Advertorial – Waar toeristen relaxen op de zonovergoten stranden, verkennen fietsers het spectaculaire achterland van Tenerife: groene valleien, sprookjesachtige bossen en het vulkanische maanlandschap van El Teide.

Tenerife is het favoriete eiland van zonaanbidders, maar ook van fietsers. Professionele renners noemen het zelfs een wielerparadijs. Tussen de kustlijn van het populaire Playa de las Américas en de vulkaan El Teide, die overal bovenuit torent, bevindt zich een fantastisch landschap dat heel goed met de fiets te verkennen is. De oud-Tourwinnaars Geraint Thomas en Chris Froome trainden hier onder ideale omstandigheden: een subtropisch klimaat van gemiddeld 22 graden, schone lucht met een zacht zeebriesje en goed geasfalteerde wegen van zeeniveau naar 2.000 meter. Ook Lance Armstrong sloeg hier geregeld zijn trainingskamp op. Ben je een fietser met enige ervaring in de benen, dan kun je hun voorbeeld volgen.

3 fietsroutes naar El Teide

Zowel vanuit het noorden als het zuiden kun je naar El Teide fietsen, met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Dit imposante natuurwonder behoort tot de vier hoogste vulkanen ter wereld. Het startpunt in het zuiden is Costa Adeje. Van daaruit voeren twee routes naar boven, de één is 101 km lang en duurt 5 uur. De andere route is met 162 km zwaarder en houdt je 8,5 uur bezig. Stap je liever op in het noorden, dan begint in La Orotava een tocht van 98 km. Onderweg kom je in het authentieke dorpje La Esperanza, waar de locals uit Santa Cruz de weekends doorbrengen. Welke route je ook neemt, het landschap van Nationaal Park El Teide is zo buitengewoon, dat het moeilijk zal zijn je ogen op de weg te houden. Het begint heel lieflijk, met uitgestrekte wouden van naaldbomen. In de berm bloeien wilde bloemen die heerlijk geuren in de warme zon. Ver weg van de badplaatsen met hun gezellige drukte, heerst hier de stilte. Je hoort alleen het ruisen van de bomen in de wind.

Fietsen op Tenerife
Adembenemend landschap. Foto: Turismo de Tenerife

Schitterende sterren

Hogerop, als je het wolkendek doorkruist, waan je je ineens op een andere planeet. Je fietst dan door een mysterieus maanlandschap met zwarte aarde, kraters, zandheuvels en bizarre rotspartijen die steeds van kleur veranderen. Het uitzicht is ook om door een ringetje te halen: als het niet te bewolkt is overzie je het hele eiland en kun je La Gomera, La Palma en Gran Canaria aan de horizon zien liggen. Op 2.000 meter hoogte ligt Parador de las Cañadas del Teide, een fantastisch hotel-restaurant waar je de lunch kunt gebruiken, voordat je aan de terugtocht begint. Blijf je er slapen, dan kun je getuige zijn van de meest spectaculaire sterrenhemel die je ooit hebt gezien. Deze sterrenhemel wordt beschouwd als een van de drie mooiste hemels ter wereld. Je ziet de melkweg en bijna alle sterrenbeelden schitteren alsof ze voor je zijn uitgetekend. 

Tenerife op de fiets

  • Tenerife is uitstekend toegerust op de recreatieve en sportieve fietser. Dat je je eigen fiets niet naar het eiland kunt meenemen is dan ook geen beletsel om er vele kilometers te maken. Er zijn tal van gespecialiseerde wielershops waar je hoogwaardige racefietsen, toerfietsen en ATB’s in alle kwaliteitsklassen kunt huren, compleet met (mobiele) reparatie- en onderhoudsservices
  • Neem een regenjas en windjack mee: het weer kan in de bergen snel omslaan
  • Draag een helm (verplicht)

Zoek je favoriete fietsroute hier

Fietsen op TenerifeFietsen op Tenerife
Ook voor mountainbiken is Tenerife dé plek. Foto: Turismo de Tenerife