Fietsen is hartstikke leuk en gezond. En goed voor het milieu. Maar toch zijn er wel eens van die dagen dat je wat minder gemotiveerd bent. Of dat een training even niet zo lekker loopt. Wat je daaraan doet? Onderstaande 10 tips om gemotiveerd op de fiets te blijven in je hoofd prenten!

1. Alle beetjes helpen

Het maakt niet uit hoe snel je gaat, als je maar fietst. Elke minuut op de fiets is beter dan één op de bank. Langzame verbetering is beter dan geen verbetering.

Leffe bruin2. Proost!
Beloon jezelf na een goede training. Met een ijskoud biertje of een lekkere maaltijd in het vooruitzicht gaat een zware training je vast makkelijker af.

3. Beren op de weg
Vraag je af en toe eens af wat jou tegenhoudt om je doelen te halen. Als je echt eerlijk bent tegen jezelf zul je merken dat er maar weinig factoren zijn die jou belemmeren je doelen te halen. En als je redenen benoemt die je wél in de weg zitten, kijk dan hoe je die kunt wegnemen.

4. What doesn’t kill you, makes you…
Zie tegenslagen niet als een nederlaag. Een tegenslag is enkel het bewijs dat je aan het leren bent. En wat leren word je beter, dus eigenlijk is zo’n kleine tegenslag op zijn tijd een zegen. Gewoon een kwestie van omdenken!

5. Woensdag fietsdag!
Blijf regelmatig sporten en probeer er een gewoonte van te maken. Op dagen dat je minder gemotiveerd bent om te fietsen ben je achteraf blij dat je toch bent gaan fietsen. Houd dat voor ogen. Als je voor jezelf vaste tijden afspreekt om te gaan fietsen, is het makkelijker dat ook echt te gaan doen. Je hebt de tijd al vrijgehouden en ook je omgeving gaat er dan ook vanzelf aan wennen dat jij op woensdagavond je trainingsavond hebt.

De hongerklop

Lees ook

De hongerklop: wat is het en hoe voorkom je het?

6. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd
Ga fietsen met mensen die gelijkgezind zijn. Als je dan eens wat minder motivatie hebt, zal je fietsmaatje je motiveren en vice versa. Zo kunnen jullie elkaar versterken, want jij krijgt er ook moraal van als je je fietsmaat een keer kunt oppeppen.

7. Meten is weten
Progressie werkt verslavend, houd dat dus in de gaten. Bekijk waar je nu staat in vergelijking met een poos geleden. Als je progressie goed zichtbaar maakt in cijfers werkt dat enorm motiverend. Zo kun je aan je wattage per kilo werken, maar ook kijken of je hartslag misschien lager is bij een gelijke training. Allemaal bewijzen dat je lekker bezig bent!

Doelen stellen op de fiets

8. Intrinsieke motivatie
Fietsen doe je voor jezelf en niet voor een ander. Motivatie die van binnenuit komt werkt het best en duurt het langst. Kudos leveren hoogstens kortstondig moraal, tevreden zijn met jezelf duurt veel langer.

9. Realistische doelen
Stel haalbare doelen. Zorg dat je doelen realistisch zijn, zodat je plan niet op een teleurstelling uitloopt. Zorg dat je doelen net uitdagend genoeg zijn om scherp te blijven, maar bouw geen luchtkastelen. Een goed trainingsprogramma kan daarbij helpen. Een goede trainer doet zelfs nog meer voor je.

10. Geniet ervan
Houd het leuk. Doe eens gewoon waar je zin in hebt. Rijd eens rustig en geniet van het fietsen en je omgeving. Het hoeft echt niet altijd maar sneller en beter te gaan. Af en toe die fietscomputer thuislaten kan daarbij al erg helpen.

Dit is een artikel uit de Training & Voedingsgids. Bestel het magazine hier.