Wout van Aert heeft zijn eerste cross van het seizoen gewonnen. De Belg van Jumbo-Visma profiteerde in Herentals van een lekke band bij Mathieu van der Poel, die op dat moment aan de leiding reed. Van der Poel verloor door het oponthoud meer dan een halve minuut.

Van der Poel en Van Aert trokken al direct vanaf de eerste bocht in de aanval. Van der Poel pakte een kleine voorsprong op Van Aert, maar halverwege de cross reed hij lek en was de materiaalpost ver buiten het zicht. Van Aert profiteerde en had binnen een mum van tijd meer dan een halve minuut voorsprong gepakt op de wereldkampioen, die niet meer in de buurt kwam van Van Aert, die een thuiszege boekte. Hij woont immers op minder dan vier kilometer van de wedstrijdlocatie.

Van der Poel won zondag in Namen en schreef dinsdag de cross in Essen op zijn naam. Vorig seizoen ‘verloor’ Van der Poel slechts één duel, dit jaar dus al twee. Eerder versloeg Tom Pidcock de Nederlander in een rechtstreeks duel. Komend weekeinde komen Van der Poel en Van Aert weer in actie in Heusden-Zolder (Superprestige) en Dendermonde (wereldbeker).

X²O Trofee Veldrijden Herentals

Alvarado weet weer wat winnen is

Ceylin del Carmen Alvarado heeft woensdag de cross van Herentals gewonnen, de vierde wedstrijd om de X2O Badkamers Trofee. Voor de wereldkampioene uit Rotterdam kwam daarmee een einde aan een voor haar ongebruikelijk lange periode zonder overwinning. Haar laatste zege dateerde van 14 november in de Ethias Cross van Leuven.

De zogenoemde skiberg gaf op het modderige parcours van Herentals de doorslag. Eerst reed de renster van Alpecin-Fenix nog voorop met haar landgenotes Lucinda Brand en Denise Betsema, maar bij elke afdaling nam ze afstand. Na twee van de vier ronden was het verschil al 11 seconden.

Uiteindelijk finishte Brand op 19 seconden als tweede, net voor Betsema. Brand verstevigde wel de leiding in het klassement op tijd dat ze aanvoert voor Betsema, die 53 seconden goed te maken heeft. Alvarado doet voor de eindzege niet mee met een achterstand van meer dan 5 minuten. De Rotterdamse was blij met haar eerste zege na meer dan vijf weken. “Ik had er zin in en ben gewoon mijn ding blijven doen”, vertelde ze bij Sporza. “Het was wel ploeteren op dit parcours. Met Brand en Betsema die dit ook goed kunnen. Het was zeker niet makkelijk. Ik heb wel foutjes gemaakt, maar ben alles blijven geven.”

Bij haar laatste zege in Leuven blesseerde ze zich bij een val aan de knie. “Daar heb ik de weken erna wel last van gehad. Ik heb twee weken bijna niets kunnen doen, terwijl de anderen juist sterker werden. Je moet dan mentaal sterk zijn en dat ben ik gelukkig ook.”

Ceylin del Carmen Alvarado