Dylan Groenewegen is door de tuchtcommissie van de internationale wielerfederatie UCI voor negen maanden geschorst. De sprinter van Jumbo-Visma komt daardoor tot 7 mei 2021 niet in actie. Hij wordt gestraft omdat hij begin augustus in de sprint van de eerste etappe in de Ronde van Polen landgenoot Fabio Jakobsen in de hekken reed.

De UCI meldt dat Groenewegen heeft toegegeven dat hij van zijn lijn was afgeweken en een overtreding van de UCI-reglementen heeft begaan. De wielrenner heeft meegewerkt aan het onderzoek en heeft de schorsing geaccepteerd, meldt de wielerfederatie. De schorsing van negen maanden is ingegaan op de dag van het sprintongeluk, 5 augustus, en duurt tot mei 2021.

De UCI benadrukt dat het belangrijk is dat er tuchtrechtelijk op een eerlijke en consistente manier wordt opgetreden tegen incidenten zoals in de Ronde van Polen. Daarnaast blijft de wielerunie werken aan de verbetering van de veiligheid in het wegwielrennen.

Een schorsing van negen maanden voor het veroorzaken van een valpartij is uitzonderlijk hoog in het wielrennen. Theo Bos werd in 2009 bijvoorbeeld voor een maand geschorst nadat hij de Zuid-Afrikaanse renner Daryl Impey in de Ronde van Turkije in de hekken had getrokken.

Onzekere periode

Met de uitspraak van de UCI is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid voor Groenewegen na de gebeurtenis in Katowice. Tijdens de sprint op de openingsdag van de eerste rittenkoers na de competitiehervatting week Groenewegen van zijn lijn uit naar rechts, en duwde daarbij Jakobsen met zijn schouder en elleboog opzij. De sprinter van Deceuninck – Quick-Step raakte op hoge snelheid de boarding en kwam zwaar ten val.

Na de valpartij werd Jakobsen twee dagen in een kunstmatige coma gehouden, van de ernstige gevolgen is hij momenteel nog steeds herstellende. Hij liep een hersenkneuzing op, kreeg 130 hechtingen in zijn gezicht, hield één tand over en brak stukken bot van zijn kaken af. De transplantatie van bot uit zijn bekkenkam voor zijn onder- en bovenkaak is inmiddels achter de rug. Maanden later worden daar nieuwe tanden in gezet. De onfortuinlijke renner liet vorige week via Instagram weten dat zijn revalidatie goed verloopt.