Eerst dacht ik nog dat het kwam door mijn eigen ongeduld, maar toen bleek er toch een groter probleem achter te schuilen. Sinds 1 januari hebben onder andere de sporthorloge’s grote problemen om een goed GPS-signaal te vinden. Vervelend, maar hoe los je het op?

Want als je voor het eerst in 2021 een rondje gaat fietsen, ziet het rondje er eerder uit alsof je een triatlon hebt afgewerkt. Normaal gesproken duurt het bij mij niet lang voordat er een goed GPS-signaal is gevonden, maar zaterdag duurde het wel erg lang. Ik besloot om maar gewoon te starten, met als gevolg dat ik – zo bleek na afloop – onjuiste gegevens op mijn telefoon zag verschijnen. De gemiddelde snelheid klopte niet en ook de route week nogal af van de werkelijkheid (onder de Erasmusbrug zwemmen raad ik niemand aan).

Een foutje van Strava? Nee, Strava kan er niets aan doen. Het gaat in Jip-en Janneke-taal om het verouderde CPE-bestand van onder andere horloge’s van Garmin, Polar, Wahoo en Suunto. Het CPE-bestand geeft een schatting van waar de satellieten zich ongeveer bevinden, maar dat bestand is (of was) dus verouderd. Normaal gesproken werkt het horloge alles automatisch bij, maar nu niet. Daardoor maakt het horloge nu gebruik van verkeerde schattingen en wijkt de route af van het oorspronkelijke parcours.

Satellieten

Maar wat doe je er nu aan? DC Rainmaker schrijft dat het volgens sommige bedrijven ligt aan de 53ste week, waarin wij ons vorige week nog bevonden. Nu moet het probleem verholpen zijn. Volgens Garmin, dat afgelopen weekeinde met een statement kwam, helpt het om vijf minuten buiten te zoeken naar GPS-signaal. Zelf bleef het bij mij beperkt tot één training met onjuiste gegevens, want een dag later was alles alweer verholpen en lijken de juiste satellieten weer gevonden te zijn. Opnieuw was ik ongeduldig en duurde het vinden van een GPS-signaal erg lang, maar ditmaal bleek alles achteraf wel te kloppen.

Kortom: het probleem heeft zichzelf waarschijnlijk wel verholpen en anders is het goed om contact op te nemen met een van de bedrijven.