Kortere dagen, koudere temperaturen en vallende blaadjes. Net zoals ieder seizoen heeft ook de herfst zijn charmes. Hoewel ik het vaak nog te vroeg vind voor thermojassen en dikke handschoenen, zijn er wat mij betreft wel een aantal andere onmisbare items voor jou en je fiets. In dit blog deel ik mijn vijf favoriete herfstitems die je absoluut tevoorschijn wil halen om te genieten van je fietstocht door herfstachtig Nederland.

1. Buff

Sommige mensen noemen het een bandana, anderen een nekwarmer. Ik kies de kortste benaming; een buff. Een dun lapje stof dat je om je nek draagt tegen de kou. Hoe kouder de temperaturen, hoe hoger ik deze over mijn gezicht trek. Sommige mensen gebruiken ze nu als mondkapje, maar dat is hetzelfde als een condoom van katoen. Oké, dat is misschien een ander onderwerp.

Buff, lekker warm
Een buff, lekker warm…

2. Zichtbare kleding / lampjes
De klok is verzet, de dagen worden korter en grauwer. Om goed zichtbaar te zijn in het verkeer is net wat meer nodig dan dat dunne reflecterende stripje op je jack. Kies voor accessoires met fluoriserende kleuren. Maar ook een lampje draagt bij aan je zichtbaarheid. Overdaad schaadt? Niet als het gaat om zichtbaarheid.

Lees ook

Nieuwe blogster voor Pedala: Veerle Goossens stelt zich voor

Lees ook

Pedalablog: Een krekelmomentje

3. Mouwloze windbreaker
In de ochtend is het vaak fris, maar de (gevoels)temperatuur kan gedurende je fietstocht stijgen. Het is daarom fijn om met een mouwloos windjasje te vertrekken, die je na verloop van tijd gemakkelijk op kan bergen in je achterzak.

4. Nieuwe buitenbanden
Wacht niet te lang met het vervangen van je fietsbanden. Niets is zo vervelend als in de kou je bandje staan te verwisselen. Zeker niet wanneer je constateert dat deze eigenlijk al maanden versleten is. Tenslotte heb je met nieuwe banden meer grip, wat best handig kan zijn met die natte bladeren op de weg.

5.  Spatbordje
Een nat wegdek is in de herfstmaanden meer regelmaat dan uitzondering. Ook al ga je niet fietsen in de regen, je kunt toch goed nat worden van een nat wegdek. Een spatbord is ideaal tegen opspattend water. Geen sexy blikvanger, maar je billen en rug gaan je dankbaar zijn.