Mathieu van der Poel heeft in Namen de Citadelcross gewonnen. De wereldkampioen bleef na een spectaculaire cross rond de Citadel van Namen zijn rivaal Wout van Aert met amper drie seconden voor. Tom Pidcock, die lange tijd aan de leiding reed, finishte als derde.

Pidcock wist Van der Poel vorige week nog in Gavere verrassend te verslaan. Die cross was voor Van der Poel zijn tweede optreden in het veld, nadat hij op zaterdag de Scheldecross in Antwerpen won. Van der Poel begon matig aan de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen en beleefde geen topstart, maar deed het nog altijd beter dan Eli Iserbyt. De Europees kampioen viel door materiaalpech weg.

Halverwege de veldrit maakte vooral Pidcock de dienst uit op het heuvelachtige terrein. Van Aert, Van der Poel en wereldbekerleider Michael Vanthourenhout moesten in de achtervolging. In de slotfase werd Pidcock gegrepen en versnelde Van der Poel in de slotronde. Van Aert kon niet volgen en bleef hangen op luttele seconden. Met een verschil van slechts drie tellen trok Van der Poel de wedstrijd naar zich toe en bleef hij Van Aert en Vanthourenhout nipt voor.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert 2020

Lucinda Brand heeft haar topvorm in het veldrijden onderstreept met een machtige zege in de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Namen. Ze liet Denise Betsema in het begin van de zware cross even uitrazen, maar toen ze de Texelse eenmaal voorbij was soleerde ze naar haar tweede wereldbekerwinst van deze winter. Brand won eerder ook al in het Tsjechische Tabor. Ze boekte al haar achtste zege van dit seizoen.

De Amerikaanse Clara Honsinger mengde zich tussen de Nederlandse toprijdsters en eindigde als tweede op 29 seconden. Betsema reed naar de derde plaats. Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado werd op gepaste afstand vierde.

Brand was in haar element op het modderige parcours op de Citadel van Namen. Ze nam de glibberige en vaak steile blubberstroken vrijwel foutloos, terwijl de concurrenten achter haar meermaals onderuit gingen. De Rotterdamse won voor het derde jaar op rij de veldrit in Namen.

Lucinda Brand 2020