Het was een raar wielerjaar met veel grote koersen in heel korte tijd. Welke Nederlanders zegevierden er in de UCI .1 koersen of hoger? Dit waren de succesvolste Nederlandse mannen van 2020.

7. Olav Kooij, 1 overwinning
We beginnen met Olav Kooij, de nummer 7 van deze lijst. Waarom 7? Nou, simpelweg omdat er maar zoveel Nederlandse renners succesvol waren op .1 niveau of hoger. Kooij won afgelopen corona-seizoen maar liefst zeven UCI-wedstrijden, waarvan zes op UCI .2 niveau. De 19-jarige renner van de opleidingsploeg van Jumbo-Visma werd daarvoor met een driejarig contract bij de profs beloond. Zijn mooiste zege boekte hij op de openingsdag van Settimana Coppi e Bartali. In een sprint was hij de snelste. Dat belooft wat voor 2021.

Pascal Eenkhoorn 2020

6. Danny van Poppel, 1 overwinning
Danny van Poppel keert volgend jaar terug op World Tour-niveau. De oud-renner van Vacansoleil-DCM, Trek, Sky en Jumbo-Visma won dit jaar de Gooikse Pijl en behaalde mooie ereplaatsen in Milaan-Turijn (5de) en Brussels Cycling Classic (11de). Volgend jaar mag hij zich vaker op het hoogste wielerniveau tonen, want zijn ploeg Intermarché Wanty Gobert is gepromoveerd naar de World Tour.

Danny van Poppel 2020

5. Pascal Eenkhoorn, 1 overwinning
De 23-jarige Eenkhoorn won dit jaar net als Kooij een rit in Settimana Coppi e Bartali. Net als Kooij deed hij dat in een sprint, maar in tegenstelling tot zijn toekomstig ploeggenoot die op het vlakke succesvol was, zegevierde Eenkhoorn in een heuvelachtige rit. Diego Ulissi (niet de minste) werd verslagen. Eenkhoorn eindigde ook als vierde op het NK, al zal Jumbo-Visma daar niet met veel plezier aan terugdenken. Ondanks een overtalsituatie stond er namelijk geen maat op de eenzame Mathieu van der Poel.

pascal eekhoorn 2020

4. Cees Bol, 1 overwinning
Hij ging als kopman van start in de Tour de France, en dat als sprinter. De 25-jarige Zaandammer was tweemaal heel dicht bij de overwinning, maar helaas bekroonde hij een prima Tour niet met een mooi souvenir. Voor Sunweb was het wel een ongekend succesvolle Tour dankzij onder anderen Sören Kragh Andersen en March Hirschi. Helemaal in het begin van het seizoen boekte Bol zijn enige overwinning. Dat deed hij in de Ronde van Algarve.

Cees Bol 2020

3. Dylan Groenewegen, 3 overwinningen
Op nummer 3 staat misschien wel de meest besproken Nederlandse wielrenner van 2020. Waarom is inmiddels wel duidelijk, maar het staat vast dat de sprinter van Jumbo-Visma tot de start van de Giro d’Italia een schorsing uit moet zitten vanwege het incident met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. Tot dat ene moment in Polen won Dylan Groenewegen drie koersen, allemaal in het voorjaar. Hopelijk lacht het leven Groenewegen in 2021 meer toe op wielergebied. Privé gaat het Groenewegen wel voor de wind: hij wordt voor de eerste keer vader en gaat trouwen met zijn vriendin Nine.

Dylan Groenewegen 2020

2. Fabio Jakobsen, 4 overwinningen
Ook Fabio Jakobsen won in het voorjaar drie koersen. Wrang genoeg kreeg hij ook in de etappe waarin hij ten val kwam de overwinning toegewezen, waardoor hij als nummer 2 eindigt in het lijstje met succesvolste Nederlandse wielrenners van 2020. Jakobsen lag dagenlang in coma en is na een lange revalidatie inmiddels op de weg terug. De oude is hij nog niet, maar het belangrijkste is dat hij alweer op de fiets zit en samen met zijn vriendin aan de conditie werkt. Jakobsen gaat zelfs al mee op trainingsstage met zijn ploeg Deceuninck-Quick Step en zien we misschien in 2021 wel weer terug in het peloton, maar: alles op zijn tijd. Wie had dat verwacht…

Fabio Jakobsen 2020

1. Mathieu van der Poel, 5 overwinningen
Maar de succesvolste Nederlandse renner van 2020 is Mathieu van der Poel. Het voorjaar verliep voor Van der Poel na een goed crossseizoen niet zoals gepland, mede door ziekte. Bij zijn terugkeer in augustus moest Van der Poel ook nog even warmdraaien alvorens hij op de VAM-berg op indrukwekkende wijze de Nederlandse titel pakte. Bij die zege bleef het niet. Van der Poel won een rit in de Tirreno-Adriatico, won de slotrit van de BinckBank Tour (en daarmee ook het eindklassement) en won de Ronde van Vlaanderen na een adembenemend gevecht met Wout van Aert. Kortom: vijf prachtige overwinningen op de weg, want in het veld zijn de zeges inmiddels niet meer te tellen.

Mathieu van der Poel 2020