Is een fysieke wielertrainer straks overbodig? Als het aan de makers van de app JOIN Cycling ligt wel. Zonder tussenkomst van een fysieke coach is het straks mogelijk om digitaal een volledig en gepersonaliseerd trainingsschema te ontvangen.

JOIN is een initiatief van de start-up JOIN Sports en voorziet wielrenners in haar nieuwste release met volledig gepersonaliseerde trainingsschema’s zonder dat daar een fysieke wielertrainer aan te pas komt. Op basis van het op te geven doel, beschikbare tijd en het niveau past het trainingsschema zich automatisch aan. De app kan makkelijk gekoppeld worden aan Strava of Garmin, waardoor alle trainingen automatisch ook in JOIN verschijnen.

Maar wat is dan de meerwaarde? JOIN berekent op de achtergrond precies wat je doet en vraagt hoe zwaar je het vond. Als je een keer te veel doet of juist te weinig, dan past het schema zich aan. “Blijk je het veel zwaarder te hebben ervaren dan verwacht op basis van de opdracht, hartslag en vermogen, dan past het schema zich weer aan”, legt managing director en bewegingswetenschapper Geef je vaker aan dat het als te zwaar werd ervaren, dan is er iets misschien niet goed met je dieet, slaap of stress op het werk. De truc is dan dat een trainingsschema niet de druppel wordt die de emmer doet overlopen.”

 

Het algoritme bepaalt dus of je meer of minder moet trainen. JOIN is tot stand gekomen vanuit de kennis van meerdere bewegingswetenschappers en wielertrainers met ervaring in het trainen van professionals. De ontwikkeling van de trainingsschema’s heeft ruim anderhalf jaar geduurd, waarna de app uitgebreid is getest door de renners van SEG Racing Academy. “Hierdoor kunnen de schema’s in JOIN wedijveren met trainingsschema’s van professionele trainers. Natuurlijk doet een wielertrainer meer dan alleen het maken van een trainingsschema. Een trainer is vaak een klankbord en een vertrouwenspersoon.”

“Wij zijn nu onze database zo aan het inrichten dat we binnenkort ook de eerste stappen op het gebied van machine learning gaan toepassen in de constitutie van de trainingsplannen. Daarnaast houdt JOIN bijvoorbeeld al rekening met andere trainingen, zoals hardlooptrainingen. Als wij zien dat een onervaren hardloper een hardlooptraining doet, dan past het fietsschema zich anders aan dan bij een geoefende triathleet. Naast activity trackers is het straks ook mogelijk bijvoorbeeld slaap trackers aan de app te koppelen. Voor een fysieke wielrentrainer is het bijna onmogelijk met alle verschillende variabelen rekening te houden, waarmee JOIN wel rekening houdt. Deze ontwikkelingen in combinatie met een oneindig grote database aan trainingen zal in de nabije toekomst in staat zijn betere trainingsschema’s te maken dan een fysieke trainer.”

De app JOIN kun je nu downloaden in de App en Play store.