De bij sportievelingen en buitenmensen populaire regio Achterhoek pakt dit jaar uit met het uitbreiden en upgraden van de mountainbike-routes. Nu al vind je er meerdere paden rondom de Lochemse Berg en Montferland, die voldoen aan de laatste eisen en wensen van de moderne MTB-er. Dit is nog maar het begin, want ook elders in worden nieuwe routes aangelegd.

De regio heeft in het najaar van 2020 de eerste van drie fases afgerond. De volgende routes zijn klaar: Gorssel-Noord en -Zuid, Zutphen, Vorden, Lochem, Borculo en Ruurlo. Eerder al kreeg Zeddam/Montferland een upgrade. Deze routes samen tellen nu al zo’n 145 kilometer. 

Elke route een avontuur

De getrainde mountainbiker moet absoluut de routes Lochem (21 km.) en Zeddam (26 km.) gereden hebben. Niet voor niets staan beide routes hoog in de MTB-lijsten. Beiden kennen veel hoogtemeters en ook vind je er vele kilometers singletrack. Rondom de Lochemse Berg kan de fietser  meerdere routes aan elkaar koppelen. Zo wordt de route Lochem vaak met de route Vorden (26 km.) gecombineerd. Vorden kent een aantal mooie en uitdagende singletracks, afgewisseld met brede paden en zandwegen. Ook voor de fanatiekste mountainbikers zitten er zeer uitdagende stukken in de route. 

Route Ruurlo (14 km.) is de nieuwste aanwinst. Het grootste deel van de route gaat door dicht bosgebied, met onder meer acht kilometer aan singletrack. Ook steek je onderweg twaalf bruggetjes over in het rabattenbos: uniek voor mountainbiken in Nederland! 

Route Borculo (16 km.) is geschikt voor de beginnende mountainbiker en neemt je mee over brede zandwegen door het coulisselandschap waar de Achterhoek bekend om staat. Ook krijgt deze route nog een verbindingsfunctie voor de routes Lochem en Ruurlo. 

Route Gorssel-Zuid gaat door de bossen en heide tussen Almen, Eefde en Gorssel en bestaat uit een goede mix van zand- en gravelwegen waarop je snelheid kan maken. Ook hier liggen uitdagende singletracks. Vaak wordt deze route gecombineerd met Gorssel-Noord (12 km.) of Zutphen (12 km.), om extra kilometers te maken.  

Meer en beter

Intussen werkt de Achterhoek verder aan nieuwe routes, waaronder die rond Winterswijk. Betrokken en enthousiaste vrijwilligers dragen vakkundig zorg voor het onderhoud. Alle Achterhoekse routes (m.u.v. route Zeddam – vignet Natuurmonumenten)_zijn te rijden zonder vignet, dus kun je er ‘gratis’ gebruik van maken. Wel brengt het onderhoud en de doorontwikkeling van de routes kosten met zich mee. Een vrijwillige bijdrage wordt daarom gewaardeerd. Meer over de mogelijkheid van doneren lees je hier.   

Een weekend lang genieten

De routes zorgen samen voor voldoende uitdaging voor meerdere dagen achter elkaar. Kijk voor routes, arrangementen en clinics op mtbindeachterhoek.nl 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.