Er gaat geen dag voorbij zonder dat we met fietsen bezig zijn op de redactie. Is het niet werkgerelateerd, dan is het wel voor het plezier. Of juist om prijzen te pakken. Dan wel virtueel, dan wel in het echt. En zo komt er van alles voorbij. In dit rare ‘coronajaar’ hebben we minder fietsen getest dan gebruikelijk. Modellen waren niet of slecht leverbaar en ook alle introducties en perskampen werden gecanceld. Toch blijft er genoeg over, hierbij onze top vijf favoriete mountainbikes die dit jaar de redactie zijn gepasseerd.

Marin Riftzone

Mijn absolute favoriet dit jaar. Bergaf haast een enduro bike, maar ook op de vlakkere Nederlandse trails heel goed bruikbaar. Een simpel en doeltreffend veersysteem, goed uitgedachte geometrie en prima componenten keuze. Niet over de top, gewoon goed wat gebruikt wordt. Lees de review hier.

BMC Fourstroke 01

Omwille van zijn kleur zou een plaatsje boven aan de lijst niet mis staan. Het is dan ook zeker één van de best dalende XC fietsen die ik dit jaar getest heb. De geïntegreerde dropperpost met absoluut 0 millimeter speling en zeer luxe afwerking maken het tot een topfiets.

Kona Process 134

Net als de Marin is deze Kona een heerlijke allround fiets. Een speelding waarmee je zo weer beneden staat. Het veersysteem is solide en geeft je het idee met veel meer veerweg onderweg te zijn dan de 134 millimeter.

Lees ook

Beginnen met mountainbiken: 5 tips voor de starter

Specialized Epic Expert

Een zeer moderne aanpak qua maatvoering, volledig vernieuwde brain die functioneert zoals vanouds maken van de Epic een echte racemachine. Misschien wel de perfecte fiets voor op de singletracks 2.0. De review lees je hier.

Canyon Exceed


De enige hardtail in de lijst. Maar dan ook wel direct een echte racer! De Exceed is licht, strak en een tikje koppig zoals een hardtail hoort te zijn. Het mooie, geïntegreerde stuur en de brede velgen vielen in de smaak. Lees de review hier.

Fietsen die de top 5 net niet haalden maar we je niet willen onthouden:

Cannondale Scalpel


Goed in balans, mooie vormgeving en perfecte vork. Review

BMC Twostroke


De hardtail met wel héél vooruitstrevende geometrie. Maar ook een fiets met ongelooflijke aantrekkingskracht. Beauty!

BH Ultimate Evo 8.5


Onze lockdownfiets. Uren en uren zijn erop gereden, met de nodige indrukken nadien. Lees de review hier.

Specialized Levo SL Sworks


De enige E-MTB die fietst als een normale mountainbike. Een uitgebreide vergelijkende test tussen alle nieuwe motorsystemen lees je in het januari-nummer van fiets. De review van de Levo SL lees je hier.

Giant XTC

Goede fietsen moeten niet altijd duur zijn. Een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding, standaard tubeless banden en erg goede eigen vork maken de XTC tot zeer populaire hardtail.

Welke fietsen zie je in 2021 graag terug in het magazine? Laat het weten in de reacties.