopt.. 

Prorace Chaos
Direct mount-voorrem. 


Dit is een artikel uit Fiets 12/2020, hier te koop voor €6,75.