Geen categorie is op dit moment populairder dan gravelbikes. Heb je als fietsmerk niet minstens één zo’n model in je collectie, dan tel je niet meer mee. Bianchi blijft gelukkig gewoon meetellen, want naast de Impulso Allroad die ze al hadden, is er nu ook de Arcadex. Een carbon gravelbike voor gravelaars met haast.

Twee kleuren, twee uitvoeringen

De fiets is er in twee kleurstellingen: Celeste en Gold Storm, beiden vergezeld van een Blue Note Glossy tint. Sorry, ik verzin die namen ook niet zelf. Het frame is gemaakt van carbon en heeft ruimte voor 42 millimeter banden, of 47mm als je er een setje 650b wielen instopt.

Aan schroefgaatjes voor dragers en spatborden is natuurlijk gedacht en je kunt er zowel mechanische als elektrische groepsets op kwijt. Dankzij speciaal gevormde spacers lijkt de aero balhoofdhuis zo door te lopen in de stuurpen, het levert een fraaie cockpit op. De fiets is er alleen voor gebruik met remschijven, daar is de eveneens carbon voorvork netjes op toegerust. Je kunt kiezen uit vijf maten: XS, S, M, L en XL. Een frame weegt (in mt. M) 1100 gram, de vork doet daar nog 480 gram bij. De chainstay lengte wordt aangepast aan de framegrootte.

De remleidingen lopen binnendoor en je hebt de keuze uit zowel een enkel als een dubbel voorblad. De remklauwen zijn van het flat mount type en de wielen zet je vast met 12mm steekasssen. De fiets wordt afgemonteerd met een gravelstuurtje met een 16 graden flare (de uiteindes wijzen dus iets naar buiten, voor meer controle) en een 0 graden stuurpen.

Beide kleuren zijn er in twee uitvoeringen. Een GRX810 en een GRX600. Allebei met een 1×11 Shimano GRX groepset, zoals de naam al doet vermoeden. Verder een Alexrims wielset en WTB Riddler banden in 37mm breedte. Remmen doe je met 160mm schijven. De 810 wordt afgemonteerd met een complete 810 groepset. Je zou verwachten dat de 600 dan met een 600 groepset zou komen, maar die krijgt een mengelmoesje van GRX400, 600 en 800 componenten. Beide fietsen krijgen de 11-speed ketting van KMC.

De prijs ben je vast ook wel benieuwd naar? De Bianchi Arcadex GRX600 gaat 2690 euro kosten. De GRX810 komt op 2990 euro.

Foto’s: Olafpics

Meer info: bianchi.com/bikes/road/gravel-road/